0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Særdomstol til Saddam

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP
Foto: AP

Saddam-portrætter ved indgangen til et universitet i Bagdad. Portrætterne er malet for nylig af studerende og forsynet med smædesord mod Husseins styre. Amerikanerne troede, billederne var en Saddam-hyldest og viskede dem ud. - Foto: AP

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Saddam Hussein og hans inderkreds skal dømmes ved en særlig irakisk domstol, hvis de dukker op i live, siger en amerikansk rådgiver, der hjælper det irakiske justitsministerium.

Det oplyser BBC online.

Sag vil belaste retsvæsenet voldsomt
»Der er bred enighed om, at forbrydelser mod det irakiske folk skal dømmes af en irakisk domstol«, siger den rådgiveren, Clint Williamson.

Men der er brug for en særdomstol, fordi en retssag mod de irakiske ledere vil være så omfattende, at den vil belaste retsvæsnet i flere år. Det er uvist, præcist hvordan domstolen skal fungere, men den skal være forankret i Bagdad.

Flere hensyn
Interesserne i en retssag mod regimets ledere er mangfoldige.

Fører irakerne selv sagen, vil det kunne give irakerne noget af stoltheden tilbage og fjerne noget af den generelle fornemmelse i Irak af, at amerikanerne har besat landet.

Omvendt vil amerikanerne være på stikkerne for at sikre, at det irakiske retsvæsen gennemfører retssagen efter vestlige standarder, som efter 30 år i Saddams Husseins jerngreb ikke er de dominerende værdier ved de irakiske domstole.

Nej tak til krigsforbrydertribunal
Udenfor USA har der været flere røster, der talte for en retssag mod Saddam Hussein og hans regering ved en neutral international domstol af samme model som FN's krigsforbrydertribunaler for Eksjugoslavien og Rwanda.

Men den model er ikke faldet i god jord i den amerikanske regering, hvor man mener, at den slags tribunaler varer for lang tid, koster for meget og foregår for langt fra ofrene.

Endelig er der også den, set med amerikanske øjne, ulempe, at et krigsforbrydertribunal under FN ikke kan idømme de anklagede dødsstraf, som Washington foretrækker, og som den amerikanske regering siger, irakerne foretrækker.

Foreløbigt har USA fanget en tredjedel af de 55 mest eftersøgte irakere.

Retssystem i gang igen
Planen for en eventuel retssag mod Saddam Hussein blev offentliggjort samtidig med at det irakiske retsvæsen så småt kommer i gang igen.

13 fanger står overfor en dommer i Bagdad.

Personalet ved domstolen er det samme som arbejdede under Saddam Hussein, hvor retsvæsnet blev misbrugt til at retfærdiggøre tilfældige anholdelser og tilbageholdelse, tortur og hårdhændet behandling af fanger.

Tilbagevenden til 'gamle' retstilstande
Men de irakiske domstole vil nu bruge en tidligere irakisk ret, siger Williamson.

»Siden 1696 er der kommet en del tilføjelser ind i den irakiske ret, der er i uoverensstemmelse med de internationale konventioner som Haag og Geneve-kopncentionen«, sagde han

Blandt de fjernede tilføjelser er straffe fra islamisk ret, som Saddam Hussein indførte.

Politiken.dk

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu