Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Migranter. I Tijuana, Mexico, er det ikke unormalt at se migranter, som oftest er på vej mod USA. Atypisk er det dog, at haitianere og afrikanere også er begyndt deres ankomst i mexicanske herberger.
Foto: Guillermo Arias

Migranter. I Tijuana, Mexico, er det ikke unormalt at se migranter, som oftest er på vej mod USA. Atypisk er det dog, at haitianere og afrikanere også er begyndt deres ankomst i mexicanske herberger.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På herberget: Folkevandringen af haitianere tog os på sengen

Gilberto Martínez forsøger at passe på migranterne i Tijuana, men han giver ikke meget for USA’s immigrationspolitik.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

At der pludselig kom så mange tusinde haitianere på en gang, kom fuldstændig bag på os. Vi havde slet ikke set det komme og havde derfor heller ikke forberedt os«, siger Gilberto Martinez, der leder og administrerer Casa del Migrante (migrantens hus) i grænsebyen Tijuana. Casa del Migrante er et landsdækkende netværk af herberger, der drives for private midler og med tilskud fra blandt andre EU. Folk får en seng og to måltider om dagen. De må gerne arbejde.

»Det er et meget atypisk fænomen, at der lige pludselig kommer så mange haitianere. Det er heller ikke normalt, at vi nu modtager grupper af afrikanere, der fortæller, at de finder det for farligt at rejse til Europa«, siger han og peger på, at Casa del Migrante i Tijuana normalt arbejder med helt andre migranter.

»Der er dem, der vil over grænsen illegalt. De er få, for her er en mur, men de er der, og de graver tunneller. Så er der centralamerikanerne fra Honduras, El Salvador og Guatemala. De flygter fra bandevold, helt reelle trusler om mord, og så selvfølgelig fattigdom«.

»En relativt ny gruppe er mexicanere, der også er på flugt for narkobanderne i de stadig mere voldelige delstater – de bliver flere og flere. Og så er der de mange, der dagligt bliver deporteret fra USA. Lige nu er der i Tijuana 64.000 deporterede mennesker«.

Hvis Trump bygger en 40 meter høj mur, så vil migranterne lave stiger, der er 41 meter

Hvorfor er der særligt pres på Tijuana, når der stadig er mange steder langs grænsen, hvor der ikke er en mur?

»Fordi Tijuana grænser op til Californien, og Californien har ry for at være langt mindre racistisk end for eksempel Texas. Derfor vil migranterne helst over her, trods muren«.

»Men det er en lang procedure, og USA ændrer politik hele tiden. Nogle gange bliver de modtaget, for så at blive afvist og bagefter deporteret. Der er ikke megen logik i, hvad der foregår«.

Tijuanas mur gør jo, at få kommer illegalt igennem. Har Donald Trump en pointe med den mur?

»Muren har en signalværdi og betyder Stop! Men der er intet, der kan stoppe migranterne. Hvis Trump bygger en 40 meter høj mur, så vil migranterne lave stiger, der er 41 meter. Når de endnu ikke gør det her i Tijuana, er det, fordi der stadig er lange strækninger langs grænsen uden mur, hvor det er nemmere at komme illegalt over«.

»Nu nævner du Trump, som vi ved, hvor står i det spørgsmål. Barack Obama er til gengæld angiveligt vores ven, men hvad de færreste ved, er, at Barack Obama har deporteret flere migranter end alle tidligere præsidenter tilsammen. Det er sandt! Hvad skal vi dog med fjender, når vi har sådan nogle venner?«.

Så er Trump trods alt mere ærlig?

»Nej, Trump er en nar. Men det er alt sammen et spil for galleriet. Rige lande modtager så mange fra de fattige lande, som de har brug for. Det gælder også USA«.

»Og USA taler desuden om, at man med strenge regler vil forhindre terrorister i at komme over grænsen fra Mexico. Men de terrorister, der begik uhyrlighederne 11. september 2001, kom over grænsen fra Canada, og der er der ingen tale om hverken mur eller strengere regler. Kan du se hykleriet? En mur har kun til hensigt at give folk en falsk følelse af tryghed«.

Hvad skal man så gøre, hvis man vitterligt ikke kan håndtere så stor en indvandring?

»Jeg har altid sagt, at man bør lave kvoter, så migranterne ikke er overladt til vilkårligheder og har et reelt håb om at komme i betragtning. De vil arbejde, og der er arbejde i USA. Ellers kom de ikke«.

»Husk også på, at det er de stærkeste, der når frem. Vi har ingen anelse om, hvor mange der dør undervejs, men vi ved, det er mange. De, der når frem hertil, har utrolige ressourcer. Selv ville jeg ønske, at de ville blive her i Mexico. Vi har brug for dem«, siger Gilberto Martinez.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden