0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Briterne vil heller ikke udlevere Sakajev

En britisk domstol er i dag nået frem til samme konklusion som det danske justitsministerium og har afvist at udlevere den tjetjenske toppolitiker Akhmed Sakajev til russerne.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP
Foto: AP

Den britiske skuespiller Vanessa Redgrave støtter Sakajev og har betalt for, at han kunne være løsladt mod kaution. - Foto: AP

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

En britisk domstol har afvist at udlevere den tjetjenske eks-toppolitiker Akhmed Sakajev, som Rusland har begæret udleveret.

Sakajev har opholdt sig i London siden december.

Han blev anholdt i Danmark efter at have deltaget i den tjetjenske verdenskongres i København sidste år på baggrund af en russisk efterlysning gennem Interpol. Det danske justistsministerium mente ikke, at den russiske anklagemyndighed var tilstrækkelig præcis med hensyn til anklagerne om Sakajevs påståede kriminelle handlinger.

Det nåede aldrig til en retssag i Danmark. Sakajev blev løsladt og rejste derefter til London. Han blev fængslet efter indrejsen til Storbritannien, men blev hurtigt sat fri mod kaution.

Sakajev har dog været løsladt mod kaution. Den britiske skuespiller og politiske aktivist, Vanessa Redgrave, betalte de omkring 580.000 kroner, som det kostede.

Hun støttede også Sakajev i de fem uger, han sad varetægtsfængslet i København.

Dommer: Politisk sag
Den britiske dommers konklusion er, at Rusland har til hensigt 'at retsforfølge hr. Sakajev som følge af hans politiske anskuelser'.

Rusland har anmeldt 13 anklagepunkter mod Sakajev for bl.a. drab, planlægning af drab og bortførelse i forbindelse med krigen i Tjetjenien.

Risiko for tortur
Dommeren siger videre, at der er risiko for, at Sakajev kunne blive udsat for tortur, hvis han blev udleveret til Rusland.

»Det ville være uretfærdigt og undertrykkende at sende hr. Sakajev tilbage til Rusland«, siger dommeren.

Han citerer et vidne, der under retssagen har sagt, at 'tjetjenere næsten altid bliver torteret'.

Dommeren siger videre, at han har lagt et andet vidnes forklaring, hvor det hedder, at han var blevet holdt fanget i seks døgn og torteret med elektriske stød, indtil han underskrev en erklæring, der satte Sakajev i dårligt lys.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce