0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Domstol: Thailandsk valg skal gå om

Thailands forfatningsdomstol finder så mange tvivlsomme faktorer omkring parlamentsvalget i april, at det skal gå om.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP
Foto: AP

En vælger i Pattani-provinsen afgiver sin stemme ved parlamentsvalget i april. - Arkivfoto: AP

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Omkring 60 procent af Thailands 45 millioner vælgere benyttede deres stemmeret ved parlamentsvalget i landet 2. april. Nu ser deres tur til valgstederne ud til at have været forgæves.

I dag afgjorde forfatningsdomstolen i Bangkok nemlig, at forhold omkring afholdelse af valget var i strid med den thailandske forfatning, og at vælgerne skal på den igen inden for højst to måneder.

»Med stemmerne otte mod seks afgjorde forfatningsdomstolen, at valget strider mod forfatningen. Ni af dommerne stemte for, at der skal afholdes et nyt parlamentsvalg, mens fem af dommerne stemte imod«, meddelte en af forfatningsdomstolens dommere, Ura Wangomklang.

Kort valgkamp
Klager til domstolen - indgivet af jurister og valgobservatører - gik på, at valget 2. april faldt blot 37 dage efter at parlamentet var blevet opløst.

Det var daværende premierminister, Thaksin Shinawatra, der havde fastsat valgdatoen, og det angiveligt for at få så kort en valgkamp, at oppositionen ikke fik tid til at organisere sig effektivt.

Ifølge klagerne var valgboksene desuden udformet på en sådan måde, at uvedkommende kunne overvåge, hvordan de enkelte vælgere satte deres kryds.

Dato ikke fastsat
Jira Boonpouchjanasoonthorn, en af forfatningsdomstolens 14 dommere, siger, at et flertal af dommerne var enige om, at valgdatoen var uretfærdig udpeget og at valgboksene tilsidesatte valghemmeligheden.

»Dommerne har ikke besluttet en dato for nye valg, men det bør ikke finde sted mere end 60 dage fra i dag. Datoen vil blive besluttet af Valgkommissionen og regeringen«, sagde han til journalister i Bangkok.

/ritzau/

Få Politiken leveret alle julehelligdagene

Få Politiken leveret hver søndag i en måned + alle julehelligdagene. Du får 8 aviser for 99 kr.

Kom i gang med det samme

Annonce