Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

UNDTAGELSESTILSTAND. Først tog orkanen Haiti, og i dag kommer turen til den amerikanske østkyst.
Foto: Lynne Sladky/AP

UNDTAGELSESTILSTAND. Først tog orkanen Haiti, og i dag kommer turen til den amerikanske østkyst.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Monsterorkanen Matthew er dobbelt så stærk som det værste, vi har oplevet i Danmark

Det er heftige kræfter, der er på spil, når orkanen Matthew i dag dansk tid ventes at køre op ad Floridas kyst. I Danmark fik vi en lille smagsprøve tilbage i 1999.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et »monster af et lavtryk« og »en farlig bandit«.

Disse ord bruger Mogens Rønnebek, der er vagthavende hos DMI om orkanen Matthew, der i nat dansk tid har raset ind over Haiti, og som ifølge nyhedsbureauet Reuters i nat dansk tid har dræbt 261 mennesker.

LÆS MERE:

Ifølge Mogens Rønnebek ligger Matthew lige nu øst for Floridas kyst, hvor den stadig har masse af energi i sig – også nok til at fortsætte i flere dage. Florida er erklæret i undtagelsestilstand.

»Den er barsk lige nu. Det ser ud til, at den i dag kører op ad Floridas kyst. Den ødelægger stort set alt, der er tæt på dens øje og centret eller lige omkring. Den river alt i stykker. Fastnaglede huse i USA skal nok blive stående, men vi har jo set billeder fra mere fattige egne (Haiti, red), hvor den har ødelagt alt, og derfor har man evakueret store områder i Florida. Det er en farlig bandit«, siger den vagthavende på DMI.

Kræver varmt havvand

Orkaner af den styrke, som Matthew har i sig, vil vi dog aldrig komme til at opleve i Danmark, beroliger Mogens Rønnebek. Den energi, der skal til for at danne så kraftigt et lavtryk, har man nemlig kun i tropiske områder, hvor havvandet er på 26-27 grader.

:

Kort sagt er det fordampning fra havvandet, der bevæger sig op i atmosfæren og giver varme, der resulterer i det kraftige lavtryk, som kan vare op til en uges tid.

Danmark oplevede halvdelen i 1999

Danmark oplevede i december 1999 den værste storm nogensinde, og overordnet set, kan man sige, at den var halv så kraftig som Matthew. Den havde vindstød på 50 meter per sekund. Når man måler på tropiske orkaner som Matthew, taler man dog ikke om vindstød, men derimod om middelvinde, fordi den bevæger sig langsommere over land – og ikke i vindstød, som i Danmark, hvor stormene bevæger sig langt hurtigere over land.

»Matthew ligger i en kategori 3, og har middelvinde på mellem 50 og 58 meter per sekund. Under Decemberstormen i 1999, havde vi middelvinde på 30. Så Matthew har en styrke, der er cirka en halv gang mere end dengang«, fortæller Mogens Rønnebek.

Også Cuba er ramt

Onsdag hamrede orkanen ind i den østlige del af Cuba. Her havde myndighederne dog forberedt sig på det værste i flere dage. Blandt andet ved at evakuere omkring 1,3 millioner mennesker.

Der har ikke været meldinger om tab af menneskeliv under orkanens hærgen i Cuba.

Torsdag stod Bahamas for skud for orkanen, der er den kraftigste i det caribiske område i årevis.

Natten til fredag dansk tid har præsident Barack Obama ligeledes erklæret undtagelsestilstand i delstaten South Carolina, skriver Ritzau.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden