Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Katastrofe. Fra Haiti til North Carolina tager man forholdsregler for at forberede sig på det, der kan blive den kraftigste orkan i flere år.
Foto: Collin Reid/AP

Katastrofe. Fra Haiti til North Carolina tager man forholdsregler for at forberede sig på det, der kan blive den kraftigste orkan i flere år.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tropisk paradis forbereder sig: Orkankatastrofe på vej

Alle jer i skrøbelige huse: søg ly, advarer myndighederne i Haiti

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke meget tropisk paradis over det caribiske hav lige nu.

Orkanen Matthew, der i øjeblikket bevæger sig nordpå forbi Haiti, Jamaica og Cuba, er den kraftigste i flere år.

Ifølge US National Hurricane Center vil den medføre massive regnmængder på op til en meter og en vindstyrke på omkring 220 km/t.

Hvis Matthew rammer Florida direkte, kan vi blive ramt af massive ødelæggelser på et plan, som vi ikke har set siden orkanen Andrew rasserede Miami-Dade regionen tilbage i 1992

»Den har potentialet til at blive en katastrofe«, siger Dennis Feltgen, der er talsmand for orkancenteret, ifølge Ritzau.

Haiti er et af de steder, der formentlig vil blive ramt, da orkanen vil passere lige forbi landets vestlige kystlinjer. Landet er stadig forarmet efter et ødelæggende jordskælv i 2010, der slog omkring 200.000 mennesker ihjel.

»Der vil være kraftige vinde, der hvor orkanens epicenter passerer, og det er det, vi kommer til at se langs det vestlige Haiti. Den massive regnmængde og risikoen for stormflod giver også grund til bekymring«, siger den amerikanske orkanspecialist John Cangilosi til BBC.

Der tages ingen chancer

Haiti har allerede forberedt sig på stormen. BBC skriver, at myndighederne har bygget 1300 beskyttelsesrum, der har plads til omkring 340.000 mennesker.

Samtidig er begge landets lufthavne lukket.

»Til alle jer, der bor i skrøbelige huse, er det vigtigt, at I søger ly i skoler eller kirker i stedet«, sagde landets provisoriske præsident Jocelerme Privert i en radiotale til befolkningen.

Foto: Collin Reid/AP

Kraftigste siden 1992

Også nabolandene har forberedt sig på det værste. Ifølge BBC er omkring 13.000 mennesker blevet evakueret fra risikozoner i den Dominikanske Republik.

I Jamaica har myndighederne stormsikret udsatte bygninger, og ved butikker og tankstationer er der opstået lange køer.

Længere nordpå, i USA, hvor orkanen ventes at ramme på torsdag, har man ligeledes forberedt sig. Guvernørerne for både Florida og North Carolina har erklæret undtagelsestilstand.

»Hvis Matthew rammer Florida direkte, kan vi blive ramt af massive ødelæggelser på et plan, som vi ikke har set siden orkanen Andrew raserede Miami-Dade regionen tilbage i 1992«, sagde Floridas guvernør Rick Scott i en pressemeddelelse i går.

Kolera vil efterfølge orkanen

Selv når orkanen har passeret området, og himlen igen bliver blå, er Haitis problemer sandsynligvis ikke overstået. Den massive regnmængde betyder sundhedsproblemer, der er et resultat af oversvømmelse og pøler af stillestående vand.

»Vi kommer til at se flere mennesker, der bliver ramt af kolera. Derudover vil tilfælde af sygdomme, der bliver spredt af myg, ligeledes stige«, sagde John Hasse, der er direktør for nødhjælpsorganistationen World Vision i Haiti, til CNN.

Siden Haiti i 2010 blev ramt af et ødelæggende jordskælv, har kolera været et konstant problem, som man regner med har kostet næsten 10.000 mennesker livet.

Foto: Lynne Sladky/AP

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden