Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Mosul. Kampen raser om Iraks næststørste by. Nu frygter FN at IS vil bruge civile som menneskelige skjold.
Foto: Marko Drobnjakovic/AP

Mosul. Kampen raser om Iraks næststørste by. Nu frygter FN at IS vil bruge civile som menneskelige skjold.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

FN: Islamisk Stat kidnapper tusinder for at bruge dem til menneskelige skjold

FN frygter, at terrorgruppen vil ofre civile i kampen for Mosul. Næsten to millioner er fanget i byen.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Terrorgruppen Islamisk Stat har kidnappet »titusinder« af civile fra landsbyerne omkring Mosul og bruger dem som menneskelige skjold i et forsøg på at forsvare storbyen mod den irakiske hærs offensiv.

Det sagde FN’s Menneskerettighedskontor i Geneve i dag.

»Mange af dem, som nægtede, blev skudt på stedet«, sagde FN’s talsperson, Ravina Shamdasani, til et pressemøde. Oplysningerne passer med en række rapporter fra medier, der følger med den irakiske offensiv mod Mosul, IS' sidste store magtbase i Irak.

»Daesh (den arabiske betegnelse for Islamisk Stat, red.) forsøgte at bruge os som menneskelige skjold, men vi flygtede«, sagde Mahmoud Ali Khalaf til Reuters i Nana, en landsby IS-krigerne flygtede fra tidligere på ugen.

»De ville tage os til Mosul for at beskytte dem selv«, sagde Khalaf.

Hans bror blev skudt af IS, da han forsøgte at flygte.

Ifølge Washington Post har terrorgruppen tvunget stort set alle indbyggerne i mere end fem landsbyer til at tage til Mosul for at hjælpe med at forsvare byen. Der er også rapporter om massehenrettelser af tidligere politifolk og soldater i takt med, at IS bliver mere presset af den irakiske hærs offensiv.

Massehenrettelser og giftgas

Ifølge Abdulrahim al-Shammiri, der er formand for menneskerettigheds-komiteen i det irakiske parlament, blev 190 civile henrettet onsdag i landsbyen Hamam al-Ali tæt ved Mosul.

IS har i talrige tidligere kampe brugt menneskelige skjold, men slaget om Mosul er langt større og vigtigere.

Mere end 50.000 irakiske og kurdiske tropper – samt shiamuslimske militser – deltager i kampen om Mosul, der er den største landoffensiv i Irak siden den amerikanske invasion i 2003. Det anslås, at der er mindst 8.000 IS-krigere i Mosul og områderne omkring storbyen.

Den irakiske hær anslog, inden offensiven begyndte for to uger siden, at der var omkring 1,8 millioner civile i Mosul. FN frygter, at kampene kan få op mod en million mennesker til at flygte fra området. IS erobrede Mosul i sommeren 2014 i sin lynoffensiv i Irak.

FN frygter også, at IS vil bruge kemiske våben i forsøget på at forsvare Mosul, der er den største by terrorgruppen kontrollerer.

Terrorgruppen har sat ild til flere oliekilder og en kemisk fabrik i forbindelse med deres tilbagetrækning fra landområderne uden for Mosul.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden