0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Hård rigmand står til genvalg i Thailand

Thailands regeringschef Thaksin, der kaldes 'Asiens Berlusconi' og fører en brutal kurs mod muslimske separatister i landets sydlige del, står til en sikker sejr ved parlamentsvalget i morgen, søndag.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Thaksin Shinawatra synes sikker på genvalg ved søndagens valg. Blandt andet har den hårde kurs overfor separatisterne i syd sikret ham massiv folkelig opbakning. - Foto: AP

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Den asiatiske flodbølgekatastrofe gjorde på rekordtid Thailands regeringschef Thaksin Shinawatra verdenskendt.

Han inviterede statsministrene fra bl.a. Sverige, Norge og Finland til Bangkok og nød det internationale projektørlys, samtidig med at han gjorde det klart, at Thailand ikke behøver økonomisk bistand for at klare genopbygningen efter tsunamien.

Blandt de 100 rigeste
Den opgave har landet penge nok til selv at klare, sagde manden, der ifølge det amerikanske magasin Fortune er blandt verdens 100 rigeste individer og sandsynligvis er Thailands rigeste mand.

På søndag, når Thailand holder parlamentsvalg, står den 54-årige milliardær Thaksin til et genvalg, der synes lige så sikkert, som at danskerne fortsat vil strømme til skandinavernes mest foretrukne feriemål uden for Europa.

Oprør truer
Thaksins formidable evne til at fremstille sig selv og sit land som en af Asiens store succeshistorier kan dog ikke skjule den kendsgerning, at der i relativt kort afstand fra Thailands populære og legendariske badestrande ulmer et separatistisk oprør, der kan udløse nye bølger af bombeattentater, ildspåsættelser, drab og vold.

Spændingerne i landets tre sydlige provinser er ikke taget af, mens opmærksomheden har været rettet mod virkningerne af tsunamien.

Tværtimod er der næsten dagligt rapporter om drab på lokale embedsmænd og politifolk.

11 drab i valgkampen
I løbet af det seneste års tid er mere end 500 blevet dræbt af voldshandlinger i syd.

Siden valgkampen tog sin begyndelse i januar er der sket 11 drab, som politiet og valgmyndighederne mener er politisk motiverede. Drabene finder ikke kun sted i syden, og derfor er der udkommanderet mere end 170.000 politifolk til at bevogte afstemningssteder landet over.

En lokal kampagneleder for regeringspartiet Thai Rak Thai i den sydlige provins Narathiwat siger, at ingen af partierne tør holde valgmøder efter mørkets frembrud.

Bevæbnede lærere
Frygten for den eskalerende vold har fået regionens skolelærere til at forlange håndvåben og skudsikre veste, efter at Thaksins regering har truet med at slå hårdt ned på de militante muslimske grupper.

Og politiske kandidater nøjes ikke med at forlange beskyttelse af militær og politi. De begynder også at hyre private vagtværn og livvagter.

Oprørsleder anholdt i Malaysia
Urolighederne i Sydthailand har rødder flere århundreder tilbage, da der eksisterede et uafhængigt fyrstendømme, Pattani, som omfattede regioner i både det sydlige Thailand og det nuværende nordlige Malaysia.

Som en påmindelse om separatisternes etniske rødder anholdt malaysisk politi tidligere på ugen en formodet oprørsleder