0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

    Alt om Præsident­valg i USA

Gigantisk isflage brækket af Antarktis

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP
Foto: AP

Foto taget af isflagen den 8. marts. - Foto: AP

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

En antarktisk isblok lidt større end Fyn er gået i opløsning på mindre end en måned. Ifølge britiske forskere er det den globale opvarmning, der har fået den enorme Larsen B Shelf på østsiden af den antarktiske halvø til at bryde sammen og dele sig i mange mindre isbjerge, som nu flyder rundt i Weddellhavet.


Forskere fra British Antarctic Survey forudsagde allerede i 1998, at flere af de såkaldte isshelfer ved Antarktis ville splintres på grund af stigende temperaturer i regionen, men det har chokeret dem, at Larsen B er gået i opløsning så hurtigt.

Larsen B Shelf var 220 meter tyk, havde et overfladeareal på 3.250 kvadratkilometer og en anslået vægt på 720 milliarder ton.

Klimaet på Antarktis har forandret sig voldsomt gennem det seneste halve århundrede, hvilket blandt andet har medført en stigning i gennemsnitstemperaturen på 2,5 grader. Klimaforandringerne er dog ikke entydige, for temperaturen i andre dele af Antarktis er faktisk faldet i samme periode.

De såkaldte shelfer er enorme isblokke, som flyder på vandet i forlængelse af den iskappe, der dækker Antarktis. Da de i forvejen flyder i havet, har det ikke direkte betydning for vandstanden, når en shelf bryder sammen. Men de fungerer også som bremseklodser for de gletsjere, der sender is ud i havet, og når en shelf forsvinder, kan gletsjerne derfor skubbe mere is i havet. Det vil i givet fald medføre stigende vandstand.

Ifølge David Vaughan var Larsen B blot en af fem store isshelfer ved Antarktis, som i årevis er skrumpet på grund af klimaforandringer.

Satelitfoto
Forskerne bruger satellitfoto til at følge udviklingen i ismasserne. Samtidig med gårsdagens melding om Larsen B-shelfens sammenbrud viste nye optagelser, at et enormt isbjerg, B-22, har revet sig løs vest for den antarktiske halvø og er på vej ud i Amundsenhavet. B-22 med et areal på 5.440 kvadratkilometer endnu større end Larsen B.

Isbjerge opkaldes efter det område i Antarktis, hvor de første gang ses. B-sektoren omfatter Amundsenhavet og en del af Rosshavet. 22 betyder, at det er det 22. isbjerg, som National Ice Center har registreret i området.

'Larsen B-shelfen' er opkaldt efter den norske hvalfanger C.A. Larsen, som i 1893 sejlede langs iskanten.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce