Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Naturkatastrofe: Matthew har allerede ramt delstaten Florida, hvor den har forsaget store ødelæggelser.
Foto: Riedel Charlie/AP

Naturkatastrofe: Matthew har allerede ramt delstaten Florida, hvor den har forsaget store ødelæggelser.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk-amerikaner i Florida: »Sidste gang vi havde en stor orkan, havde jeg ikke strøm i 14 dage«

Den har dræbt mere end 800 mennesker på Haiti. Nu går orkanen Matthew, der er den værste i 10 år, i land i Florida.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klistret til fjernsynet sidder dansk-amerikaneren Annette Roennebek nervøst og venter på de nyeste oplysninger fra myndighederne.

Orkanen Matthew rasede torsdag gennem Haiti og har efterladt mindst 842 dødsofre bag sig. Men Matthews hærgen er langt fra overstået. Faktisk blæser orkanen stadig så kraftigt, at den har energi nok til at fortsætte i flere dage.

Næste stop er den amerikanske delstat Florida, hvor dansk-amerikaneren har boet siden 2002. Derfor er hun alvorligt bange for, at Matthew i løbet af de næste timer vil rasere gennem hendes by.

Men så kommer nyheden, der kan få Annette Roennebek til at ånde lettet op.

»Omkring klokken 11 kunne vi se på fjernsynet, at Matthew gik en lille smule mere nordpå. Det blev den så ved med, så vi har kun fået meget lidt regn og meget lidt vind«, siger den 74-årige dansk-amerikaner.

Der hvor orkanen har ramt, er alle borgere ikke sluppet lige let, siger hun.

»Nu har den ramt Daytona Beach. De viser billeder på fjernsynet. Der er stor skade«.

Annettes Roennebeks lejlighed ligger på Pompano Beach. Hun er overordentlig lettet over, at Matthew ikke vil ramme der, hvor hun bor.

»Der er nogen, der holder hænderne over Pompano Beach«, siger hun.

Det forventes at Matthew vil ramme Florida fredag aften dansk tid. I delstaten har man længe været opmærksom på orkanen. På et pressemøde har guvernøren opfordret borgerne til at forberede sig mod orkanen, mens den amerikanske præsident har erklæret undtagelsestilstand i Florida, South Carolina og Georgia.

Man kan aldrig være forberedt

Det er ikke første gang, at Annette Roennebek er tæt på en naturkatastrofe. Faktisk har hun oplevet noget i retning af 11 orkaner, siden hun forlod Danmark tilbage i 1974.

Derfor ved hun præcis, hvad man skal gøre, når myndighederne varsler om en voldsom orkan.

»For det første skal man have fyldt sin bil op med benzin. Det skal man helst ikke vente med, for tankstationerne løber tør for benzin efter en orkan«, siger hun.

Da orkanen Wilma ramte Florida i 2005, var der flere tankstationer, der ikke havde benzin i to uger, forklarer Annette Roennebek. Derfor er det vigtigt, at tage sine foranstaltninger og tanke sin bil op, inden orkanen rammer.

Dernæst skal man hæve kontanter, da man kan risikere, at al elektricitet går ud.

»Hvis strømmen går, kan du ikke have adgang til noget i dag. Du kan ikke handle, fordi forretningerne ikke har nogen kasseapparater«, forklarer hun og understreger, at man også bør anskaffe sig mad og vand til mindst tre dage.

Men lige meget hvor mange foranstaltninger, man tager, og hvor godt man forbereder sig på orkanens ankomst, kan man aldrig gardere sig helt imod naturkatastrofer, slår Annette Roennebek fast.

»Man bliver i sit hus og håber på det bedste. Hvis man har forberedt al det, man skulle, så kan man ikke gøre sig mere sikker. Men man føler sig aldrig helt sikker«, siger hun.

Da hun hørte, at orkanen Matthew ville ramme Florida, forberedte hun sig, som hun plejede. Men hun var alligevel bange for de ødelæggelser, orkanen kunne medføre.

»Jeg var bange for, at mit tag skulle gå af. Flyver taget af, så får du regn ned, og så er der ikke så meget, du kan gøre«.

Frygter for sine kære

Selvom at Annette Roennebek har oplevet flere orkaner og efterhånden er rutineret i, hvordan man bedst muligt kan forberede sig mod en voldsom orkan, så vænner hun sig aldrig til det, siger hun.

»Det man frygter mest, det er at miste livet og sine kære«.

Sidst en voldsom orkan ramte Florida, blæste den ikke udenom Pompano Beach, men forårsagede ødelæggelser i byen. Og det havde konsekvenser på den 74-årige dansk-amerikaners hverdag.

»Sidste gang vi havde en stor orkan, havde jeg ikke strøm i 14 dage. Du kan ikke tage et varmt bad, lave mad eller kaffe«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden