Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
MOSUL. Islamisk Stat forsøger at hverve krigere helt ned til niårsalderen.
Foto: Felipe Dana/AP

MOSUL. Islamisk Stat forsøger at hverve krigere helt ned til niårsalderen.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

IS presset i Mosul: Tvangsrekrutterer 9-årige børn

Den irakiske hær og deres allierede trænger længere og længere ind i storbyen. IS-leder forsøger i en sjælden tale at styrke jihadisternes moral.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Terrorgruppen Islamisk Stat er begyndt at tvangsrekruttere børn helt ned til niårsalderen i forsøget på at fastholde kontrollen med den irakiske storby Mosul. Det sagde talskvinden for FN’s menneskerettighedskontor, Ravina Shamdasani, på et pressemøde i dag.

Ifølge Shamdasani har IS beordret alle indbyggere i byen Hammam al-Alil til at udlevere drengebørn på ni år og derover til terrorgruppen tilsyneladende for at bruge dem som børnesoldater. Brug af børnesoldater er klart forbudt efter folkeretten.

Herudover har IS ifølge FN beordret 1.600 civile fra Hammam al-Alil til Mosul, muligvis for at bruge dem som menneskelige skjolde eller for at tage dem til Syrien som gidsler. Gruppen har også dræbt mindst 230 mennesker de senere dage, sagde Shamdasani.

»ISIL's (en anden forkortelse for IS, red.) depraverede, kujonagtige strategi er et forsøg på at bruge de civile gidsler til at gøre visse områder immune over for militære operationer. De bruger reelt titusinder af kvinder, mænd og børn som menneskelige skjolde«, sagde Shamdasani.

Ifølge Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder er mere end 300 børnesoldater allerede dræbt i kampen om Mosul.

Kampen om Mosul har nu varet mere end to uger.

I går nåede den irakiske hær for første gang frem til selve byen og har ifølge en erklæring udsendt af hæren erobret seks kvarter i den østlige del. Irakisk fjernsyn viste i dag billeder af store røgsøjler fra byen, og at det irakiske flag blev hejst over nogle generobrede administrationsbygninger.

Baghdadi kalder til kamp

Det er første gang, siden IS erobrede den irakiske storbyen under en lynoffensiv for knap to et halvt år siden, at den irakiske hær sætter sine ben i byen, og der forventes hårde kampe, før IS er helt fordrevet.

Reuters rapporterede i går, at indbyggere i Mosul over telefonen havde fortalt, at de kunne se IS-krigere installere og affyre raketter og tungt artilleri i byen. Samtidig har IS iværksat en række offensiver mod andre byer i Irak som en slags afledningsmanøvre.

Der er i alt omkring 100.000 soldater fra den irakiske hær, shiamuslimske grupper og kurdere i offensiven mod IS. Angrebet bliver støttet fra luften af USA og allierede - blandet andet har danske kampfly ifølge Forsvaret angrebet IS-mål i eller omkring Mosul. Mosul er den største by, som IS kontrollerer, og tabet af den vil være et markant nederlag. Lederen af IS, den selvbestaltede kalif Abu Bakr al-Baghdadi forsøgte i en optagelse offentliggjort i går at styrke moralen hos de omkring 5.000 jihadister, der menes at være i byen.

»Det er tusind gange bedre at holde skansen med ære end trække sig tilbage i skam«, sagde Baghdadi. Det er meget sjældent, at Baghdadi taler offentligt.

Sidste gang var i december 2015. Det vides ikke hvor Baghdadi befinder sig, men Fuad Hussein, der er stabschef for den kurdiske præsident Massoud Barzani, sagde at han stadig er i Mosul ifølge kurdiske efterretninger.

»Hvis han bliver dræbt, kollapser hele Islamisk Stat «, sagde Hussein til den britiske avis The Telegraph. I kampen om Mosul er den irakiske hær og de kurdiske styrker gået til angreb fra både nord, syd og øst. De shiamuslimske militser angriber fra vest, men det er endnu ikke lykkedes at omringe hele byen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Overgreb mod IS-sympatisører

Det anslås, at der stadig er mellem en og halvanden million civile i Mosul. FN har advaret om, at generobringen kan føre til en humanitær katastrofe, hvis den sender hundredtusinder på flugt.

Ifølge FN er foreløbig omkring 22.000 mennesker flygtet fra Mosul, efter at offensiven begyndte

Det er dog ikke kun IS, der begår krigsforbrydelser i kampen om Mosul. Amnesty har rapporteret, at folk, der er mistænkt for at have været aktive i IS, er blevet tæsket, torturet og trukket bag biler i de områder, der er blevet befriet under offensiven.

»Der er en farlig kultur, hvor gerningsmændene til sådanne overgreb føler, at de har frie hænder og ikke risikerer at blive straffet«, sagde Lynn Maalouf, der er vicedirektør for research hos Amnesty i Beirut i en pressemeddelelse.

Ifølge Amnesty er der tale om klare krigsforbrydelser. Også nyhedsbureauet Reuters har rapporteret om barsk behandling af IS-krigere. I landsbyen Ali Rash lå der ifølge Reuters flere lig i fra Islamisk Stat-krigere i gaden, efter at den irakiske hær generobrede den.

»De er kriminelle, lad hundene æde dem«, sagde en irakisk officer ifølge Reuters.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden