0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Milits erklærer hellig krig mod fremmede tropper i Irak

Muslimske oprørere har erklæret hellig krig mod fremmede styrker i den sydlige by Basra. Camp Eden har forhøjet beredskabet som følge af truslerne. Samtidig er der nye uroligheder nær Najaf, hvor en amerikansk helikopter er blevet skudt ned.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP
Foto: AP

En irakisk betjent studerer krateret efter en bombe mod en politistation nær byen Najaf. Flere blev dræbt. - Foto: AP

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Tilhængere af den radikale shiamuslimske præst Moqtada Sadr har erklæret udenlandske styrker i byen Basra 'jihad' - hellig krig.

»Vi vil udkæmpe jihad mod de fremmede tropper, ikke mod politiet og de irakiske styrker«, siger Sheikh Saad al-Basri ifølge nyhedsbureauet AFP.

Også trussel mod danskere
Meldingen kommer, efter at britiske styrker har arresteret fire Sadr-tilhængere.

Ifølge al-Basri forsøger briterne at skabe samme krisestemning, som eksisterer i den anden sydlige og mere urolige storby Najaf.

De to danske militærlejre i Irak er placeret i omegnen af Basra. Og det forlyder fra den store af de danske lejre, Camp Eden, at beredskabet er forhøjet som følge af de nye trusler.

'En håndfuld' civile danskere i Irak
Danmark har sammen med koalitionspartnerne i Irak netop udsendt en erklæring, der slår fast, at gidseltagere i Irak ikke kan true sig til at få krav opfyldt. Der vil ikke blive givet efter.

Udover tropperne i det sydlige Irak befinder der sig 'en håndfuld' civile danskere i Irak, oplyser Danmarks ambassadør i Bagdad, Torben Gettermann.

De er privat ansatte og arbejder bl.a. med nødhjælpsarbejde.
Dertil kommer de ansatte på den danske ambassade.

Tager forholdsregler
Gettermann siger til Ritzau, at trods truslen om gidseltagning bevæger ambassadens personale sig rundt i landet, men at de tager forholdsregler.

Blandt danskerne på ambassaden er der også sikkerhedsfolk.

Helikopter skudt ned
Netop i dag har amerikanske styrker og irakiske sikkerhedsfolk kæmpet mod al-Sadr-tilhængere i Najaf.

To besætningsmedlemmer blev kvæstet, da en amerikansk helikopter blev skudt ned af oprørere.

Tidligt i morges blev politistationen i Najaf angrebet, og det betegner amerikanske militærkilder som et brud på juni måneds våbenhvile mellem al-Sadrs oprørsstyrker og koalitionen.