Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Blodig helligdag. Selvpiskning er en del af shia-muslimernes markering af  Ashoura helligdagen. I Kabul så hundredevis på, mens unge mænd søndag frivilligt lod blodet flyde. I går blev mindst 14 dræbt ved et bombeangreb på et helligt shia-muslimsk skrin i byen.
Foto: Rahmat Gul/AP

Blodig helligdag. Selvpiskning er en del af shia-muslimernes markering af Ashoura helligdagen. I Kabul så hundredevis på, mens unge mænd søndag frivilligt lod blodet flyde. I går blev mindst 14 dræbt ved et bombeangreb på et helligt shia-muslimsk skrin i byen.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vesten betaler milliarder til titusindvis af afghanske spøgelsessoldater

En ukendt del af Danmarks 100 millioner kroner store årlige 'løntilskud' til de afghanske sikkerhedsstyrker går til 'spøgelsessoldater'. Cheferne stikker pengene i egne lommer.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu må der styr på udbetalingen af enorme beløb i løn til afghanske soldater og politifolk, som måske - måske ikke - eksisterer i virkelighedens verden.

I kort form var det indholdet af et brev for nylig fra den amerikanske generalinspektør John Sopko til den amerikanske forsvarsminister Ashton Carter.

Mens Taleban presser på i koordinerede angreb mod en stribe afghanske provinshovedstæder over hele landet og som optakt til en ny donorkonference om milliardstøtte til det vaklende regime i Kabul, ville Sopko have svar på, hvordan det går med at stoppe lønudbetalinger til såkaldte spøgelsessoldater og ditto politifolk.

Sopko er leder af en uafhængig amerikansk revisionsenhed, SIGAR. Her forsøger specialister at følge med i brugen af de over 6.500 milliarder kroner, som USA gennem årene har brugt på krigen mod Taleban.

Mangler der 200.000 soldater?

Generalinspektøren kræver en forklaring på, hvorfor uofficielle afghanske tal viser, at der måske kun er 120.000 soldater og politifolk i sikkerhedsstyrkerne, mens der udbetales løn til 319.500. Alene i Helmand provinsen, hvor Taleban netop har lanceret et nyt angreb på provinshovedstaden Lashkar Gah, vurderede den nyudnævnte lokale politichef i sommer, at »40-50 procent af de officielt 26.000 mand i provinsen ikke eksisterer fysisk«.

En del af soldaterne er døde, men en endnu større del har aldrig eksisteret, og det er en offentlig hemmelighed, at lønnen til både døde soldater og spøgelsessoldater ender på korrupte embedsmænds, officerers og politichefers private konti i Kabul eller i Dubai ved den Persiske Golf.

Forskellen på det officielle tal og det antal soldater og politifolk, der rent faktisk kan deltage i kampene mod Taleban og andre oprørsgrupper, kan være forklaringen på, at situationen i dag er den mest kritiske, siden Talebanregimet blev væltet af den amerikanske invasion i 2001-2002.

Angreb på storbyer - bombe i Kabul

Udover Lashkar Gah er senest hovedstaden i Farah provinsen lige vest for Helmand nu scene for heftige kampe inde i og på kanten af byen.

Nordøst for Helmand er provinshovedstaden i Uruzgan omringet, og i den norlige del af landet tog det afghanske styrker bakket op af amerikanske luftangreb og specialstyrker en lille uges tid at genvinde nogenlunde kontrol over en fjerde provinshovedstad, Kunduz.

Samtidig er sikkerheden i hovedstaden Kabul fortsat kritisk. I går blev byen igen ramt af et bombeangreb. Mindst 18 blev dræbt og 50 såret, da en stor eksplosion ramte en shia-muslimsk helligdom i forbindelse med årets vigtigste helligdag for det shia-muslimske mindretal.

Biometriske id-kort mod svindel

Sopko holdt sit 'rykkerbrev' til Pentagon og forsvarsminister Carter hemmeligt frem til et par dage efter udenrigsministre og embedsmænd i Bruxelles 4-5. oktober enedes om fortsat at støtte Afghanistan med godt 25 milliarder kroner om året fem til 2020.

På Danmarks vegne tegnede udenrigsminister Kristian Jensen (V) sig for 425 millioner kroner i årlig støtte. Hidtil har Danmark betalt 80 millioner kroner om året i 'løntilskud' til afghanske politifolk, mens 20 millioner er gået til soldater fra hæren.

Der er ikke lavet en selvstændig dansk beregning af, hvor stor en del af disse lønudgifter, der havner i forkerte lommer.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Efter donorkonferencen blev brevet fra Sopko offentliggjort sammen med svarene fra Pentagon. Amerikanerne satser først og fremmest på et system med biometriske id-kort til soldater og politifolk, der skal udrydde de falske 'spøgelsessoldater' og gøre det svært for deres chefer at score deres løn.

I svaret til Sopko fortæller Pentagon, at man regner med, at alle soldater og politifolk er udstyret med id-kort i løbet af sommeren 2017.

For farligt at tælle soldaterne

For seks år siden satsede Vesten på, at elektronisk udbetaling af løn til politiet og hæren kunne bremse svindlen. Håbet var at, når lønnen blev overført via soldaternes og politifolkenes mobiltelefoner, så kunne man undgå, at pengene forsvandt undervejs. Systemet er dog ikke slået igennem. Et af de store problemer var, hvordan lønnen kunne komme frem til soldaternes familier i andre dele af landet.

Sopko vil også have en forklaring på, hvordan det går med en fysisk optælling af mandskabet i det særlige afghanske lokalpoliti, her regner Pentagon med, at mandskabet er talt op før jul.

Kampene på jorden er en del af forklaringen på, at man ikke uden videre kan finde ud af, hvor mange soldater og politifolk, styret i Kabul råder over. Dels skal de 'passe deres arbejde' og bekæmpe Taleban, dels er det simpelthen for farligt for de afghanske inspektører at rejse rundt i landet.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden