Borgerkrig. Colombia har i mange år været plaget af uro.
Foto: Fernando Vergara/AP

Borgerkrig. Colombia har i mange år været plaget af uro.

Internationalt

Colombias lange krig

De vigtiste tidspunkter i Colombias borgerkrig.

Internationalt

Konflikten i Colombia går mange år tilbage – nogle mener helt til Amerikas opdagelse. En uretfærdig fordeling af rigdommene og en stadig kamp om politisk og militær magt præger historien.

1948-60: ’La Violencia’

Krig mellem Colombias konservative og liberale elite. Mellem 250.000 og 300.000 mennesker mister livet, og lokalbefolkningen danner nogle steder egne forsvarsstyrker for at beskytte sig mod volden. Krigen slutter, da de konservative og liberale indgår en aftale om at skiftes til at regere hvert fjerde år. Bønder og oprindelige folk holdes uden for magten.

1960-70: Oprørsgrupperne stiftes

Utilfredsheden blandt de fattigste og bønderne får lokale oprørsgrupper til at vokse frem. Regeringen slår hårdt ned på dem, og i 1964 stiftes Colombias Revolutionære Væbnede Styrker, Farc samt den noget mindre Nationale Befrielseshær, ELN. Begge er inspireret af den cubanske revolution, hvor en lille væbnet avantgarde leder folket til sejr.

1970-80: Narkoen holder sit indtog

Først marihuana, siden koka, begynder at blive dyrket i Colombia og smuglet til det store nordamerikanske marked. De store narkokarteller i Cali og Medellin opstår og væbner sig til tænderne for at forsvare deres forretninger. Narkoindtægterne finansierer også en række højreorienterede paramilitære grupper.

1980-90: Fredsforsøg og narkoguerrilla

I 1980’erne begynder Farc at involvere sig i den lukrative narkohandel ved bl.a. at opkræve ’afgifter’ af kokainproduktionen. I 1984 indgår regeringen og Farc en våbenhvile, hvor en del Farc-medlemmer afleverer deres våben og etablerer partiet Den Patriotiske Union, UP, som stiller op til valg og får mange pladser i kongressen og lokale regeringer. Men over 2.000 UP-medlemmer bliver systematisk myrdet af paramilitære grupper, og våbenhvilen bryder sammen.

1990-2000: Mellem krig og fred

En række mindre væbnede oprørsgrupper nedlægger våbnene, får amnesti og går ind i civil politik. Imens fortsætter kampene mellem regeringen og Farc, som har succes med at udvide sit territorium. I 1998 indgås en fredsaftale, hvor Farc får råderet over en ’afspændingszone’ på størrelse med Danmark i det sydøstlige Colombia, mens forhandlinger om afvæbning og demobilisering fortsætter.

2000-2010: Den hårde linje vinder

I 2002 bryder fredsprocessen sammen, efter at en Farc-gruppe kaprer et fly og kidnapper en senator. Den ny regering under ledelse af Álvaro Uribe sætter hårdt mod hårdt og bruger flittigt begrebet ’narkoterrorisme’. Fra 2003 til 2006 afvæbner han de paramilitære grupper, han selv anklages for at have støttet, men mange af grupperne overlever som kriminelle bander.

2010-2016: Fred på dagsordenen

Juan Manuel Santos vinder præsidentvalget i 2010 og starter hemmelige dialogmøder med Farc. I 2012 mødes parterne først i Norge, og siden fortsætter forhandlingerne i Cuba. Farc erklærer våbenhvile og løslader sine politiske gidsler. Der er kriser undervejs, men forhandlingerne fortsætter med støtte fra Norge, Cuba, Chile og Venezuela.

2016

  • 26. september: En fredsaftale mellem Farc og regeringen skrives under ved en stor ceremoni i Cartagena.
  • 2. oktober: Fredsaftalen forkastes ved en folkeafstemning, hvor 50,2 procent stemmer nej, og 49,8 procent stemmer ja.
  • 7. oktober: Det bliver offentliggjort, at Juan Manuel Santos vinder Nobels Fredspris.
  • 27. oktober: Forhandlingerne med den mindre oprørsgruppe ELN aflyses, da de mangler at frigive et politisk gidsel.
  • 12. november: En ny og revideret fredsaftale med Farc bliver offentliggjort.
  • 24. november: Den reviderede aftale underskrives ved en ceremoni i Bogotá.
  • 30. november: Colombias kongres godkender enstemmigt den ny aftale.
  • 10. december: Juan Manuel Santos modtager Nobels Fredspris i Oslo.

Kilde: Nobels Fredscenter m.fl.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden