0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Terrorsporene mødes i Tanger

De fleste spor i efterforskningen af terrorattentaterne i Madrid peger på Tanger, havnebyen i det nordligste Marokko, hvor flere prominente terrorister har haft deres gang.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I havnen i Tanger fører en trappe op til udsigten over Gibraltarstrædet - med lidt fantasi kan man få øje på Spanien. Fra denne havn er adskillige islamiske ekstremister sejlet til Europa. - Foto: Peter Hove Olesen

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Mandens sorte fuldskæg når ham næsten til taljen. Han er bleg, hulkindet og har lyse, skinnende øjne. Tilsyneladende er den fremtoning suspekt nok til at påkalde sig opmærksomhed i den marokkanske havneby Tanger, hvor talløse skilte reklamerer med, at der kun er 45 minutters sejlads over Gibraltarstrædet til Sydspanien og det forjættede EU.

I hvert fald bliver manden stoppet af en civilklædt betjent, som inddrager hans pas og gransker hver enkelt side uendelig langsomt. Den glatbarberede betjent trækker den langskæggede mand lidt væk og tilkalder en kollega. Sammen studerer de to betjente passet, mens den ene lader en gadedreng pudse sine sko.

Da vi kører forbi få minutter senere, er manden med fuldskægget og den ene af de to betjente væk.

Kamp mod fuldskæg
Scenen er en ganske almindelig del af det spraglede gadebillede i Tanger, hvor borgmesteren for knap et år siden beskrev myndighedernes kamp mod islams hellige krigere med disse ord:

»Vi vil slå så hårdt ned på islamisterne, at de end ikke tør anlægge fuldskæg«.

Borgmester Ben Hammanits ord faldt ikke længe efter bombeangrebene i Casablanca i maj sidste år. Men siden terrorattentaterne i Madrid forrige torsdag er der kommet endnu mere politi på havnen i Tanger.

Tre terrormistænkte fra Tanger
Tre af spansk politis hovedmistænkte stammer fra Tanger, byen, der er bindeled mellem Afrika, den arabiske verden og Europa.

Flere marokkanere er siden blevet arresteret, og ifølge det marokkanske dagblad Aujourd'hui Maroc sidder den spanske sikkerhedstjeneste med en liste over endnu 20 marokkanere, der alle har en forbindelse til Tanger.

Men er byen så den terroristrede, som den i ugens løb er blevet udråbt til af flere internationale medier?

Noget om snakken
Sikkert er det, at mange af Marokkos mest prominente terrorister har boet i byen. Som for eksempel imamen Mohammed Fizazi, der fra moskeen i Benimakada-kvarteret i årevis har prædiket jihad, hellig krig.

En af dem, der troligt kom til hans prædikener, er Abdelaziz Benyaïche, som i dag sidder fængslet i Spanien under anklage for at være en del af den spanske al-Qaeda-celle, der blev optrevlet i 2001.

En anden person, der ofte kom i Benimakadamoskeen, er den franske muslim Richard Robert, der i dag sidder fængslet som en af bagmændene i bombeattentaterne i Casablanca i maj sidste år.

På ferie uden skæg
Og i denne moske kom også JZ, som nu sidder fængslet i Madrid, hovedmistænkt for forrige torsdags bombeattentater i den spanske hovedstad. En mand, om hvem man fortæller, at han i Spanien bar et langt, sort skæg, som han var klog nok til at rage af, når han vendte hjem på ferie i Tanger.

Selv sidder imam Mohammed Fizazi nu fængslet her i Marokko, hvor han er blevet idømt 30 års fængsel for at have ansporet til terror.

Der er ikke tvivl om, at mange terrortråde udgår fra Tanger. Byen, hvorfra marokkanerne rejser ud for at søge lykken på den anden side. Og ofte bliver skuffede.

»Folk her er fattige, og man vil ikke leve et fattigt liv. I Europa kan man få job, tror folk, men det går galt for mange«, siger en mand fra Fast Ferry, et af havnens mange rejsebureauer.

Ingen lyst til at udtale sig
Da han ser, at hans ord bliver skrevet ned på en blok, gisper han, tigger om ikke at få sit navn i avisen og går sin vej.

Folk i Tanger er bange for at udtale sig. Ingen skal have noget klinket med en af landets adskillige efterretningstjenester.

De afbrudte samtaler er der også masser af dybt inde i medinaens krogede gader. På en café, hvis vægge er fyldt med guldindrammede plakater af Real Madrid og FC Barcelona, sidder to mænd og drikker myntete.

Vrede over bomber
De er venlige og imødekommende og udtrykker deres forfærdelse over bomberne i Madrid, men da de bliver spurgt til den formodede forbindelse mellem attentatet i den spanske hovedstad og Tanger, siger de:

»Vi kan ikke mærke noget til myndighedernes overvågning af islamister her«.

Og så stopper samtalen. Den ene mand går op i baren, den anden kigger væk.

Længere inde i cafeen sidder fire mænd under et skilt, hvor der står 'Det er forbudt at indtage euforiserende stoffer her', og ryger en joint, mens de distræt og fnisende skimter op på tv'et, hvor al-Jazeera sender en debat om islam og terrorisme.

Foran moskeen på Socco-pladsen, der ligger ude foran Tangers medina, står to gamle mænd.

Heller ikke de er ivrige efter at tale om terrorister. Men de fortæller, at fattigdommen, håbløsheden og de manglende fremtidsudsigter i Tanger kan få unge mennesker til at gå langt, nogle gange for langt, med religionen som undskyldning.

Træt af at være i søgelyset
Den ene nikker ud mod menneskemylderet på pladsen:

»Der er en ta