Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Det norske skakgeni slog sin russiske modstander med genialt træk. Kilde: AP

Internationalt

Danske Mads har spillet mod norsk skak-geni: Han har en exceptionel hukommelse

Norske Magnus Carlsen, der netop har vundet VM i skak, er på niveau med skak-ikonet Garry Kasparov, siger dansk mester.

Internationalt

Stormester som 13-årig. Som 19-årig nummer 1 på verdensranglisten. Og nu verdensmester for tredje gang. I en alder af blot 26 år.

Billeder af den norske skakspiller Magnus Carlsen går i disse timer verden rundt på diverse nyhedsmedier efter, at han onsdag aften dansk tid vandt VM i skak i New York over russeren Sergey Karjakin. Stort set alle norske nyhedssites har historier, hvor de hylder det enorme skaktalent og skriver om hans triumf.

Sejr efter omspil

Carlsen genvandt sin VM-titel efter en sejr over Sergej Karjakin 3-1 efter omspil.

Carlsen og Karjakin spillede remis i det første af partierne i omspil, der er såkaldt hurtigskak. Men det er ikke kun sejren i sig selv, Norge jubler over. Det var måden, den blev hentet hjem på.

LÆS MERE:

»Det er specielt nok at afgøre VM i skak. Men måden Magnus Carlsen gjorde det på, kommer til at overgå til skakkens historiebøger med guldskrift«, skriver NRK med henvisning til, at Carlsen lod Karjakin tage dronningen, hans aller stærkeste brik.

Men allerede to-tre træk tidligere havde han set det geniale: At Karjakin ville havne i skakmat, hvis han tog dronningen.

»Det var vældig spektakulært. Næsten et 'partytrick'«, sagde hans stolte far Henrik Carlsen til norske NRK.

Carlsen er uforudsigelig

En af Magnus Carlsens største kvaliteter er, at han »spiller på en måde, som man ikke havde forventet«. Det fortæller Mads Andersen, der er danmarksmester i skak.

»Han tænker bedre end de fleste og har en meget flot stil at se på. Og så husker han exceptionelt godt og er analytisk minded«, fortæller Mads Andersen og tilføjer, at en af de vigtigste egenskaber, man skal have som skakspiller er, at kunne lide »at fordybe sig i en stilling«.

Den 21-årig danmarksmester har spillet skak, siden han var 7 år gammel, og spillede mod Magnus Carlsen, da Mads Andersen selv var 10 år.

En god ambassadør for skak

»Vi spillede lynskak, og det var en helt vild og kæmpe stor oplevelse. Allerede dengang var han stormester og en stor stjerne«.

Hvordan gik det så?

»Jeg tabte selvfølgelig«, griner den danske skakmester, der kalder Magus Carlsen en atypisk skakspiller.

»Han gør det interessant og fascinerende og er en god ambassadør for skak i vesten. Norge er blevet helt tosset med skak og ser det i tv. Og så er han model. Han er virkelig suveræn på verdensplan og i samme liga som russiske Garry Kasparov, som mange nok kender (betegnes som en af verdens stærkeste skakspillere nogensinde, red).

Nørdet og sexet på én gang

Magnus Carlsen har været model for tøjmærket G-Star og er blevet kåret til en af verdens mest sexede mænd af det britiske modemagasin Cosmopolitan. Oprindeligt er han fra Tønsberg, en lille by udenfor Oslo. Allerede som helt lille dreng stod det klart, at hans hukommelse var bedre end de flestes. Men som helt lille var han ikke speciel god til skak. Det kom først senere, fortalte hans far Henrik Carlsen, der er ingeniør, i et fælles interview med sønnen i Politiken i 2013.

»Magnus var egentlig ikke så forskellig fra sine tre søstre. De lærte at lægge puslespil og den slags i samme alder. Men Magnus gav ikke op så hurtigt. Han blev ved. Så han blev vældig god til det og til at bygge med lego og lære alle lande, flag og hovedstæder og den slags udenad. Han kunne huske alting«, sagde faren.

LÆS INTERVIEWET HER:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Bankede 10 topspillere med ryggen til

Én af de mest spektakulære opvisninger leverede skakgeniet i 2013 på Harvard University. Her spillede han med bind for øjnene mod 10 af verdens bedste skakspillende advokater. Uden at kunne se, satte han alle skakmat én efter én.

Præstationen er med i den nye dokumentar 'Magnus - det norske skakgeni', der blev sendt forleden på DR.

I dokumentaren fortæller Magnus Carlsen og hans familie om en barndom, hvor han var anderledes end andre børn på sin alder.

KEDELIGT?

Tidligere var skak et decideret politisk drama. Tilbage i 1972 under den kolde krig, hvor fronterne mellem USA og Sovjetunionen var trukket skarpt op, spillede amerikanske Bobby Fischer og russiske Boris Spasskij om titlen som verdensmester.

Dysten foregik på neutral grund i Reykjavik, hvor hele kommunismens og kapitalismens prestige på spil.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce