0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Afbrænding af koraner i USA skaber global vrede

En lille kirke i Florida planlægger at brænde Koraner af til minde om terrorangrebet 11. september.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
JOHN RAOUX/AP
Foto: JOHN RAOUX/AP

KORANSTRID. Pastor Terry Jones foran sin kirke, hvor han vil brænde Koraner af på årsagen for terrorangrebet mod World Trade Center og Pentagon.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For fem år siden var det en dansk avis, som de færreste uden for landets grænser havde hørt om, der pludselig satte forholdet mellem Vesten og den islamiske verden i brand ved at trykke et par håndfulde karikaturtegninger af profeten Muhammed.

Nu er det Dove World Outreach Center, en lillebitte kirke i USA, der er i fuld gang med at forgifte forholdet til den islamiske verden ved at ville afbrænde muslimernes hellige bog, Koranen.

Det gør den for at mindres ofrene for terrorangrebet 11. september 2001 og gøre fælles front mod islam, som centeret kalder »djævlens religion«.

LÆS OGSÅ

Det er en løgnagtig religion. Det er en voldelig religion.

Afbrændingen skal efter planen finde sted lørdag, der er ni-årsdagen for terrorangrebet, men som ved et uheldigt sammenfald også markerer afslutningen på ramadanen, muslimernes hellige måned.

»Evig ild er den eneste destination, Koranen kan føre folk til. Så vi vil komme Koranen i ilden«, skriver kirken som forklaring på initiativet på Facebook.

Sammenligningen mellem islam og djævelen er et gennemgående træk hos den lille kirke, der ligger i Gainsville i det nordlige Florida og har et halvt hundrede medlemmer.

Foran kirken er et skilt med sloganet ’Islam er djævlen’, titlen på en bog skrevet af kirkens leder, Terry Jones.

Bush og Braveheart på væggene

Terry Jones, der er tidligere hoteldirektør og holder til på et kontor, der er udsmykket med en plakat fra filmen ’Braveheart’ og et billede af tidligere præsident George W. Bush, var stort set ukendt, inden Dove World Outreach Center annoncerede den planlagte koranafbrænding.

LÆS ARTIKEL

I de senere dage er han blevet interviewet snesevis af gange i de amerikanske medier, hvor han har gentaget sit kontroversielle budskab.

»Vi tror, at islam er djævelen, og at den får milliarder af mennesker i hele verden til at ende i helvede. Det er en løgnagtig religion. Det er en voldelig religion, og det er bevist mange, mange gange«, sagde Terry Jones til tv-stationen CNN.

Internale protester Muslimske ledere i mange lande, herunder Egypten og Indonesien, har fordømt Terry Jones. Lederen af Den Arabiske Liga, Amr Moussa, har kaldt pastoren en fanatiker og i et interview med AFP opfordret amerikanerne til at modsætte sig hans »destruktive politik«. Det råd har store dele af USA i høj grad fulgt. Fra stort set alle sider er kritikken, forargelsen og fordømmelsen regnet ned over Jones og hans lille kirke.

Han repræsenterer kun 30 mennesker i byen.

General David Petreaus, den øverstkommanderende over de amerikanske styrker i Afghanistan og den nok mest kendte og respekterede amerikanske general, har skarpt fordømt den planlagte afbrænding.

»Det kan gøre livet farligere for vores tropper og skade genopbygningen i Afghanistan«, sagde han og tilføjede, at det kunne skabe betydelige problemer »alle steder i verden, hvor vi er i kontakt med det muslimske fællesskab«.Udenrigsminister Clinton ved over afbrænding
Også det Det Hvide Hus har kritiseret afbrændingen.

Udenrigsminister Hillary Clinton kaldte kirkens planer »respektløse og skammelige«.

Clinton sagde, at hun var »opmuntret over den klare, utvetydige fordømmelse, der er kommet fra amerikanske religiøse ledere fra alle trosretninger«.

LÆS

The National Association of Evangelicals, USA’s største evangeliske kirkeorganisation, har også fordømt afbrændingen og advaret mod, at det ville skabe unødige spændinger i hele verden.

Den pro-islamiske gruppe Council on American-Islamic Relations har ikke overraskende også fordømt afbrændingen og i stedet delt 100.000 koraner ud i USA.

»Amerikanske muslimer og andre samvittighedsfulde mennesker bør støtte uddannelsesmæssige initiativer for at forhindre islamofobi i at brede sig«, sagde talsmanden Ibrahim Hopper.

Lokal modstand
Også lokalt er Terry Jones kommet under pres.

Hundreder af borgere i Gainsville forventes at holde en protestmarch lørdag.

»Han repræsenterer kun 30 mennesker i byen«, sagde Larry Reimer, en lokal præst, til de amerikanske medier.

»Vi må vise resten af verden, at dette ikke er kristendommens ansigt«.

Bank og forsikringsselskab reagerer
I et interview med New York Times sagde Terry Jones, at hans bank havde krævet at få sit lån på omkring 800.000 kroner til kirken tilbage, og at forsikringsselskabet har opsagt policen, og at han regelmæssigt har modtaget dødstrusler efter at have offentliggjort initiativet.

»Vi må være forsigtige«, sagde han og klappede på sin pistol på hoften.

Tre ud af fire af de tusinder e-mail, kirken har modtaget, efter at den offentliggjorde sit initiativ, har ifølge Jones været negative.

Men der er også positive reaktioner: Kirken har fået en snes koraner tilsendt til afbrændingen, og der er kommet omkring 6.000 kroner i donationer.

Planer for arrangement er ukendte

Præcis hvad der skal ske lørdag aften, står dog stadig uklart.

»Vi aner ikke, hvad han planlægger«, sagde vicebrandmester Tim Hayes i Gainsville på et pressemøde.

Kirken har ikke fået tilladelse af myndighederne til afbrændingen.

Men ifølge de lokale myndigheder kan alle beboere i byen frit tænde bål på omkring en kvadratmeter, og ifølge Jones har hans advokater forsikret ham om, at den forfatningssikrede ytringsfrihed sikrer hans ret til at brænde koraner.

Læs mere:

Annonce

Læs mere