Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Grønland. Ahmed Akkari, i Danmark kendt fra Muhammed-krisen og sin senere afstandstagen til radikal islamisme, lever i dag i selvvalgt eksil i den lille by Narsaq. Ahmed Akkari er i dag skolelærer i byen. Han engagerer sig samtidig i det lokale kultur- og sportsliv.  Foto:Sofia Busk

Grønland. Ahmed Akkari, i Danmark kendt fra Muhammed-krisen og sin senere afstandstagen til radikal islamisme, lever i dag i selvvalgt eksil i den lille by Narsaq. Ahmed Akkari er i dag skolelærer i byen. Han engagerer sig samtidig i det lokale kultur- og sportsliv. Foto:Sofia Busk

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kinesisk selskab skyder millioner i grønlandsk uranmine

Stort kinesisk selskab bliver medejer af selskab, der vil udvinde sjældne jordarter og uran.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Grønlands største forekomst af uran og sjældne jordarter har fået en kinesisk medejer.

Det store selskab Shenghe Resources har købt sig ind i mineselskabet Greenland Minerals and Energy Ltd. (GME), der håber at gøre Grønland til et stort mineland.

GME oplyser fredag i en børsmeddelelse, at Shenghe har købt 12,5 procent af aktierne via en ny aktieudstedelse. Det er sket til en pris på 23,5 millioner kroner.

Dermed er der lagt op til fornyede politiske diskussioner i både Danmark og Grønland, hvor spørgsmålet om Grønlands uran har fyldt meget de seneste år. GME har beregnet, at der ligger 270.000 ton uran i Kvanefjeld - nok til potentielt at gøre fjeldet ved den sydgrønlandske by Narsaq til en af verdens største uranminer.

Kinesisk specialist

Den største værdi ligger dog i bjergets indhold af såkaldte sjældne jordarter, et fællesnavn for en gruppe af metaller, der kan bruges til fremstilling af bl.a. smartphones og solceller.

Shenghe er netop ekspert i sjældne jordarter - en gruppe råvarer, som Kina har noget nær verdensmonopol på. Derfor udtrykker GME sig begejstret over at have fået selskabet som medejer.

LÆS ARTIKEL

»Det er alment kendt, at Shenghe har vurderet projekter med sjældne jordarter over hele kloden i mange år, så deres deltagelse er en stærk opbakning til Kvanefjeldprojektet«, siger selskabets topchef, John Mair, i børsmeddelelsen.

»Bedst mulige« partner

GME har tidligere lavet aftaler med kinesiske selskaber, men kun som uforpligtende hensigtserklæringer. Det er første gang, en kinesisk partner går direkte ind i projektet.

Det her er noget, der kun bør blive set som positivt

»Det her er noget, der kun bør blive set som positivt«, skriver John Mair i en mail til Politiken.

Han påpeger, at Grønland er så dyrt og komplekst et land at arbejde i, at der er brug for de bedst mulige partnere - så som Shenghe, der har sine egne forarbejdningsanlæg til sjældne jordarter.»

»Partnerskabet fører den bedste kinesiske udvindingsteknologi sammen med et markant projekt om sjældne jordarter, og dermed bliver det virkelig et stærkt kommercielt projekt. Og hvis et projekt fra Grønland skal være konkurrencedygtigt, skal det have de bedste kompetencer«, skriver han.

Han antyder også, at den nye medejer ikke bør være en overraskelse for myndighederne.

»Jeg vil helst ikke gå i detaljer, men det er kun naturligt, at vi sikrer, at de rette parter bliver informeret, før relevante hændelser finder sted«, hedder det i mailen. »Vi holder dem informeret om alle væsentlige begivenheder«.

Et projekt til 5 milliarder ...

Det er langtfra sikkert, at projektet bliver til virkelighed. Det er dyrt at bygge miner i Grønland, og i øjeblikket er verdenspriserne på råvarer så lave, at det er svært at skaffe penge til en investering, der af GME anslås til lidt over 5 milliarder kroner.

Dertil har netop Kvanefjeldprojektet vakt store debatter i Grønland og i Danmark. Til dels fordi det er en af de miner, der potentielt kan bryde Kinas greb om markedet for sjældne jordarter, hvis den bliver bygget. Hvilket igen er med til at forklare Kinas interesse.

LÆS ARTIKEL

Hovedgrunden til debatten om Kvanefjeld er dog, at det er her, Grønlands største kendte forekomst af uran ligger. Det giver bekymring om radioaktiv forurening af mineområdet og den nærliggende by Narsaq, og ikke mindst rejser det principielle problemer om at eksportere et materiale, der kan bruges til atombomber.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Lang tids uenighed mellem Grønland og Danmark om, hvem der egentlig bestemmer over den grønlandske uran, udløste i februar en aftale mellem de to lande om, hvordan de sammen kan sikre, at udvinding og eksport kan foregå på en ansvarlig måde.

... med en mulig profit på 10 milliarder

Selv hvis priserne på uran og sjældne jordarter retter sig på verdensmarkedet, så projektet kan blive gjort til virkelighed, er der dog stadig adskillige år til, at Grønland kan melde sig som uraneksportør.

Danmark skal først underskrive en række internationale aftaler på Grønlands vegne. Og i Grønland ønsker oppositionen stadig et forbud mod uranudvinding, hvilken i givet fald kan blokere for hele Kvanefjeldprojektet.

LÆS ARTIKEL

Den usikkerhed afspejler sig i prisen på GME's aktier. Selv om GME officielt vurderer nettoværdien af hele projektet til lidt over 10 milliarder kroner - altså efter alle investeringer er betalt - sætter den netop aftalte handel med Shenghe et prisskilt på kun 188 millioner kroner på selskabet.

GME's aktiekurs er dog fordoblet på kun tre måneder, hvor rygterne om en ny kapitalstærk partner har floreret. I dag handles aktien til lidt over 5 australske cent - en halv gang over den pris, Shenghe fik sine aktier til.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden