Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Militærstøtte. Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) mener ikke, at det kenyanske politis overgreb skal have betydning for Danmarks militæraftale med landet.
Foto: ADRIAN JOACHIM

Militærstøtte. Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) mener ikke, at det kenyanske politis overgreb skal have betydning for Danmarks militæraftale med landet.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tre uger efter dansk militæraftale: Kenya anklages igen for overgreb mod civile

Kenyas sikkerhedsstyrker får dansk støtte, samtidig med at de står bag voldtægter, ydmygelser og lemlæstelser.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Blot uger efter forsvarsminister Nick Hækkerup (S) var i Kenya for at yde støtte til kenyanske sikkerhedsstyrker, begår de nye overgreb mod civile.

LÆS OGSÅ

Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch skriver i en rapport, der udkom i går, at kenyansk militær og politi voldtager, lemlæster og ydmyger uskyldige somaliere og kenyanere under dække af en militæroperation rettet mod den somaliske oprørsgruppe al-Shabaab.

Der er ingen tvivl om, at den slags, der er omtalt i rapporten, strider mod alt det, Danmark prøver at opnå i regionen»Kenyansk politi og militær er ansvarlig for et voksende antal alvorlige overgreb mod civile, siden de kenyanske forsvarsstyrker gik ind i det sydlige Somalia i oktober«, hedder det i rapporten, der beskriver, hvordan civile har fået brækket lemmer og frastjålet deres ejendele.

Desuden er mindst syv kvinder blevet voldtaget af kenyansk politi i en flygtningelejr.

FN har dokumenteret dødspatruljer
Rapporten kommer netop, som Danmark er ved at sætte fart på et samarbejde med kenyansk militær og politi om at opbygge kapacitet og sikre, at kenyanske myndigheder selv kan arrestere, retsforfølge og fængsle somaliske pirater– og at de samtidig overholder menneskerettighederne.

»Der er ingen tvivl om, at den slags, der er omtalt i rapporten, strider mod alt det, Danmark prøver at opnå i regionen. Det er foruroligende, for FN har tidligere dokumenteret dødspatruljer forankret i kenyansk politi til brug for interne konflikter«, siger André Sonnichsen, der er adjunkt ved Center for Afrikastudier ved Københavns Universitet.

»Enten finder det sted med militærledelsens stiltiende accept, og det er et kæmpe problem, hvis det gør det. Eller også ved ledelsen det ikke, og så er det et lige så stort problem, for så har de ikke styr på tropperne«.

»Vi har ingen menneskerettigheder her«
Human Rights Watch dokumenterer i sin rapport en række konkrete eksempler, og da en af organisationens efterforskere forsøger at få adgang til en militærlejr under mistanke for overgreb, bliver han afvist af en officer med ordene: »Vi har ingen menneskerettigheder her«.De kenyanske sikkerhedsstyrker har de seneste måneder været mål for en stribe angreb fra al-Shabaab med flere dræbte til følge. Men i stedet for systematisk at gå efter de skyldige ser Human Rights Watch tegn på, at politiet straffer etniske somaliere, som bor i Kenya, over en kam.

Det risikerer at puste til konflikter i landet, der før har været ramt af meget blodige etniske uroligheder.

»Kenyas sikkerhedsstyrker er med god grund bekymrede over angreb begået af formodede al-Shabaab-medlemmer. Men slag, voldtægt og ydmygelse af uskyldige kenyanere og somaliske flygtninge opnår intet. De i sikkerhedsstyrkerne, der er ansvarlige for disse overgreb, bør blive efterforsket og retsforfulgt«, siger Daniel Bekele, Afrikadirektør for Human Rights Watch.

Hækkerup: Det er alvorligt
Forsvarsminister Nick Hækkerup siger, at han tager gårsdagens rapport alvorligt, og at menneskerettighedsaspektet er med i alt, regeringen foretager sig i forhold til partnerne i Kenya.

Det gælder også den multinationale østafrikanske indsatsstyrke, der også får dansk hjælp.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi har bedt vores ambassadør i Nairobi tage sagen op med de kenyanske myndigheder, og de officerer, vi har udsendt til den østafrikanske brigade, vil også blive bedt om at tage det op – selv om de ikke er konkret involveret. Så der ikke er tvivl om, hvor vi står«, siger forsvarsministeren. Nick Hækkerup vil dog ikke stoppe samarbejdet på grund af overgrebene.

»Vi har valgt ikke at føre de rene hænders politik. Det ville betyde, at vi kun kunne være til stede i Sverige, hvor vi ved, at alt foregår ordentligt. Der er dog grænser. De her overgreb er begået af politiet, men hvis det var den kenyanske kystvagt, som vi arbejder direkte sammen med, havde vi været nødt til seriøst at overveje, om vi kunne være til stede«.

Venstre støtter regeringen

Ifølge Human Rights Watch er det dog ikke kun politiet, men også militæret, der står bag overgrebene på civile. Venstres forsvarsordfører, Karsten Nonbo, står fuldt bag regeringen i den fortsatte støtte til kenyansk militær: »Vi kan vælge at blive væk og have rene hænder eller gå med og påvirke tingene i den rigtige retning. Hvis ikke vi deltager, kan den her slags lande gøre, hvad de vil. Renhedsapostlene fatter ikke en dyt. Vi skal gøre, hvad vi kan for at hjælpe, og så må vi leve med, at aviser fortsætter med at svine os til«, siger han.FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden