0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Datachip afslører prostatakræft

En helt ny metode viser om prostatatumorer er farlige eller ej. Den nye metode kan på sigt overflødiggøre unødig behandling, som gør mænd impotente.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Prostatakræft eller blærehalskirtelkræft, der udgør omkring ti procent af kræfttilfældene hos danske mænd, har hidtil været mere end svær at diagnosticere korrekt, men det kan en nyudviklet metode muligvis råde bod på, skriver den svenske avis Dagens Nyheter.

Alvorlige konsekvenser
Normalt tester lægerne for prostatakræft ved først at tage en blodprøve. Hvis blodprøven viser en højt såkaldt PSA-værdi, går lægerne videre med en biopsi. Den foretages ved, at lægerne stikker i prostataen 6-8 gange (18 gange anses for smertegrænsen for mænd) og håber dermed at kunne fiske et repræsentativt antal celler ud.

Finder lægerne tumorceller er det ikke muligt at vurdere, hvor farlige de er. Derfor behandles patienterne for en sikkerheds skyld, selv om det måske reelt set ikke er nødvendigt. Problemet er, at selve behandlingen kan få alvorlige konsekvenser for patienterne. Flere er efter behandlingen ikke i stand til at holde på vandet, og mange bliver impotente af behandlingen.

Revolutionerende ny metode
Nu har svenske og engelske forskere slået pjalterne sammen i et meget lovende forsøg på at afskaffe de unødvendige behandlinger. Ved hjælp af en genchip kan forskerne afsløre, nøjagtigt hvor farlig en tumor er, inden man påbegynder behandling.

Al den information, som lægerne skal bruge til at afsløre en tumors farlighed, findes blandt de cirka 30.000 gener, som findes i arvemassen i en enkelt celle. Tidligere var lægerne nødt til fiske et enkelt gen ud af gangen, men med den nye genchip kan lægerne undersøge titusindvis af gener samtidigt i jagten på dem, der kendetegner en ondartet tumor.

Prognose for patienten på rekordtid
I forskernes database findes der indtil videre data fra 123 genchips - små glasskiver med celleprøver fra prostatakirtler.

Når analyseapparatet en gang er blevet fodret med tilstrækkeligt mange chips, og analyseprogrammet er blevet finpudset, kan lægerne analysere en celleprøve på få sekunder og udregne en prognose for patienten.

»Målet med den nye genteknink er, at vi skal finde de ondartede tumorer i rette tid og undgå at operere de godartede for tidligt«, siger den svenske professor ved Karolinska Instituttet og leder af forskningsprojektet, Peter Ekman ifølge Dagens Nyheter.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Læs mere