0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

FN forhandler med Irak

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP
Foto: AP

Iraks udenrigsminister Naji Sabris tilbud om at modtage våbeninspektørerne øjeblikkeligt, har ikke fjernet USA's skepsis. - Foto: AP

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Irak udvidede sent i aftes tilbuddet om at lukke FN's våbeninspektører ind i Irak til at gælde øjeblikkeligt. Samtidig mødtes lederen af FN's våbeninspektører, Hans Blix, med irakiske embedsmænd for at drøfte de praktiske detaljer ved at lade våbeninspektørerne vende tilbage.

Lederen af FN's våbeninspektører Hans Blix holdt i aftes en times indledende drøftelser med irakiske repræsentanter. Ifølge Blixs talsmand indvilger irakerne i at give FN's våbeninspektører en rapport om våbendepoter, der blev overvåget, inden våbeninspektionerne blev indstillet i 1998.

Irak: Inspektører kan komme med det samme
Parterne aftalte at mødes igen i første uge af oktober for at fastlægge detaljerne. Alt i mens forhandlingerne foregik i New York, meddelte Iraks udenrigsminister, Naji Sabri, at Irak er klar til at modtage våbeninspektørerne øjeblikkeligt.

»Vi er rede til hurtigt og øjeblikkeligt at genoptage inspektionen af våben«, siger Iraks udenrigsminister, Naji Sabri.

Men USA er fortsat skeptisk og afviser det irakiske tilbud og amerikanerne opfordrer FN til ikke at lade sig narre af irakernes taktik, og i stedet fremsætte en ny FN-resolution.

Uenighed i Sikkerhedsrådet
Storbritannien bakker op om USA's krav om en ny FN-resolution, men der er tegn på splittelse i FN's Sikkerhedsråd om, hvilken strategi der skal bruges for at tvinge Irak til at lade sig afvæbne.

Rusland mener ikke, der er behov for en ny resolution for at sende våbeninspektørerne tilbage til Irak. Rusland kan ligesom de fire andre permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet, Storbritannien, Kina, Frankrig og USA, nedlægge veto mod rådets resolutioner.

Også Kina har taget positivt imod Iraks udmelding om våbeninspektørerne. Den kinesiske udenrigsminister, Tang Jiaxuan, siger, at »den irakiske beslutning er, hvad det internationale samfund, heriblandt Kina, altid har håbet på«.

Politiken.dk

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Læs mere