0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Jubel hos det globale alternativ på Det Sociale Forum

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

»Et mirakel«. Kun sådan fandt arrangørerne af Det Sociale Forum det dækkende at beskrive de seneste seks dages begivenheder i Porto Alegre.

Grund til at fejre
Tirsdag aften gjorde de status over et topmøde, der tiltrak 100.000 deltagere fra 158 lande, og som i en ofte kaotisk, rodet, men helt igennem festlig stemning fik afviklet knap 2.000 debatter, der alle sammen drejede sig om at skabe en bedre verden.

»Der er grund til at fejre, hvad vi har gjort indtil nu. På kun tre år har vi sammen startet en proces, en voksende bølge af civil modstand mod at sætte den uhæmmede markedsøkonomi over en social dagsorden. Vi er et kæmpekraftværk af ren energi, og vi er først lige startet«, sagde en begejstret Candido Grzybowski fra topmødets internationale råd.

Højt humør til pakningen
Humøret var lige så højt blandt de mange delegerede, græsrødder og intellektuelle, der samme aften afsluttede diskussionerne og pakkede deres kufferter for at forlade en by, der i seks dage har stået på den anden ende.

Bannerne med 'Nej til krig mod Irak' blev pillet ned, og de sidste fløjter forstummede fra de ellers utrættelige peruanske musikanter.

Chomsky: Vi er fulde af håb og kraft her
Glad var også en af topmødets absolutte helte, den amerikanske samfundskritiker Noam Chomsky.

»Porto Alegre er det vigtigste tegn på, hvad vej vinden blæser. Her er vi fulde af håb og kraft. I Davos er de nærmest nedtrykte, fordi de ved, at de er ved at miste grebet om magten«, sagde han, inden han tog flyet hjem til Massachusetts.

Tid til evaluering
Men med det festlige punktum er det blevet tid til eftertanke.

Trods en stemning, der nogle gange mindede mest om en happening, kom deltagerne for at diskutere verdens kummerlige tilstand, og det gjorde de med stor entusiasme.

De har efterladt tusindvis af forslag og anbefalinger til topmødets internationale råd, som nu skal bruge de næste seks måneder til at koordinere de mange bidrag.

For stort til handling
Som Det Sociale Forum er lagt op, skulle det første topmøde i 2001 bruges til at analysere de sociale problemer, der udspringer af en såkaldt nyliberal verdensorden.

Året efter var forslag til handlingsplaner i fokus, og i år skulle deltagerne drøfte strategi. Sådan er det ikke helt gået, for de mange nye deltagere hvert år har haft et behov for at begynde forfra.

Tre mål
Det har fået både veteraner fra de forrige år og arrangører til at overveje om topmødets erklærede formål:

  • mobilisering,
  • deltagelse og
  • strategier for en bedre verden, om de tre mål er forenelige størrelser. Og i hvert fald nogle er nået frem til, at det er de ikke. Kan ikke nå alle tre mål »Vi kan ikke nå alle tre mål i et gigantisk forum som dette«, siger Roberto Savio fra topmødets internationale råd. Savio er kendt som grundlægger af Inter Press Service, IPS, det alternative globalt nyheds- og informationsbureau. »Det er på tide at decentralisere arbejdet«, siger Savio. Aktiviteter i mange lande Savio refererer til de mange aktiviteter, der allerede er lagt ud i forskellige verdensdele. Både Europa, Afrika og Asien har dannet deres egne fora, som arbejder regionalt. Desuden har fagforeninger, dommere, parlamentarikere og mange andre grupper skabt netværk under dette og de forrige topmøder. Ikke forummets opgave Men det er slet ikke Det Sociale Forums opgave at strukturere modstanden på den måde, mente André Jacques, en ældre delegeret fra Kirkernes Verdensråd. »Vi har en åben plads her, hvor meninger kan formuleres og brydes. Det er i sig selv fantastisk, og hvis vi begynder at strukturere for meget, kan der opstå interne konflikter, som vore 'fjender' vil vide at udnytte«, siger han. De fattigste var ikke med Dette års Sociale Forum er ikke forløbet uden kritik. Den stærkeste indvending har været, at det ikke er de fattigste, der er i Porto Alegre. Det er de mere pengestærke græsrødder, som kommer og taler på de fattiges vegne. En anden svaghed er, at når topmødet ligger i Brasilien, er der klar overvægt af latinamerikanske deltagere. Det Sociale Forum flytter til Indien Derfor flyttes Det Sociale Forum næste år til Indien for at vise, at modstanden mod den herskende verdensorden er global. I et udtryk for stor selvsikkerhed bebudede de samtidig, at topmødet næppe vil ligge på samme tid som elitens Økonomiske Forum i Davos, som det hidtil har været tilfældet. Forholder sig ikke til Davos på samme måde »Vi har ikke længere et behov for at forholde os til Davos på samme måde som før, så nu lægger vi Det Sociale Forum, når det passer os«, sagde Francisco Whitaker fra topmødets råd. »Men de er selvfølgelig meget velkomne til at lægge deres møde på samme tid som vores«.
Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Læs mere