Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
PRÆSIDENT. Alexander Van der Bellen er Østrigs nye præsident og kan flytte ind på det fornemme slot, Hofburg, i Wien.
Foto: Matthias Schrader/AP

PRÆSIDENT. Alexander Van der Bellen er Østrigs nye præsident og kan flytte ind på det fornemme slot, Hofburg, i Wien.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kandidat fra De Grønne vinder præsidentvalget i Østrig

Højrenationalisten Norbert Hofer har erkendt sit nederlag til Alexander Van der Bellen.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den 72-årige Alexander Van der Bellen, tidligere formand for partiet De Grønne, har vundet det langstrakte præsidentvalg i Østrig over sin højrenationale modkandidat, Norbert Hofer fra Frihedspartiet (FPÖ).

Efter et års valgkamp gav omvalget i dag en klar sejr til Alexander Van der Bellen , der stod på 53,3 procent af stemmerne mod Norbert Hofers 46,7, da 90 procent af stemmerne var talt. Det fik Norbert Hofer til ifølge den statslige østrig tv-kanal ORF, at erkende sit nederlag.

I hovedstaden Wien vandt Alexander Van der Bellen med næsten dobbelt så mange stemmer - 65 procent - end modparten med 35 procent af stemmerne.

I morgen foreligger optællingen af også brevstemmerne og dermed det samlede resultat. Denne gang kan brevstemmerne dog ikke ændre valgets resultat. Tværtimod ventes brevstemmerne at give endnu større margen til Alexander Van der Bellen.

Internationalt orienteret præsident

Med sejren til Alexander Van der Bellen står det fast, at Norbert Hofer ikke bliver den første statsleder fra det yderste højre i Vesteuropa efter Anden Verdenskrig. Tværtimod valgte østrigerne i sidste ende en internationalt orienteret, EU-tihænger, hvis holdninger til asyl og immigration minder meget om den tyske forbundskansler, Angela Merkels.

LÆS OGSÅ

Dermed er det langstrakte, gyserprægede valg i Østrig endelig slut. Første valgrunde i april vandt Norbert Hofer med Alexander Van der Bellen som nummer to. Dermed stod det klart, at de to måtte ud i duellen om præsidentposten en måned senere. Her så det i første omgang også ud til, at Norbert Hofer ville vinde. Men resultatet var så tæt, at man først ville erklære en vinder efter optælling af brevstemmerne.

LÆS OGSÅ

Det ændrede resultatet, så Alexander Van der Bellen stod som vinder. Men Frihedspartiet (FPÖ) protesterede mod optællingen og i sommer gav den østrigske forfatningsdomstol medhold i, at der var for store fejl i optællingsproceduren og at valget derfor skulle gå om i oktober. Her var der imidlertid fejl i de konvolutter, som skulle sendes ud til brevstemmerne. Og omvalget blev udskudt til i dag.

Klart resultat i dag

Her var resultatet klart. Ifølge østrigske valgeskperter blandt andet, fordi det lykkedes at skabe samling mod Norbert Hofer og Frihedspartiet og fordi partiets egne vælger i stor udstrækning blev hjemme. Dertil kommer, at Norbert Hofers aggressive stil i valgkampens sidste dage, hvor han blandt andet har beskyldt Alexander Van der Bellen for at have været spion for DDR's hemmelige politi, stasi, angiveligt har givet bagslag..

Mens Alexander Van der Bellen i sin første kommentar efter valgsejren lovede, at »være præsident for alle og bruge kræfterne på, at samle Østrig igen«, var der bitterhed hos taberne i Frihedspartiet. Partiformand Heinz-Christian Strache erkendte dog nederlagt i det direkte valgprogram hos ORF.

LÆS OGSÅ

»Skræmmekampagnen virkede.. det var alle mod Norbert Hofer. Jeg er skuffet, jeg havde ønske, at vi med Hofer kunne få en positiv kursændring... De Grønne har betegnet Hofer som nazist . Den slags anklager burde vi ikke høre på i vor tid. Det må stoppes. Ved næste valg er jeg sikker på, at denne skræmmetaktik ikke vil virke. Det må vi vændre på«, sagde partiformanden.

Og lykønskede trods alt Alexander Van der Bellen:

»Vi må håbe, at han bliver en god og fair præsident, så tillykke til ham og hans vælgere«.

Præsidentposten i Østrig er overvejende symbolsk, men kan også bruges aktivt. Præsidenten kan sende parlamentet hjem og eksempelvis beslutte sig for indsættelse af militæret. Det ventes dog, at Alexander Van der Bellen først og fremmest vil koncentrere sig om at repræsentere sit land i en proeuropæisk linje. Der er valgt til parlamentet i Østrig i 2018.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden