Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn

Amen. Det kristne hjemløsekøkken i Youngstown er uventet blevet et varmt emne i valgkampen i USA. Seks dage om ugen møder ca. 200 fattige op for at få et gratis måltid. De fleste snupper også en papirspose med lidt ekstra mad til resten af dagen.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bommert: Paul Ryan besøgte hjemløsekøkken uden hjemløse

Et suppekøkken i Ohio danner ramme om endnu en republikansk pr-svipser.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis man vil vide noget om livet på bunden i Amerika, er suppekøkkenet på Front Street et godt sted at begynde.

I Youngstown, der sidste år blev udpeget som USA’s fattigste by, møder man nogle af de mennesker, for hvem et liv i middelklassen er en fjern og næsten uopnåelig drøm.

Som 47-årige Frank, der sover på terrassen foran et forladt hus. Hans eget blev revet ned, efter at han måtte opgive at betale regningerne. »Jeg kan godt lide at knokle. Men her er ingen job«, siger han til Politiken.

Frank og de ca. 200 andre fattige, der seks dage om ugen får serveret et varmt måltid i St. Vincent de Pauls suppekøkken, er den mest oversete gruppe i en valgkamp, hvor både demokrater og republikanere stort set kun taler om middelklassen.

Mediestorm

Men netop som Barack Obama og Mitt Romney gjorde sig klar til deres anden direkte tv-debat i nat, har det kristne suppekøkken midt i Ohios rustbælte ufrivilligt fanget hele USA’s opmærksomhed.

Lørdag eftermiddag aflagde den republikanske vicepræsidentkandidat, Paul Ryan, et kort besøg i køkkenet, hvor han lod sig fotografere sammen med sin hustru og sine tre børn, mens de hjalp med opvasken.


Problemet var bare, at dagens servering for længst var overstået. Køkkenet var allerede gjort rent. Frank og de andre hjemløse var væk. Og nu kritiserer kirkens leder vicepræsidentkandidaten for at udnytte suppekøkkenet politisk.

»De mødte op uden at have fået lov, og det er imod vores regler at deltage i den slags. Vi er upolitiske og lever primært af private bidrag«, siger chefen for kirkens hjælpekontor til den lokale avis, The Vindicator.

Politisk hykleri

Vreden bliver ikke mindre af, at Paul Ryans egen økonomiske plan vil skære i den føderale støtte til velgørende organisationer som den, der driver suppekøkkenet i Youngstown. Sidste år modtog køkkenet ca. 70.000 kroner fra statskassen, mens private bidrag løb op i 1 million kroner.

»Det er lidt hyklerisk for at sige det mildt«, siger Brian Antal.

Jeg stemmer på Obama. Hvis ham den anden vinder, ender folk som os i helvede»Vi kan ikke leve med, at det ser ud, som om vi støtter republikanerne ved at lade dem bruge vores lokaler til opstillede kampagnefotos«, tilføjer han.

En talsmand for Paul Ryan sagde i går til amerikanske medier, at besøget i suppekøkkenet havde været en god lejlighed til at hylde det store stykke frivillige arbejde, der hver dag udføres af millioner af amerikanere.

Hvert år serverer køkkenet i Front Street ca. 100.000 måltider i Youngstown, hvor hver fjerde indbygger lever under fattigdomsgrænsen.

»De fleste amerikanere aner ikke, hvor svært mange mennesker har det«, siger Skip Barone, en pensioneret sælger, der på 12. år styrer den daglige servering.

Frank drømmer om at forlade Youngstown, som han kalder »en ond jungle«. Men først skal han stemme ved valget 6. november.

»Jeg stemmer på Obama«, siger han.

»Hvis ham den anden vinder, ender folk som os i helvede«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden