Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Narsaq. Klos op ad den sydgrønlandske by ligger bjerget Kvanefjeld, der er spækket med sjældne jordarter og uran.
Foto: Sofia Busk.

Narsaq. Klos op ad den sydgrønlandske by ligger bjerget Kvanefjeld, der er spækket med sjældne jordarter og uran.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Grønland vil undersøge mystisk børsmeddelelse

Både råstofminister og minebranchen er forvirrede over, hvad der er aftalt om uranbjerget Kvanefjeld.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En international købsaftale om et af Grønlands største minehåb, bjerget Kvanefjeld i Sydgrønland, har udløst så stor forvirring, at den grønlandske regering nu har indledt en undersøgelse af sagen.

Forvirringen drejer sig om en helt afgørende ting: Er selskabet Greenland Minerals & Energy (GME), der kontrollerer licensen til at grave sjældne jordarter, uran og zink ud af Kvanefjeld, ved at blive solgt til en kinesisk investor?

Som noget helt usædvanligt i internationalt forretningsliv har de to selskaber bag handelen - kinesiske Shenghe Resources og australske GME - sendt tilsyneladende modstridende børsmeddelelser til deres respektive børser, Shanghai og ASX i Sydney.

LÆS ARTIKEL

Forskellen mellem de to børsmeddelelser handler om noget helt afgørende, nemlig om Shenghe på et tidspunkt i fremtiden har ret til at overtage 60 procent af GME - og dermed få fuld kontrol over det selskab, der sidder på Grønlands største kendte reserve af sjældne jordarter og uran. Mængden af råstoffer er så stor, at den kan få indflydelse på verdensmarkedet, hvis minen en dag bliver til virkelighed.

Råstofminister Randi Vestergaard Evaldsen (Demokraterne) oplyser, at hun nu har indledt en granskning af sagen.

Det er svært at være helt sikker på, om der kan være tale om en indirekte overdragelse

»Vi er ved at undersøge, hvad der står bag«, siger hun. »Det er svært at være helt sikker på, om der kan være tale om en indirekte overdragelse. Om det er tilfældet eller ej, er for tidligt at afgøre lige nu. Det skal Råstofdepartementet undersøge«.

Option eller ej?

Normalt koordinerer to børsnoterede selskaber omhyggeligt indholdet i de breve, de sender til børserne og dermed deres aktionærer.

Men ikke i dette tilfælde.

GME oplyser i sin børsmeddelelse, at Shenghe har købt 12,5 procent af selskabet for 23 millioner kroner og nu vil blive en strategisk partner. Det er et gennembrud for GME, der dermed for første gang får et af verdens store mineselskaber inden for sjældne jordarter med i ejerkredsen.

Shenghe har den samme meddelelse. Men selskabet tilføjer, at man også har lavet en såkaldt option om at købe 60 procent af selskabet på et senere tidspunkt, hvor Kvanefjeld-projektet er kommet så langt, at det har fået en udnyttelseslicens, og alt er på plads til at udvinde og sælge råstofferne.

LÆS ARTIKEL

»Shenghe Resources har en option på at købe op til 60 procent af aktiekapitalen, baseret på en gensidig aftale mellem selskaberne på det tidspunkt«, hedder det på side 2 i Shenghes børsmeddelelse. En oplysning, som gentages på side 9 i samme meddelelse.

Forvirring i branchen

Det er ikke kun råstofministeren, der undrer sig over, at to selskaber tilsyneladende er uenige om noget så afgørende, som om selskabet kan overtages af Shenghe Resources engang i fremtiden.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kilder i Grønlands minebranche fortæller, at det er noget, der har skabt udbredt forvirring. »Alle taler om det«, siger en højtplaceret forretningsmand.

I GME fastholder topchefen, John Mair, at optionen slet ikke findes.

Shenghe har ingen optioner, eller eksklusive rettigheder

»Aftalen med Shenghe er udelukkende en aftale om at købe 12,5 millioner aktier«, skriver han i en mail til Politiken. »Shenghe har ingen optioner, eller eksklusive rettigheder, i relation til projektet eller produktstrømmene«.

Det har ikke været muligt at få et svar fra John Mair på, hvordan det så kan være, at Shenghe skriver, at man har en option. Det har heller ikke været muligt at få et svar fra Shenghe Resources.

Kinesere er velkomne

Råstofminister Randi Vestergaard Evaldsen understreger, at hun ikke ser nogen problemer i, at et kinesisk selskab bliver partner i projektet - og da slet ikke et professionelt stort selskab som Shenghe med en børsværdi på 15 milliarder kroner. Hun vil bare gerne høre, om minelicensen i Kvanefjeld er ved at blive overtaget ad bagvejen.

»Set fra Naalakkersuisuts (den grønlandske regering, red.) side er det lige meget, hvem der investerer. Alle, der har lyst til at investere i Grønland, er velkomne, så længe de lever op til kravene på råstofområdet som for eksempel miljø og sundhed. Det er lige meget, om de er kinesere eller canadiere eller danskere«, siger hun.

Shenghe Resources er kendt som en international sværvægter inden for sjældne jordarter de råstoffer, der er grundstenen i mineprojektet i Kvanefjeld. Dete r et fællesnavn for en række metaller, der bruges til produktion af bl.a. solceller, vindmøller og mobiltelefoner.

LÆS ARTIKEL

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Grønlands økonomi er anstrengt, og selskabet håber på at få en række store mineprojekter op at stå. LIge nu er udsigterne ikke de bedste, fordi råstofpriserne generelt ligger lavt, og udgifterne ved at anlægge miner så langt mod nord ofte er høje. Tidligere forudsigelser fra den foregående regering om, at der kan være op mod fem miner i drift om få år, er blevet erstattet af mere afdæmpede toner.

»Jeg er stadig optimistisk om, at vi får det vendt; der er stadig mange, der efterforsker og laver undersøgelser i Grønland«, siger hun. »Men vi er blevet mere realistiske«.

Vil du gerne følge med i de nyeste artikler fra Adam Hannestad eller Internationalt, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden