Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
GENE J. PUSKAR/AP
Foto: GENE J. PUSKAR/AP

Djævlesnak. Haitianerne indgik i sin tid en aftale med djævlen for at slippe af med franskmændene, siger den fremtrædende amerikanske tv-prædikant Pat Robertson. (Arkivfoto)

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

USA’s højrefløj: Haitis lidelser er Guds straf

Sådan lyder det fra en af USA’s mest fremtrædende kristne konservative ledere.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For mange kristne er kernen i Jesus’ budskab barmhjertighed og bud om at hjælpe dem, som har det svært. Så umiddelbart skulle man tro, at de kristne ledere i USA bakkede helhjertet op om den storstilede nødhjælp, der er på vej til det katastroferamte Haiti efter jordskælvet for en uge siden.

Men sådan ser verden bestemt ikke ud efter den fremtrædende amerikanske tv-prædikant Pat Robertsons mening.

LÆS OGSÅ

I sit tv-show, ’The 700 Club’, fortalte han sidste uge sine seere, at Haitis lidelser var »Guds straf« for at have indgået en »pagt med Djævlen«. Ifølge Robertson indgik indbyggerne i Haiti en pagt med Satan i begyndelsen af 1800-tallet, da de gjorde oprør mod kolonimagten Frankrig.

»Oprørerne i Haiti sagde: »Vi vil tjene dig, hvis du befrier os fra Frankrig« til Djævlen. »Det er en aftale«, sagde Djævlen«, sagde Robertson og forvissede seerne om, at »historien er sand«.

»Lige siden har de været ramt af den ene ulykke efter den anden«.

Obamas pressesekretær: Totalt stupidt

»Totalt stupidt«, lød kommentaren til Robertsons udtalelser fra Barack Obamas pressesekretær, Robert Gibbs.

»Man bliver altid overrasket over, at nogen kan sige noget så dumt midt i en tid med utrolig menneskelig lidelse«, sagde han.

Også tv-stationen CBN, der sender Robertsons program, forsøgte at tage afstand. CBN udsendte en skriftlig erklæring, hvor selskabet fremhævede, at Robertsons udtalelser var baseret på udbredte rygter og en langvarig debat om, hvorvidt Haitis mange problemer skyldes, at landet er forbandet. »Hvis man ser hele programmet, er dr. Robertsons medfølelse med landet klar«, skrev CBN.

Angreb på præsident Obama
Men i virkeligheden er Robertsons udtalelser slet ikke så overraskende, som de måske virker.

»Der er en lang tradition blandt prædikanter i USA for at se katastrofer gennem en overnaturlig linse – som Guds straf«, forklarede John Green, der er ekspert i religion og politik på Akron University i Ohio til Financial Times.

Også andre fremtrædende konservative har været kritiske over for at skulle støtte Haiti.

»Vi har allerede givet til Haiti. Det kaldes bare indkomstskat«, sagde den indflydelsesrige højreorienterede radiovært Rush Limbaugh sidste uge og fremhævede, at præsident Obama har bebudet, at USA vil give godt 600 mio. kr. til Haiti.

Limbaugh beskyldte også Obama – der har udpeget sine to forgængere, George W. Bush og Bill Clinton, til at lede hjælpeindsatsen – for at udnytte krisen politisk.

»Denne præsident ser alt som en politisk chance, og det gælder også Haiti. Han vil bruge det til at forbedre sit ry blandt minoriteter her i landet og rundt om i verden og beskylde republikanerne for ikke at have nogen medfølelse«, sagde han.

Indsamling slår alle rekorder

Indtil videre er der dog ikke meget, som tyder på, at amerikanerne lytter til Robertson og Limbaugh. Det amerikanske Røde Kors fik i de første dage omkring 100.000 dollar (knap 520.000 kr.) ind i timen alene på sms, og eksperter venter, at amerikanerne vil give mere til Haiti end til nogen anden naturkatastrofe. Ingen har overblik over indsamlingens resultat. Men ifølge Sandra Miniutti, der arbejder for Charity Navigator; en organisation, der evaluerer velgørende organisationer, vælter pengene ind. »Vi hører, at dette vil slå alle tidligere rekorder«, siger hun til avisen USA Today. Amerikanerne gav omkring 10 mia. kr. til ofrene for tsunamien i Asien i 2004. Flere berømtheder har allerede været fremme med det store checkhæfte. Skuespillerne Brad Pitt og Angelina Jolie har givet 5 millioner kr. til Læger uden Grænser, et kendt baseballhold har givet et par millioner, og grundlæggeren af CNN, Ted Turner, har også sagt, at han vil sende 5 millioner kr. til nødhjælpsarbejdet.i Haiti.Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden