Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Nødløsning. Ahmed har solgt sin ene nyre, og såret gør stadig ondt. Til gengæld har han og familien nu tag over hovedet.
Foto: Marcus Rubin

Nødløsning. Ahmed har solgt sin ene nyre, og såret gør stadig ondt. Til gengæld har han og familien nu tag over hovedet.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Desperate syriske flygtninge sælger deres nyrer og øjne

Hundredvis af syriske flygtninge sælger deres kropsdele. En nyre kan give 40.000 kr. og grønne øjne op til 275.000.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er tre dage siden, at den 21-årige syriske flygtning Ahmed fik fjernet sin venstre nyre, og det gør tydeligvis stadig meget ondt.

Hans ansigt er fortrukket i smerte, da Politiken møder ham i et fattigt kvarter i den sydlige del af Beirut, og han har en stor forbinding over såret.

Nyren fejlede ikke noget, tværtimod. Den var i så god stand, at han solgte den for at få penge til at klare sig gennem vinteren.

Men trods smerten fortryder Ahmed ikke noget.

Han fik næsten 40.000 kr. for nyren – en formue i et land, hvor en bygningsarbejder tjener omkring 550 kr. om måneden. Så pengene falder på et ualmindeligt tørt sted.

LÆS OGSÅ

»Det betyder alt for os«, siger Ahmed nøgternt og forklarer, at han allerede har brugt nogle af pengene til at leje et værelse til sig selv og sin familie – sin mor og to mindre søskende.

Familien flygtede til Libanon, hvor der nu er over en million syriske flygtninge, fra Damaskus sidste efterår. I starten håbede han, at opholdet i nabolandet ville blive kortvarigt.

Borgerkrigen i Syrien var netop nået til hovedstaden, og Ahmeds familie troede, at det snart ville være slut.

»Alle, jeg kender, mente, at Assad snart var færdig«, siger Ahmed.

Men sådan gik det ikke.

Efterlyst
Den syriske præsident Bashar al-Assad holdt fast, og borgerkrigen blev værre og værre med det resultat, at den 21-årige Ahmed, hans mor og to mindre brødre stadig er fanget i Libanon.

De første måneder boede de i et lille værelse, som de havde lejet, men her i sommer løb de tør for penge, og siden august har de boet på gader og under broer i Beirut og omegn.

Ahmed forsøgte at få arbejde som daglejer, men med en løn på 50-55 kr. om dagen og mange oplevelser med at blive snydt efter en arbejdsdag blev deres situation mere og mere håbløs.

Samtidig nærmede vinteren sig, så efter nogle dages overvejelser besluttede Ahmed at forsøge at sælge sin egen nyre.

Blandt de syriske flygtninge var det hen over sommeren rygtedes, at der var gode penge at tjene på at sælge sin ene nyre, og ved at spørge lidt rundt fik Ahmed kontakt til en mellemmand, der går under navnet Abu Hassan.

En muskuløs 30-årig libaneser, der holder til i dette kvarter lige ved de palæstinensiske flygtningelejre Sabra og Shatila.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Abu Hassan praler åbent med at være efterlyst af de libanesiske myndigheder.

»De er magtesløse her. Hvis nogen kommer efter os, kan vi altid skyde dem – eller flygte ind i lejrene«, siger Abu Hassan med et stort grin.

Organhandel boomer
Hvor selve operationerne finder sted, vil Abu Hassan ikke afsløre, men Libanon er kendt i regionen for sine læger og hospitaler, og der er hundredvis af mere eller mindre autoriserede private klinikker.

Kombineret med en ekstremt svag stat og hundredtusinder af fattige flygtninge som Ahmed skaber det næsten ideelle betingelser for organhandel, og alt tyder da også på, at markedet boomer.

Indtil for nylig tjente Abu Hassan og hans bande deres penge som våbenhandlere, men i de senere måneder er organhandel blevet hans klart største business.

»Der er simpelthen så mange flere penge i det«, siger han og anslår, at han i løbet af det sidste halve år har tjent »langt over 500.000 kr.« på handlen med organer.

Han tjener omkring 5.000 kr. per nyre, siger han, og selv med den profit er der masser af penge til de øvrige involverede. Ifølge WHO kan en nyre sælges for op til omkring 1,1 million kr. på det sorte marked.

Hvor nyrerne konkret ender, ved Abu Hassan ikke. Hans rolle slutter efter operationen, hvor nyren bliver pakket i is og gjort klar til at sende videre. Han tror, mange af dem bliver indopereret i patienter her i Libanon, men mange bliver formentlig også eksporteret.

»Vi pakker dem ind, så de kan holde mange timer«, siger han.

Hvor mange nyrer der sælges illegalt i Libanon, ved ingen. Verdenssundhedsorganisationen WHO anslår, at der på verdensplan sælges omkring 10.000 nyrer om året, og ifølge Abu Hassan kommer mange af dem nu fra Libanon.

Siden nytår skønner han, at han har solgt omkring 150 nyrer, og han kender flere andre grupper, der også er aktive i organhandlen. Vi hjælper flygtningene

»Alene i denne måned har jeg fået 25-26 henvendelser fra syrere, der gerne vil sælge deres nyrer«, siger Abu Hassan. Han sagde ja til dem alle, men efter lægetests viste det sig, at nogle af syrerne var for gamle eller deres nyrer på anden måde ikke sunde nok.

Ud over nyrer har han også formidlet salget af 3-4 regnbuehinder. Det kan indbringe helt op mod 275.000 kr. for et grønt eller blåt øje, forklarer han. Abu Hassan tilføjer, at han også er ved at ekspandere sin forretning ind i formidling af ægteskaber. »Der er nogle saudier, der leder efter unge koner, så jeg er på udkig efter nogle på 14-15 år«, siger han, men tilføjer, at han endnu ikke har fundet nogen. Og trods de indlysende moralske gråzoner ser Abu Hassan sig selv som flygtningenes ven.

Nu har vi et værelse frem til næste sommer, og så håber jeg, at krigen er slut»At nogen kommer så langt ud, at de vil sælge deres egen nyre, er helt urimeligt. Det er forkert på så mange planer. Men det er ikke min skyld, det er Bashar (al-Assad, Syriens præsident, red.) og omverdenen, som ikke gør noget. Jeg hjælper bare folk, som ikke har anden udvej«, siger Abu Hassan og forklarer, at nogle af syrerne har brugt pengene til at komme væk fra regionen. »Der er flere, der har ringet og takket mig fra Rio og Argentina«. Selv gennem smertetågerne er Ahmed, den unge syrer, der solgte sin nyre, også tilfreds med behandlingen.LÆS OGSÅ Belært af bitter erfaring krævede han at få udbetalt halvdelen af honoraret – 20.000 kr. – på forhånd, og i går fik han den anden halvdel. Og selv om han ikke har planer om at rejse til Sydamerika, håber han, at pengene kan holde ham og familien oven vande i de kommende måneder. »Nu har vi et værelse frem til næste sommer, og så håber jeg, at krigen er slut, og vi kan vende hjem. Så vil jeg bruge resten af pengene på at starte en butik«, siger Ahmed. Inden borgerkrigen arbejdede han som sælger i en mobiltelefonbutik. »Krigen må være slut på det tidspunkt«, siger han og ser håbefuldt på mig og Abu Hassan. »Ikke?«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden