0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Danmark købte våbendele fra Israel til at bombe i Libyen

Forsvarschefen bekræfter, at Danmark har købt ammunition i Israel og brugt det mod Libyen. Tåbelig beslutning, siger arabisk ekspert.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Joachim Adrian (arkiv)
Foto: Joachim Adrian (arkiv)

BOMBETOGT. De danske F-16-jagere, der var med til at sætte Libyens diktator ud af spillet, var så aktive, at de var ved at løbe tør for bomber.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske F-16-jagere kastede under luftkrigen i Libyen sidste år præcisionsbomber, der var udstyret med våbendele leveret af Israel. Det bekræfter forsvarschef Peter Bartram over for Politiken.

Danmark var under bombekampagnen mod Moamar Gaddafis regime så aktiv, at flyvevåbnet løb tør for ammunition og måtte hente forstærkninger fra USA og Holland. Flere måneders forsøg på også at få forsyninger fra Polen slog fejl.

Manglen på ammunition blev så udtalt, at det danske flyvevåben søgte hjælp hos Israel, der indvilligede i at levere nogle af de våbendele, danskerne manglede.

LÆS OGSÅ

Men assistancen fra netop Israel er kontroversiel. Politisk var det helt afgørende, at operationen i Libyen nød opbakning fra den arabiske verden.

»Det er højst mærkværdigt, at Danmark har gjort dette. Alle ved jo, at Israel er et meget ømtåleligt emne i Mellemøsten, og det virker fuldkommen tåbeligt at bruge israelske våben under en kontroversiel bombning af et arabisk land«, siger Ibrahim Sharqieh, ekspert i konfliktløsning og vicedirektør ved tænketanken Brookings Institute i Qatars hovedstad, Doha.

Dårlig PR for Danmark
Han mener, at sagen vil skade Danmarks image i Mellemøsten, og ligeså gør Nabil Dajami, professor i arabiske medier ved American University i Beirut:

»Efter karikatur-sagen og den dårlige håndtering af den er Danmarks image i forvejen elendigt i den arabiske verden«.

Oplysningen kommer som en overraskelse for sekretariatet i Den Arabiske Liga, som gav grønt lys for at sætte Gaddafis luftvåben ud af spillet.

»Det er helt nyt for mig, at israelske våben blev brugt under operationen. Det vidste jeg ikke«, siger Nada Elagizy, der er medierådgiver i Den Arabiske Liga, da hun bliver forelagt Politikens oplysninger.

Forsvaret bekræfter
Politiken har fået aktindsigt i flyvevåbnets evaluering af Libyen-krigen. Dele af rapporten var klassificeret, og den del valgte redaktionen ikke at offentliggøre, da rapporten blev omtalt i torsdagsavisen.