Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Mosul. Det går fremaf for de irakiske styrker i kampen om den irakiske storby. Men en sejr kan underminere grundlaget for Vestens krig i Syrien.
Foto: Khalid Mohammed/AP

Mosul. Det går fremaf for de irakiske styrker i kampen om den irakiske storby. Men en sejr kan underminere grundlaget for Vestens krig i Syrien.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis Vesten vinder over IS i Irak bliver kampen mod IS i Syrien måske ulovlig

Folkeretligt er kampen mod IS baseret på Iraks selvforsvar. Men hvad sker der så hvis IS bliver fordrevet fra Irak?

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Slaget om den irakiske storby Mosul er nu gået ind i sin anden uge. Meget tyder på at terrorgruppen Islamisk Stat mister herredømmet over byen i de kommende uger og måske helt bliver fortrængt fra Irak inden alt for længe. Det vil være en stor sejr for både regeringen i Irak og den internationale koalition mod IS som Danmark er en del af.

Men paradoksalt nok vil det rent folkeretligt samtidigt betyde, at koalitionens kamp mod IS i Syrien – hvor terrorgruppen stadig kontrollerer store områder – rent folkeretligt vil være på gyngende grund.

Som den danske folkeretsjurist Anders Henriksen fremhæver i et indlæg på bloggen ruleoflaw.dk er det juridiske grundlag for kampen mod IS nemlig nu bundet op på Iraks ret til selvforsvar. Argumenter er i al enkelhed, at Irak er blevet angrebet af IS og derfor har ret til selvforsvar, herunder også bede andre lande såsom Danmark om hjælp. Og eftersom IS opererer fra Syrien og den syriske regering enten er uvillig eller ikke i stand til at forhindre det har Irak og dets allierede ret til at forsvare sig selv også med angreb på syrisk territorium.

Så langt så godt.

Men hvis IS bliver fordrevet fra Irak bliver det pludseligt vanskeligt at argumentere med at kampen mod IS i Syrien handler om Iraks selvforsvar.

Reelt efterlader det Vesten med to primære juridiske muligheder til at argumentere for at fortsætte kampen mod IS:

For det første at få et mandat fra FN’s Sikkerhedsråd. Det er den sikreste vej, FN’s Sikkerhedsråd har som det eneste internationale organ bemyndigelse til at autorisere magtanvendelse – med andre ord, gøre en krig lovlig. Problemet er, at FN har været handlingslammet igennem hele Syrienskrisen på grund af uenigheden mellem USA og Rusland, der begge har vetoret i rådet.

En anden mulighed er at bede om tilladelse fra Assad-regeringen. Det er det Rusland har gjort, hvilket betyder at Kremls støtte til regeringen i Damaskus som udgangspunkt er fuldt lovlig.

En sådan tilladelse til koalitionen vil gøre kampen mod IS i Syrien klart lovligt, men det vil til gengæld betyde, at vi bliver allieret med Assad-regimet. Så langt er hverken Obama eller andre vestlige ledere formentlig villige til at gå.

Men lykkes det ikke Vestens folkeretsjurister at komme op med en ny begrundelse for krigen mod IS vil en sejr over terrorgruppen i Irak risikere at gøre kampen mod dem i Syrien ulovlig. Paradoksalt nok vil Rusland så have et solidt folkeretsmandat i Syrien - mens Vestens vil være meget uklart.

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden