0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Sjevardnadse: USA svigtede mig

Den afsatte georgiske præsident føler sig svigtet af amerikanerne og anklager dem for at benytte samme fremgangsmåde, som da den jugoslaviske diktator Slobodan Milosevic fik frataget magten i 2000.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP
Foto: AP
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Den tidligere georgiske præsident Edvard Sjevardnadse, som søndag blev afsat under en ublodig revolution i den tidligere sovjetiske republik, mener, at amerikanerne var med til at fratage ham magten.

Har mange gange hjulpet USA
Han siger til journalister, at han ikke forstår, hvordan USA i weekenden kunne svigte ham i dén grad, efter at han flere gange, helt tilbage under den Kolde Krig, har givet dem sin støtte og gode råd, senest under krigen i Irak.

Den 75-årige Sjevardnadse var Sovjetunionens sidste udenrigsminister.

Oppositionen pressede præsidenten til at træde tilbage efter beskyldninger om valgsvindel ved valget den 2. november. Selv siger han, at det var hans egen beslutning at gå, da han så, at det ellers ville ende med blodsudgydelser under det revolutionslignende kup i weekenden.

Virker ældet
Korrespondenter i den georgiske hovedstad Tbilisi bekriver ifølge BBC Online, at Sjevardnadse i de sidste to uger har virket stadig mere træt. Da han mødtes med journalister i sin residens, virkede han ældet og noget forvirret.

»Jeg så på den enorme menneskemængde. Jeg kunne se på deres ansigter, at det ville blive umuligt at få dem til at falde til ro, de var ikke bange for nogetsomhelst, og derfor vidste jeg, at der kunne blive blodsudgydelser«, siger han.

Han tilføjer, at han har en mistanke om, at USA var involveret ligesom da den amerikanske ambassadør Richard Miles medvirkede ved afsættelsen af den jugoslaviske præsident Slobodan Milosevic i 2000.

»Med hensyn til ambassadøren, så har jeg alvorlig.... mistanke om, at det der skete i Tbilisi er en nøjagtig gengivelse af begivenhederne i Beograd«, siger han.

»Nogen havde en plan«, siger han.

Den største oppositionsleder, Mikhail Saakashvili, har tidligere fortalt, at han tidligere på året tog til Beograd for at studere begivenhederne i 2000 og har sagt, at han vil gentage dem i Georgien.