Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
korruption. Præsident Petro Porosjenko blev valgt i 2014. For nylig blev han beskyldt for ikke at bekæmpe Ukraines stærke oligarker, men i stedet omdirigere pengestrømme til fordel for præsidentens egen »klan«. Han har tidligere i år hyret Danmarks tidligere statsminister, Anders Fogh Rasmussen, som ekstern rådgiver.
Foto: Yves Logghe/AP

korruption. Præsident Petro Porosjenko blev valgt i 2014. For nylig blev han beskyldt for ikke at bekæmpe Ukraines stærke oligarker, men i stedet omdirigere pengestrømme til fordel for præsidentens egen »klan«. Han har tidligere i år hyret Danmarks tidligere statsminister, Anders Fogh Rasmussen, som ekstern rådgiver.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Svær opgave: Danmark skal rydde op i oligarkernes Ukraine

Danmark skal lede EU's kamp mod den rodfæstede korruption i Ukraine. Initiativet hilses velkommen af aktivister og eksperter.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er meget på spil og ingen lette løsninger, når EU snart åbner et treårigt anti-korruptionsprogram i Ukraine under dansk ledelse.

Det store land på Europas østlige kant er efter opgøret med præsidenten Viktor Janukovitj i begyndelsen af 2014 stadig præget af en omfattende korruption, der hæmmer landets udvikling og skræmmer vestlige investorer og donorer.

Da den amerikanske vicepræsident, Joseph Biden, i december besøgte hovedstaden Kijev, sammenlignede han korruptionen i landet med en kræftsygdom og truede med, at Ukraine har »én chance mere« til at bekæmpe den.

Nu har EU-Kommissionen bedt Danmark lede et EU-kontor i Kijev, der fra 1. januar 2017 skal støtte opbygningen af institutioner til bekæmpelse af korruption, støtte anti-korruptionsarbejdet i det ukrainske parlament og støtte kontrollen fra civilsamfundet som for eksempel den undersøgende journalistik.

Den danske udenrigsminister, Kristian Jensen (V), ser korruptionsbekæmpelsen som afgørende for Ukraines skæbne.

»Du ved, jeg kommer fra en lille by i Vestjylland, så det er ikke så tit jeg bruger store ord, men jeg vil alligevel godt sige, at det, der er på spil her, er Ukraines fremtid. Vil de udvikle sig til et vestligt orienteret, markedsøkonomisk demokrati, eller vil de falde tilbage i en russisk orienteret korruptionsramt økonomi«, siger han.

Intern kamp i Ukraine

Der er afsat 120 millioner kroner til det tre-årige EU-program. Der skal ansættes op til 10 medarbejdere på kontoret, der skal referere til Udenrigsministeriet i København, der igen skal stå til ansvar overfor EU-Kommissionen.

Kristian Jensen ser det som en stor opgave uden enkle og hurtige løsninger.

»Hvis vi kigger på, hvor Ukraine var for fem år siden, så er der sket positive ting. Der er sket liberaliseringer og reformer, men de hænger fast i det kviksand, som korruption er, og det skal de rykkes ud af«, siger Kristian Jensen.

EU-initiativet hilses velkommen blandt korruptionsjægere og kommentatorer i Kijev.

»Det er positivt, at der ydes teknisk hjælp til Ukraines nye anti-korruptions-myndigheder. De har vist, at de mener det alvorligt med kampen mod korruption, men de har absolut brug for hjælp, eftersom der er andre kræfter i systemet, som kæmper imod«, siger Volodymyr Fesenko, en fremtrædende politisk analytiker og direktør for tænketanken Penta.

Han påpeger, at det er vigtigt at informere den ukrainske offentlighed. Ellers vil reformmodstandere forsøge at miskreditere projektet.

»Der foregår en betydelig intern krig i Ukraine når det gælder kampen mod korruption«, siger Fesenko.

Organisationen Transparency International glæder sig især over den del af EU-projektet, der handler om støtte til indsatsen på det lokale niveau, til civilsamfund og til undersøgende journalistik.

»Der er mange aktiviteter på nationalt niveau men få muligheder for at overvåge og vurdere, hvordan det fungerer på det lokale plan. Det vil være meget nyttigt at forsøge at hjælpe i kampen mod korruption lokalt«, siger Jaroslav Jurtjysjyn, direktør for Transparency Internationals kontor i Kijev.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Bygget op om korruption

Præsident Petro Porosjenko blev valgt i 2014. Han har tidligere i år hyret Danmarks tidligere statsminister, Anders Fogh Rasmussen, som ekstern rådgiver.

Porosjenko blev for nylig i avisen Kyiv Post beskyldt af parlamentarikeren og partifællen Sergej Lesjtjenko for ikke at bekæmpe Ukraines stærke oligarker, men i stedet omdirigere pengestrømme til fordel for præsidentens egen »klan«.

»Jeg ved jo ikke præcis, hvordan pengestrømmene er gået i Ukraine, men jeg er ikke overrasket over at høre de her anklager«, siger Kristian Jensen på spørgsmålet, om han kan genkende den beskrivelse og har tillid til Porosjenko i bekæmpelsen af korruption.

»Vi vælger at gå ind i dette, fordi vi hos præsidenten, hos ministerpræsidenten, hos finansministeren og hos andre mærker et oprigtigt ønske om at forandre Ukraine. De ved godt, at noget af det, der holder Ukraines udvikling tilbage og forhindrer investeringer fra udlandet er, at de ligger så dårligt på korruption. Udfordringen for os er, at det er et samfund, der i så lang tid har været bygget op om korruption, at det er svært at finde nogen, der ikke på en eller anden måde har været berørt eller vidende om, hvad der er foregået. Men Ukraine er bare et land, der for Danmark og for Europa er for vigtigt til at give slip på«, siger Kristian Jensen, der besøger Ukraine i næste uge.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden