Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

LEDER. Margaret Thatcher er her fotograferet foran Downing Street 14. april 1982.
Foto: Bob Dear/AP

LEDER. Margaret Thatcher er her fotograferet foran Downing Street 14. april 1982.

Internationalt

Thatcher trodsede partifæller og gik i krig mod Argentina

Premierministerens personlige papirer afslører detaljer om krig.

Internationalt

Margaret Thatcher trodsede mange advarsler, da hun som britisk premierminister i 1982 besluttede at gå ind i Falklandskrigen.

Det afslører Margaret Thatchers hidtil hemmeligholdte papirer, som er blevet offentliggjort, skriver den engelske avis The Guardian.

Argentinske tropper havde, kort før premierministeren traf sin beslutning, besat Falklandsøerne efter at have opgivet at forhandle med Storbritannien om øerne, der ligger øst for den sydligste del af Argentina.

Fra flere sider blev Margaret Thatcher rådgivet til at holde sig tilbage, men alligevel valgte hun at angribe det sydamerikanske land i en stor militær aktion.

Understregede med kuglepen Papirerne afslører, at det konservative parti var dybt splittet. Partifællen Kenneth Clarke, der dengang var sundhedsminister, var en af modstanderne af et angreb.

Han og Timothy Raison, der var indenrigsminister, mente ifølge et notat, der blev givet til Thatcher, at Storbritannien skulle bombe »et par enkelte skibe, men ikke mere«.

Sætningen blev understreget med blå kuglepen af Thatcher, og det tolkes som, at hun tog ordene alvorligt.

Flere andre konservative havde en lignende holdning og opfordrede Thatcher til at »komme væk uden kamp« og til at »forholde sig roligt«.

Skulle holde sin finansminister ude

Blandt papirerne, der er blevet offentliggjort, er en håndskrevet kladde, som Margaret Thatcher aldrig fik sendt. I kladden, der var addresseret til den daværende amerikanske præsident Ronald Reagan, udtrykte hun sin store frustration over, at USA og hendes eget kabinet havde tilbudt Argentina en våbenhvile.

LÆS MERE

Papirerne afslører flere andre ting:

Blandt andet, at Thatchers departementschef, David Wolfson, i et notat til premierministeren foreslog, at Storbritannien skulle købe alle beboerne på Falklandsøerne ud.

Konkret foreslog han, at hver familie skulle have en garanti på 100.000 dollar samt en garanti om, at de resten af livet ville kunne få britisk statsborgerskab.

6. april 1982 søgte Thatcher rådgivning hos den tidligere konservative premierminister Harold Macmillan.

Han opfordrede hende til at holde sin finansminister Geoffrey Howe langt væk fra beslutningen, så finansieringen ikke ville påvirke hendes valg.

Han anbefalede hende også til at holde krigskorrespondenterne så langt væk som muligt, viser hendes håndskrevne noter fra mødet med Harold Macmillan.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce