Exit. Økonomiprofessor Euclid Tsakalotos overtager posten som finansminister i Grækenland efter Yanis Varoufakis
Foto: Mette Dreyer

Exit. Økonomiprofessor Euclid Tsakalotos overtager posten som finansminister i Grækenland efter Yanis Varoufakis

Internationalt

Grækenland skifter stil

Den nye finansminister i Grækenland er kendt for at være det stik modsatte af den flamboyante og i stigende grad upopulære Varoufakis, der gik af i går.

Internationalt

Grækenland skiftede i går både hest og ham, da landet overraskende fik ny finansminister, blot en dag før gruppen af eurolande i aften mødes for enten at åbne døren for en redning af det kriseramte land eller lukke den til.

Ud er gået den flamboyante, utilregnelige, men folkeligt populære Yanis Varoufakis, og ind er kommet den hidtidige chefforhandler, Euclid Tsakalotos, der beskrives som flegmatisk, professoragtig og mild. Begge er de professorer i økonomi ved internationale universiteter, men selv om de har deres verden til fælles, er deres facon milevidt forskellig.

»Han er er en af de mest fornuftige/moderate figurer i Syriza (regeringsparti, red.), og hans udnævnelse øger chancerne for en fornuftig forhandling og et positivt resultat«, siger Demetrios Efstathiou fra Standard Chartered Bank til The Guardian.

Trods regeringens overvældende sejr ved folkeafstemningen søndag valgte Varoufakis i går selv at trække sig. Efter eget udsagn skete det efter pres fra nogle af Grækenlands partnere i eurozonen, men uden tvivl spiller det også ind, at han var blevet en belastning for regeringen.

I eurozonen har en og anden finansminister nok i går glædet sig ved udsigten til aldrig igen at skulle tåle belæringer fra den afgåede Yanis Varoufakis. Enhver tillid og samarbejdslyst i eurogruppen forsvandt under et katastrofalt finansministermøde i Riga i april, da han blev mødt med deciderede raseriudbrud fra sine kolleger efter at have givet dem en belærende tale. Siden da har han været taget af det hold, der har forhandlet på Grækenlands vegne, og har været erstattet af Tsakalotos.

Varoufakis' politik var total ærlighed, og når det ikke var offentlig ærlighed, så var det privat

»Varoufakis’ politik var total ærlighed, og når det ikke var offentlig ærlighed, så var det privat. Han sprængte Bruxelles’ journalistverden, som var blevet hemmelige kilder-stenografi, ved at offentliggøre nøgledokumenter, typisk engang efter midnat«, siger Channel 4’s økonomiredaktør Paul Mason i en farvelsalut.

En modstandsmand

Fra Euclid Tsakalotos kan eurokollegerne og alle andre vente en helt anderledes underspillet stil, der metodisk og med øje for detaljerne arbejder sig gennem forhandlingerne. Det endelige mål vil dog ikke være meget anderledes end det, der hele tiden har været den græske regerings ambition: at lave en ny aftale med långiverne, der inkluderer lettelse af gældsbyrden og udfordrer den europæiske konsensus om sparekrav.

»Den europæiske monetære union har skabt en splittelse mellem centrum og periferi, og forholdet mellem de to er hierarkisk og diskriminerende«, skriver han i en analyse på en hjemmeside for britiske socialister, the Alliance for Workers’ Liberty.

Tysklands kansler holder fortsat døren på klem for grækerne, men der skal findes en løsning. Nu. Kilde: ritzau

I hele sin karriere har Tsakalotos tilhørt venstrefløjen, og han trækker ideologisk en lige linje tilbage gennem årtiers modstandsbevægelser mod alle former for fascisme, der har vist sig i Grækenland – og mod det etablerede politiske system, der sad på magten i årtier, indtil Syriza vandt valget i januar.

»Grækenland har haft meget at være imod: borgerkrig, diktatur, autoritære principper (...) Men måske har det værste været den uretfærdighed, som venstrefløjen blev behandlet med i efterkrigstiden. Vi var den eneste nation, hvor folk, der havde deltaget i, hvad der var en meget vigtig modstandsbevægelse, blev behandlet som pariaer, mens de, der havde samarbejdet med tyskerne, havde det fint. Det var bare så forkert«, siger han til The Guardian.

Syriza og den bitre pille

Over for ham står et indtil videre uændret europæisk krav om, at en eventuel nye aftale både indeholder krav om besparelser og i hvert fald nogle af de strukturreformer, som skiftende græske regeringer de sidste fem år har skrevet under på og siden ignoreret.

Den pille skal en hvilken som helst græsk finansminister sluge og få til at glide ned også hos parlamentsmedlemmerne fra regeringspartiet Syriza, for Grækenland har ikke andre muligheder for låne de penge, der skal til for at undgå bankerot.

Om det er Tsakalotos »der serverer den bitre pille til Syriza, eller Varoufakis, gør lille forskel, de kommer ikke til at sluge den let uanset hvad«, skriver redaktør og kommentator Nick Malkoutzis på macropolis.gr.

Den pille skal en hvilken som helst græsk finansminister sluge og få til at glide ned også hos parlamentsmedlemmerne fra regeringspartiet Syriza, for Grækenland har ikke andre muligheder for låne de penge, der skal til for at undgå bankerot

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I modsætning til Varoufakis, der blev hentet udefra op til valget i januar, er Tsakalotos mangeårigt medlem af partiet, hjernen bag dets økonomiske program og fra i dag også musklen.

På motorcykel mod aftenrøde

Varoufakis tog i går sin berømte motorcykel og kørte ud i solnedgangen med hele det rygende morads af banklukninger og et forhandlingsklima, der er på et historisk nulpunkt, bag sig.

Inden da nåede hans agent dog at udsende en reklame for hans bog, hvor han beskrives som »formentlig den sejeste, karismatiske og mest intelligente finansminister nogensinde« tilføjet hashtagget #MinisterofAwesome (#MinisterforSejhed).

Den afgående finansminister sagde efterfølgende, at han ikke kendte til pressemeddelelsen, om end den følger hans hidtidige stil.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce