Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Eftermæle. David Cameron vil af historien blive husket for at have tabt slaget om Brexit, mener to eksperter.
Foto: Matt Dunham/AP

Eftermæle. David Cameron vil af historien blive husket for at have tabt slaget om Brexit, mener to eksperter.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Camerons exit fra parlamentet er en naturlig konsekvens af hans nederlag

David Cameron i fremtiden blive husket som premierministeren, der tabte slaget om Brexit, mener to eksperter i britisk politik.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Storbritanniens tidligere premierminister David Cameron meddelte tidligere i dag på et pressemøde, at han trækker sig som medlem af det britiske parlament.

Det sker, to måneder efter at han overlod posten som premierminister til Theresa May efter nederlaget Brexit-folkeafstemningen om Storbritanniens medlemskab af EU.

For Edward Ashbee, der er ekspert i britisk politik ved Copenhagen Business School, kommer det ikke som en overraskelse.

»Der er få tidligere premierministre, der har kunnet finde sig til rette på the back bench. Sammenligner man med 1990'erne, så var Margaret Thatcher jo en splittende figur i flere år, efter at hun overlod posten til John Major«, siger Edward Ashbee.

Modsat the Iron Lady, der var kendt for at være en gennemgående ideologisk politiker, udmøntet i den politiske filosofi 'thatcherismen', har David Cameron altid været langt mere pragmatisk. Derfor Mener Edward Ashbee heller ikke, at han har nogen interesse i blive ved med at være aktiv i spillet, som Margaret Thatcher var det.

»Og i så fald kan han lige så godt trække sig nu som senere«, siger Edward Ashbee.

Ikke den store effekt på partiet

En anden ekspert i britisk politik, Ole Helmersen, der ligeledes underviser på Copenhagen Business School, er overrasket over, at beslutningen om at træde tilbage kommer så kort tid efter Brexit-afstemningen. Selve beslutningen er dog ikke uhørt i britisk politik.

»Da David Miliband tabte formandsvalget i Labour til broderen Ed i 2010, ventede han lidt længere tid, end David Cameron har gjort, men i dag er han jo heller ikke længere aktiv i politik. Det store nederlag, som David Cameron led med Brexit, gør nok, at han ikke synes, at der var nogen grund til at blive hængende«, siger han.

Hvilken effekt vil hans afgang have for det konservative parti?

»Det vil ikke have nogen stor effekt, tror jeg. Siden Brexit har han holdt lav profil, og at hans afgang kommer så hurtigt, er nok en konsekvens af, at han ikke ønsker, at hans person skal have en negativ effekt på partiet. De nok problemer i forvejen, da de i den grad er splittet oven på Brexit-afstemningen«, siger Ole Helmersen.

Vil blive husket for Brexit

Netop Brexit vil ifølge Ole Helmersen komme til at definere David Camerons eftermæle på trods af andre ting, som hans regeringsperiode har været præget af. At han vandt premierministerposten for de konservative, efter at partiet havde været i opposition i 13 år, og ved næste valg endda øgede deres antal pladser i parlamentet, kan defineres som en stor succes.

»Men det var ham, der sad ved bordenden, da hans fløj i partiet tabte folkeafstemningen. Når historikerne skal nedskrive hans historie om 20 år, så vil det være en af de ting, der overskygger alt det andet. Man vil sige, at han undervurderede de EU-skeptiske strømninger i befolkningen, førte en doven kampagne, og derfor blev straffet af vælgerne«, siger Ole Helmersen.

Ifølge Edward Ashbee er en af de andre ting, som den tidligere premierminister vil blive husket for, den sparekurs, han førte, hvor han systematisk arbejdede for at nedbringe størrelsen på den britiske offentlige sektor. Desuden hæfter han sig også ved valgsejrene i 2010 og 2015 som politiske succeser.

»Den sørgelige sandhed er dog nok, at hvor mange i dag forbinder Richard Nixon med Watergate eller Bill Clinton med Lewinsky-skandalen, så vil Brexit nok også være det, som man husker David Cameron for om 20 år«, siger Edward Ashbee.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden