Langsynet. Det er det kraftige rumteleskob Hubble, der foretaget observationerne af Europa. Foto: NASA

Langsynet. Det er det kraftige rumteleskob Hubble, der foretaget observationerne af Europa. Foto: NASA

Internationalt

Rumteleskop tager billeder af noget, der ligner tykke søjler af vanddamp

Ifølge dansk forsker er Jupiters måne Europa er det mest sandsynlige sted i Solsystemet at finde liv.

Internationalt

Det gibber i fantasien hver gang, at det amerikanske rumfartsagentur NASA melder ud, at de vil afholde et pressemøde for at offentliggøre ny viden:

Vil de langt om længe fortælle, at de har fundet liv i rummet?

Fundet sætter os et lille skridt tættere på at finde ud af, om der er liv i rummet, og det viser, at Europa er det mest sandsynlige sted at finde det

Måske derfor startede ordstyreren på NASA's pressemøde her til aften med at punktere ballonen.

DOKUMENTATIONBilleder fra Europas overflade(eksternt link)

»Jeg kan lige så godt understrege, at det her ikke handler om, at der er blevet fundet liv i rummet«, sagde han.

Til gengæld kan vi måske være kommet et skridt tættere på at finde ud af det. Her skal vi en tur til Jupiters måne Europa, hvor forskere i mange år har haft en mistanke om, at der findes et dybt hav med flydende vand under den tykke iskappe.

Slipper for at bore igennem isen

Ifølge William Sparks, der er astronom ved Space Telescope Science Institute i Baltimore, så har NASA's rumteleskop Hubble taget billeder af noget, der ligner tykke søjler af vanddamp fra månens overflade.

»Alt tyder på, at der er et verdensomspændende hav under den tykke is. Vanddampen betyder, at vi kan undersøge den verden uden at skulle have en mission på overfladen, der skal bore sig ned i det ukendte under isen. I stedet kan vi flyve en satellit igennem dampen, og derved undersøge det på den måde«, sagde William Sparks.

Han forklarer, at teleskopet har gjort observationerne ved at tage billeder af Europa på tidspunkter, hvor det har passeret Jupiter, og Europa derfor har været tydelig.

William Sparks slår fast, at der ikke er tale om endegyldige beviser, da det ikke kan udelukkes, at der er ting i spil, som ikke kan forklares på så stor afstand. Han mener dog, at den statistiske sandsynlighed er meget stor.

»Jeg er ikke bekendt med andre sandsynlige forklaringer på de her billeder, end at det er vandsøjler«, sagde han.

Solsystemets mest interessante destination

Der er tale om »et meget spændende fund«, hvis man spørger Michael Linden-Vørnle, der er astrofysiker ved DTU Space. Han mener, at Europa slet og ret er Solsystemets mest interessante rejsedestination.

For ham er det ikke nogen nyhed, at der med al sandsynlighed er findes vand under månens tykke iskappe.

»Men perspektivet ved de her dampsøjler er, at det er lettere at undersøge havet under, da man ikke skal bore sig derned«, siger han.

Hvad er betydningen af det her fund?

»Det understøtter tanken om, at Europa er et utroligt spændende sted. Fundet sætter os et lille skridt tættere på at finde ud af, om der er liv i rummet, og det viser, at Europa er det mest sandsynlige sted at finde det«, siger Michael Linden-Vørnle.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce