Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Foto: Dieu Nalio Chery/AP
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Orkan: Matthew nærmer sig Guantanamo efter ødelæggelser i Haiti

700 pårørende ved den kontroversielle fangelejr Guantanamo er evakueret. Obama har aflyst møder i Florida.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Matthew er på vej væk fra Haiti og har efterladt mindst en død og omfattende ødelæggelser, herunder ødelagte huse og tage, der er blæst væk.

Orkanen bevæger sig nu videre til Cuba og den amerikanske fangelejr Guantanamo. Den forventes at nå Florida på det amerikanske fastland torsdag aften lokal tid.

Vindhastigheden er målt til 230 km/t med vindstød af endnu større styrke, oplyser det nationale orkancenter i USA i sin seneste opdatering.

Orkanen, der beskrives som 'ekstremt farlig', hærger med orkanstyrke i en radius af 95 km fra sit centrum, det såkaldte øje. En lidt mildere tropisk storm hærger i I en radius af 300 km fra øjet, der bevæger sig med 17 km/t.

Matthew er den vildeste orkan, der har ramt Caribien i næsten ti år, og havnebyen Les Cayes med 70.000 indbyggere i Haiti blev hårdt ramt.

»Situationen er katastrofal. Byen er oversvømmet, træerne ligger spredt over det hele og man kan knapt komme omkring. Vinden har ødelagt mange huse og blæst tagene af«, siger viceborgmester Marie Claudette Regis Delerme til Reuters.

En mand blev dræbt, da orkanen braste ind i hans hjem i den nærliggende by Port Salut. Han var for syg til at lade sig evakuere, forklarer myndighederne.

Matthew nærmer sig nu Cuba og den kontroversielle amerikanske flådebase Guantanamo Bay, hvor mistænkte terrorister har været indespærret i snart 15 år. Den amerikanske flåde har evakueret 700 af mandskabets pårørende.

Obama aflyser møder i Florida

Det amerikanske orkancenter advarer om, at den stadig kan have orkanstyrke, når den rammer Florida i USA. Præsident Obama har derfor aflyst et planlagt besøg i Florida, hvor han onsdag skulle have ført valgkampagne og fremmet sin sundhedsreform. I stedet vil præsidenten mødes med de embedsmænd, der koordinerer beredskabet - hvis de altså har tid til at briefe præsidenten, understreger det hvide hus.

Haiti er det fattigste af landene i Det Caribiske Hav, og en svag regering og skrøbelige levestandarder gør landet ekstra udsat under naturkatastrofer.

Flere end 200.000 mennesker omkom, da et jordskælv ramte Haiti i 2010. Mange overlevende fra skælvet lever stadig i interimistiske og skrøbelige boliger.

Sidste gang Haiti oplevede en kategori fire-orkan, var det orkanen Cleo, der hærgede Det Caribiske Hav i 1964.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden