0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Afroamerikanere: Aids er skabt for at slå os ihjel

En ny undersøgelse viser, at konspirationsteorier om hiv/aids er vidt udbredte blandt den sorte befolkning i USA. Halvdelen mener, at aids allerede kan helbredes, men at kuren holdes hemmeligt. Forskerne mener, at holdningerne underminerer forsøg på at bremse aids.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Borberg Thomas
Foto: Borberg Thomas

Den tidligere basketballspiller Magic Johnson er en af de fremtrædende afroamerikanere, som åbent taler om hiv/aids. En ny undersøgelse viser, at halvdelen af afroamerikanerne mener, at aids er menneskeskabt. - Foto: Thomas Borberg

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Er den hiv-smittede basketballspiller Magic Johnson offer for en CIA-plan om at udrydde sorte i USA?

Det er han sandsynligvis, hvis man spørger den sorte del af befolkningen i USA. En ny undersøgelse viser nemlig, at konspirationsteorier om hiv og aids er udbredte blandt den afroamerikanere.

Undersøgelsen er foretaget af Oregon State University og tænketanken RAND Corporation.

Er hiv menneskeskabt?
Undersøgelsen, som offentliggøres 1. februar, viser, at næsten halvdelen af afroamerikanerne mener, at hiv-virussen, der fører til aids, er menneskeskabt.

  • 27 procent mener, at virussen er produceret i statslige laboratorier.
  • 16 procent mener, at aids er skabt af regeringen for at holde den sorte befolkning under kontrol
  • 15 procent mener, at aids er en form for folkemord mod sorte.
  • 12 procent tror, at hiv-virussen er skabt og spredt af CIA. Ingen tillid til sundhedssystemet Forskerne bag undersøgelsen mener, at afroamerikanernes syn på aids underminerer forsøg på at bremse aids blandt de sorte amerikanere, fordi de ikke har tillid til sundhedssystemet. Afroamerikanerne udgør 13 procent af befolkningen, men står for 50 procent af nye hiv-tilfælde. I 2003 stod afroamerikanske kvinder for 73 procent af alle nye hiv-tilfælde blandt kvinder. Ingen kontakt med målgruppen »Resultatet er slående og er en øjenåbner for de folk, som arbejder præventivt inden for området«, siger Laura Bogart, den ene halvdel af forskerholdet bag undersøgelsen, til Washington Post. »Man har aldrig tidligere haft konspirationstanker med i overvejelserne omkring det præventive arbejde. Det viser, at mange af de folk, som arbejder præventivt, ikke er fra det samfund, hvor de forsøger at forhindre hiv«, siger Laura Bogart. Hiv-smittede bruges som forsøgsdyr Undersøgelsen viser desuden, at 44 procent af afroamerikanerne mener, at hiv-smittede, der tager medicin mod hiv, bliver brugt som forsøgsdyr af regeringen. Over halvdelen mener, at aids allerede kan kureres, men at behandlingen holdes hemmeligt for fattige. Na'im Akbar, psykologiprofessor på Florida State University, er ekspert i afroamerikanske forhold. Han mener, at de sortes synspunkter bunder i praktiske erfaringer. Forsøg på fattige sorte Mellem 1932 og 1972 udførte den amerikanske regering forsøg på 400 fattige afroamerikanere i Tuskegee, Alabama. Forsøgspersonerne fik at vide, at de fik medicin mod syfilis, men fik i stedet lov til at bukke under for sygdommen og dø. Forsøgene stoppede først i 1972, hvor de blev afsløret. »Så der er ikke tale om en gruppe skøre personer, der løber rundt og siger, at alle er ude efter dem«, siger Na'im Akbar. Lad fortiden være fortid Phil Wilson, formand for Black Aids Institute, mener derimod, at afroamerikanerne må gøre op med fortiden, hvis det præventive arbejde mod aids skal bære frugt. »Syfilis-forsøgene var ægte, men de fandt sted for 40 år siden. Og det slår os ihjel, at vi stadig holder fast i dem«, siger han. Undersøgelsen bygger på interview med 500 tilfældige afroamerikanere spredt over hele USA. De adspurgtes alder, indkomst, køn og uddannelsesniveau spiller ikke en rolle for deres syn på aids.