0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Politisk flertal vil opgive ny forsvaraftale

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP
Foto: AP
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Grønland skal ikke regne med en genforhandling af forsvarsaftalen fra 1951, som giver amerikanerne råderet over Thule-basen. Venstre, De Konservative og Socialdemokraterne opgiver på forhånd det grønlandske ønske om en ny aftale, hvor Grønland placeres som aktør i udenrigspolitikken.

Hvis aftalen skal annulleres kræver det, at både Danmark og USA er enige, og den amerikanske udenrigsminister sagde onsdag aften blankt nej. Dermed svinder grønlændernes håb om, at de kan bruge udbygningen af missilskjoldet som anledning til at få aftalen annulleret.

Den amerikanske udenrigsminister Colin Powell afleverede sent i aftes en skriftlig anmodning til den danske udenrigsminister Per Stig Møller (K) om at udbygge Thulebasen til at indgå i et missilskjold.

Colin Powell mødtes i aftes med Per Stig Møller og landsstyremedlem Josef Motzfeldt. Han deltog som repræsentant for det grønlandske hjemmestyre.

Motzfeldt skuffet
Josef Motzfeldt udtrykte skuffelse efter mødet med Powell.

Ifølge Motzfeldt har det sikkerhedspolitiske udvalg endnu ikke besluttet om Grønland er parat til at blokere for missilskjoldet, hvis forsvarsaftalen ikke genforhandles.

Venstre tror på tilføjelse til aftalen
Venstres udenrigsordfører, Troels Lund Poulsen, tror, at der skal findes en anden løsning. Han henviser til, at Udenrigsministeriet siden foråret har arbejdet på et supplement til forsvarsaftalen. Det er vejen frem.

»Der er allerede overvejelser i gang om at lave et supplement til 1951-aftalen fra dansk side. Jeg synes, det giver mere fornuft at videreføre de bestræbelser med et supplement. Jeg synes ikke, det er nødvendigt at begynde forfra«, siger Lund Poulsen til Ritzau.

Socialdemokraterne tror heller ikke, at USA vil opgive den nuværende aftale og begynde på en frisk. Til gengæld mener udenrigsordfører Jeppe Kofod (S), at der skal gives andre indrømmelser til grønlænderne.

DF tror USA kan rokkes
Den opgivende holdning fra De Konservative, Venstre og Socialdemokraterne kritiseres af Dansk Folkeparti og Socialistisk Folkeparti. Villy Søvndal, udenrigsordfører for SF, betegner USAs entydige afvisning af en genforhandling som arrogance.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører Peter Skaarup mener, at det er for tidligt at give op.

Afvisningen fra USAs udenrigsminister, Colin Powell, er kun den første melding, påpeger han, og den bør Danmark udfordre.

»Man skal ikke tro, at de største indrømmelser fra USA kommer den første dag«, siger Skaarup til Ritzau.

Politiken.dk