0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Abbas indrømmer strid med Arafat

Den palæstinensiske premierminister Mahmoud Abbas gik i dag på talerstolen i parlamentet og indrømmede, at der er uoverensstemmelser mellem ham og palæstinenserleder Yassir Arafat. Han anerkender Arafats betydning, men kræver mere magt for at kunne fortsætte på posten.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP
Foto: AP

Abbas vil ikke længere slås for at beholde sin post, nu vil han have parlamentets opbakning. - Foto: AP

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Den palæstinensiske premierminister Mahmoud Abbas gik i formiddag på talerstolen i det palæstinensiske parlament og
indrømmede, at der er uoverensstemmelser mellem ham og "præsidentembedet", det vil sige palæstinenserleder Yassir Arafat.

Men samtidig bad han amerikanerne om at ophæve deres boykot mod Arafat, som er den »lovligt valgte, konstitutionelle og historiske præsident for det palæstinensiske folk«, som Abbas udtrykte det.

Den amerikanske regering har afvist at forhandle med Arafat, som den beskylder for at forsøge at undergrave den såkaldte køreplan for fred i Mellemøsten.

Israelernes skyld
Mahmoud Abbas beskyldte desuden i sin tale israelerne for at have skudt fredskøreplanen i sænk. Han tilskyndede "kvartetten", som består af de lande, som har fostret fredsplanen, om at gøre mere for at få den "på skinner" igen, og så hyldede han samarbejdet med USA, men sagde, at den amerikanske regering selv bør gøre mere for at genoptage fredsprocessen.

Abbas sagde videre, at han vil fortsætte dialogen med de militante palæstinensere. Han har ikke planer om at iværksætte en kampagne for at afvæbne grupperne med magt, sådan som israelerne har krævet det.

»Det er ikke denne regerings politik«, sagde han ifølge den israelske avis Haaretzs onlineudgave.

Arafat dominerer stadig
Om disse standpunkter vinder opbakningen i parlamentet, vil være afgørende for, om Abbas vil fortsætte på posten som premierminister i en palæstinensisk regering, som tydeligt stadig er domineret af palæstinenserleder Yassir Arafat.

Abbas har nu siddet 100 dage på posten, men han har på forhånd sagt, at han ikke vil sidde 100 dage mere, hvis han ikke får større opbakning til sin politik.