Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
DUEL. Angela Merkel og EU blev angrebet af Norbert Hofer (tv) ved tv-opgøret med Alexander van der Bellen
Foto: Ronald Zak/AP

DUEL. Angela Merkel og EU blev angrebet af Norbert Hofer (tv) ved tv-opgøret med Alexander van der Bellen

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Højrenational præsidentkandidat fra Østrig angriber Angela Merkel

Valget om præsidentposten i Østrig på søndag ligner for tredje gang en gyser, der kan give Frihedspartiet en vigtig, symbolsk sejr

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En forsmag på, hvordan det vil være at agere som tysk forbundskansler i en verden med flere højrenationale ledere, fik Angela Merkel fra slutspurten af valgkampen om posten som præsident i Østrig. I en tv-duel søndag aften gik kandidaten fra Frihedspartiet, Norbert Hofer, til angreb på Angela Merkels flygtnngepolitik, som efter hans opfattelse truer hele Europa.

»Merkels sætning »Vi klarer det« (Wir schaffen das) har lokket tusinder af flygtninge til Europa. Spørgsmålet er dog, hvem hun mente med sit »vi« -skatteyderne i Østrig«, spurgte Norbert Hofer retorisk.

Flere terrorister blandt flygtninge

Efter hans opfattelse er Angela Merkels velkomstkultur over flygtninge årsagen til, at »hundredtusinder af flygtninge, i blandt dem mange terrorister, gik igennem Østrig« som kandidaten udtrykte det.

Ved valget til præsidentposten den 22. maj tabte den 45-årige Norbert Hofer uhyre knebent til den 72-årige Alexander Van der Bellen, som tidligere har været formand for De Grønne i Østrig, men stillede op til valget udenfor partierne. Så snæver var sejren, at den først kunne erklæres efter, at brevstemmerne var talt om. Det gav et plus på 30.000 stemmer til Alexander Van der Bellen. Men i Frihedspartiet mente, at optællingen af stemmer var så kritisabel, at valget burde gå om.

Forfatningsdomstol afviste valgresultat

Det gav den østrigske forfatningsdomstol medhold i og erklærede derfor i sommer valget for ugyldigt. Et nyt valg blev planlagt til oktober, men igen gik er kludder i systemet. Denne gang var der noget galt med den lim, der skulle sørge for at holde konvolutter til brevstemmer lukkede, så de ikke kunne udnyttes af de forkerte. Valget blev udskudt til på søndag den 4. december. Her får Alexander Van der Bellen og Norbert Hofer at vide, hvem der skal være næste præsident i Østrig efter 350 dages valgkamp. Den startede med en indledende runde for at finde frem til de to kandidater i det tidlige forår.

Nu har Norbert Hofer fra Frihedspartiet FPÖ chancen for at blive Vesteuropas første leder fra et yderligtgående højreparti siden Anden Verdenskrig. Skulle det ske, kan Norbert Hofer dog allerede næste år få selskab af ligesindede ledere i Holland og Frankrig.

Make Austria great again

At Donald Trump og hans amerikanske valgkampagne er et forbillede, lægger Frihedspartiet ikke skjul på. Norbert Hofer har således optrådt i den fornyede valgkamp med sloganet ’Make Austria great again’.

Siden Donald Trump vandt valget i USA med den oprindelige version af det slogan, der i sagens natur gjaldt Amerika og ikke Østrig, er Angela Merkel fra flere sider blevet kåret som den uofficielle leder af det frittænkende Vesten. En post, forbundskansleren dog aldrig selv har bedt om eller kommenteret. Indtil videre har Merkel også valgt at overhøre kritikken fra Norbert Hofer, der til forveksling minder om den, hun måtte høre på under det amerikanske valg, da Donald Trump beskyldte hende for at være »en socialist af den gamle skole«, som ødelægger sit land med flygtningepolitiken.

I tv-duellen tog Norbert Hofer Donald Trump i forsvar og angreb sin modpart, som efter hans opfattelse har omtalt den kommende, amerikanske præsident negativt.

»Det er ikke klogt at beskrive en præsident som en galning«, sagde Norbert Hofer. Hvortil Alexander Van der Bellen svarede tilbage, at »politikere over hele Europa føler angst ved en kommende præsident, som har været anklaget for sexistiske angreb på kvinder og for at true med, at minoritetsgrupper kan miste deres rettigheder«.

Bekymring over indvandring

Den nedtonede tredje runde af den forlængede valgkamp i Østrig har fra Frihedspartiets side handlet mest om bekymring for muslimsk indvandring og om at fremstille landets politikere som elite, der ikke er kontakt med virkeligheden. Partiet markedsfører sig selv på at være arbejderklassens garanter mod den indvandring og globalisering, der betyder nedlæggelse af arbejdspladser i landet.

»Arbejdspladser i Østrig bør være for østrigere, ikke fra fremmede fra EU og afgjort ikke for de mange økonomiske immigranter«, har Norbert Hofer sagt på vælgermøder.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Selv om Frihedspartiet er skeptisk overfor EU, afviser Norbert Hofer, at det kan komme på tale at trække sig ud af unionen i lighed med Storbritannien. I tv-duellen bragte Alexander Van der Bellen spørgsmålet på bane:

»Frihedspartiet har leget med tanken om Østrigs exit i 20 å, Mange politikere i Europa er bekymrede over, at spekulationen i sig selv kan udløse et jordskred af højreorienteret populisme«, sagde han.

Melder sig ikke ud af EU

Men Østrig melder sig ikke ud. I hvert fald så længe, Tyrkiet ikke bliver medlem eller magten centraliseres i unionen. Begge dele vil få Norbert Hofer til at arbejde for, at Østrig trækker sig ud af EU, hvis han bliver præsident.

»Der kommer ikke noget ’Oexit’. Jeg har tværtimod gentagne gange sagt, at jeg ønsker en positiv udvikling i EU«, sagde Hofer i søndagens tv-debat.

De negative forventninger i Østrig, et af Europas rigeste lande, hjælper Norbert Hofer. En ny meningsmpling viser, at kun 23 procent af østrigerne ser positivt på fremtiden.

Nyt gyservalg i vente

Alligevel bliver der tale om en ny, snæver afgørelse ved valget på søndag, hvis man skal tro meningsmålingerne, som endnu engang viser dødt løb mellem de to kandidater. Ikke desto mindre er Norbert Hofer sikker på, at resultatet bliver holdbart denne gang og han vil ikke brokke sig over det, uanset hvad.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det vil ikke ske igen, det garanterer jeg. Hele verden vil se på os«, sagde han i duellen.

Selv om posten som forbundspræsident i Østrig i lighed med i Tyskland, hvor embedet besættes af politikerne uden valg, primært er symbolsk, har den stor betydning.

Ikke mindst nu, hvor en sejr til Norbert Hofer vil have markant betydning for de nye højrenationale partier og bevægelser i Europa. I Østrig frygter mange, at Norbert Hofer som præsident vil chikanere den siddende regering under ledelse af den socialdemokratiske forbundskansler Christian Kern frem mod næste valg til parlamentet i landet. I yderste konksevens kan forbundspræsidenten også hjemsende parlamentet og afvise at udnævne ministre.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden