Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Mads Nissen/Politiken for Nobels Fredscenter
Foto: Mads Nissen/Politiken for Nobels Fredscenter

Hjemme. Colombias præsident Juan Manuel Santos i sit kontor i Palacio de Nariño.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Colombia håber at sætte et eksempel for verden

I en tid, hvor krig og død præger alle nyhedskanaler, sender Colombias fredsproces et budskab om håb.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er mange lektioner fra denne proces, vi som borgere og del af menneskeheden kan lære af. Først og fremmest, at fred altid er muligt, hvis man har den gode vilje, og hvis man holder fast«.

Sådan sagde Colombias præsident Juan Manuel Santos blandt meget andet, da Politiken for nogle uger siden mødte ham til en eksklusiv samtale i hovedstaden Bogotá.

I mellemtiden er det lykkedes ham at redde den skrøbelige fredsproces fra at kuldsejle, efter at den i første omgang blev nedstemt ved en folkeafstemning.

Undervejs fik han både hjælp fra Nobelkomiteen, som tildelte ham årets fredspris, og fra store dele af Colombias civilsamfund, som i en uhørt mobilisering har støttet op om fredsprocessen.

Tidligere denne uge blev en ny version af fredsaftalerne med guerillabevægelsen Farc (Colombias Væbnede Revolutionære Styrker) enstemmigt godkendt af kongressen – dog under protester fra en gruppe politikere på højrefløjen, som udvandrede fra afstemningen. Og uden den legitimitet, en ny folkeafstemning kunne give.

Det er først nu, det for alvor begynder at blive svært

Alligevel råder optimismen i Colombia, hvor torsdag i den forløbne uge er blevet udnævnt til D-dag – dagen, hvor uret begynder at tikke, og en lang række tidsfrister, der er fastsat i det omfattende aftalekompleks, skal overholdes.

Kun et første skridt

Fra i morgen mandag skal de første Farc-soldater begynde overflytningen til opsamlingslejre rundt om i landet. Her skal de aflevere deres våben til FN-inspektører.

Afvæbningen af guerillaen, som i 52 år har kæmpet mod skiftende colombianske regeringer, er kun et første skridt. Omfordeling af jord, hjælp til bønderne til at dyrke lovlige afgrøder i stedet for koka, udvikling af de fjerne og ofte svært tilgængelige dele af landet er alt sammen forudsætninger for, at den vold og lovløshed, som i årtier har hærget Colombia, kan bringes under kontrol.

»Det er først nu, det for alvor begynder at blive svært«, sagde den amerikanske vicepræsident Joe Biden under et nyligt besøg i det sydamerikanske land. En af bekymringerne er nemlig, at den amerikanske regering under den kommende præsident Donald Trump vil vende ryggen til fredsprocessen.

Et stort arbejde venter forude, ikke mindst med at sikre menneskerettighederne i det plagede land.

Det understreges af en næsten daglig strøm af nyheder om drab og overgreb i et land, der er gennemsyret af vold, og hvor det flyder med våben og sprængstoffer.

Kilde: Politiken / Mads Nissen / Dorrit Saietz / Henrik Haupt

For eksempel blev en lille indiansk pige i onsdags dræbt af eksplosionen fra en mine forklædt som ballon, som hun fandt efterladt ved en flodbred. Militæret har anklaget den mindre guerillabevægelse ELN for at stå bag bomben. Forhandlingerne om en separat fredsaftale med ELN er blevet udskudt flere gange, men forventes at starte til januar.

ELN afviser beskyldningerne og har bedt FN og Røde Kors om at efterforske hændelsen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden