0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Svag optimisme i tysk og fransk økonomi

Tyskland og Frankrig har begge haft en svag økonomisk vækst i årets tredje kvartal. Det giver håb om en økonomi i bedring.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP
Foto: AP
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Økonomien i EU's to gamle sværvægterlande, Tyskland og Frankring, ser ud til at have fået det bedre.

I hvert fald kan Frankrig melde om en stigning i bruttonationalproduktet i tredje kvartal på 0,4 procent. Det viser foreløbige tal fra Institut National de la Statistique et des Etudes Economiques, skriver RB-Børsen.

Stigende tysk vækst
Også hos naboen, Tyskland, er der grund til en smule optimisme. Den økonomiske vækst steg i årets tredje kvartal med 0,2 procent. I de tre foregående kvartaler har væksten været negativ, skriver Ritzau.

Den stigende vækst i Tyskland skyldes, at eksporten er vokset. I samme periode er importen faldet, hvilket har været med til at give et større overskud på handelsbalancen, oplyser det statistiske kontor i Weisbaden.

Hårdt ramt
Tyskland og Frankrig udgør sammen med Italien 70 procent af EU's samlede økonomi.

De to lande har de seneste år været hårdt ramt af den økonomiske tilbagegang, der har ramt EU og USA. Både Frankrig og Tyskland har kæmpet med stigende arbejdsløshed og faldende økonomisk vækst.

Overskrider ØMU krav
I Frankrig udgør gælden 62 procent af bruttonationalproduktet, arbejdsløsheden forventes at nå 10 procent inden jul og statsunderskuddet vil for tredje år i træk overskride grænsen på de tre procent af bruttonationalproduktet, som er fastsat af EU's stabilitetspagt.

Tyskland har også et stort underskud på statsfinanserne, og alle regner med, at Tyskland til næste år, for tredje år i træk, vil overskide tre procentsgrænsen.

Stadig negativ vækst
På årsbasis forventer økonomerne, at den samlede vækst i Frankrig i år 2003 vil være et fald på 0,2 procent, men det er bedre end det forventede, der lød på et fald på 0,3 procent.

I Tyskland forudser regeringens råd af "fem vise mænd", at den tyske økonomi i 2003 samlet set vil være i noget der ligner recession.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere