0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

    Alt om Valg i Tyskland

Historisk debat om valgkampbidrag i USA

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Senatet i USA har indledt en historisk debat om, hvordan særinteressers uhæmmede pengebidrag i amerikansk politik kan begrænses. Debatten er usædvanlig, fordi sammensætningen i Senatet for første gang gør det potentielt muligt at få gennemført en reform, som begrænser strømmen af ikke-regulerede midler i politik.

Forkæmper for reformen, som tilhængerne i mange år har ønsket, er præsident George W. Bushs ærkerival og republikanske partifælle John McCain. Sammen med demokraten Russ Feingold er McCain 'utidig' nok til at bruge sin enorme medietække til at fremme reformen midt i præsidentens indkøringsfase.

Hans forslag har fået en langt bedre modtagelse blandt demokraterne end hos hans egne republikanere. Målet er at hindre, at nogen kan købe sig til magt og indflydelse uden om de demokratiske kanaler.

»Hvorfor kan vi ikke alle være enige om den indlysende sandhed, nemlig at valgkampbidrag i hundrede millioners klassen ikke er sundt i et demokrati«, sagde han, da kampagnen blev sparket i gang mandag. Debatten vil vare to uger.

Legaliseret bestikkelse
Modstanderne af reformen mener, at det i ytringsfrihedens navn bør være lovligt at støtte, hvem man lyster. Reformens forkæmpere anfører derimod, at finansieringen af amerikansk valgkamp i dag er legaliseret bestikkelse.

Valgkampen i fjor blev den dyreste i USA»s historie. Den har kostet tilsammen 1,2 milliarder dollar (9,9 mia. kr.) for republikanerne og demokraterne. Omkring halvdelen heraf var såkaldte bløde penge - det er bidrag, som formelt går til partierne og skulle trække vælgere til stemmeurnerne, men som reelt overføres til politiske kandidater. Hvilket strengt taget er på kanten af loven.

Det er disse bløde penge, McCain er ude efter. De bløde penge er øget eksplosivt de seneste 10 år. I 1992 v