Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
JUBEL. De demonstrerende indianere og miljøaktivister fejrede sejren med bål, sang og jubelråb, da nyheden om olierørledningens omlægning spredte sig i Standing Rock-lejren i North Dakota.
Foto: David Goldman/AP

JUBEL. De demonstrerende indianere og miljøaktivister fejrede sejren med bål, sang og jubelråb, da nyheden om olierørledningens omlægning spredte sig i Standing Rock-lejren i North Dakota.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sejr til Sioux-indianerne: Omstridt olierørledning stoppes

En månedlang demonstration blandt Sioux-indianere og miljøaktivister mod en olierørledning, der kan forurene stammens drikkevand, har nu båret frugt.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den indianske Sioux-stamme fra Standing Rock-reservatet i North Dakota i USA vandt en stor sejr søndag.

I flere måneder har tusindvis af indianere, miljøaktivister og krigsveteraner demonstreret for at blokere en olierørledning, der skulle føres under Missouri Floden, som er stammens hovedkilde til drikkevand. Nu har den amerikanske hærs ingeniørregiment annonceret, at de alligevel ikke vil tillade rørledningen at blive boret under Missouri Floden. Det skriver New York Times.

Den amerikanske hær ejer det område, som rørledningen går igennem og har givet tilladelse til projektet, men nu lyder udmeldingen, at de vil lede efter en alternativ rute for rørledningen, der går under navnet 'Dakota Access Pipeline'.

Dette slag er vundet, men krigen er ikke ovre.

Rørledningen strækker sig over 1.886 kilometer, snor sig gennem fire stater og koster 3,7 milliarder dollar. Projektet er næsten færdigt, men den del, der skulle gå gennem Standing Rock-reservatet, hvor indianerstammen holder til, skal nu følge en alternativ rute.

»Den bedste måde at færdiggøre arbejdet på en ansvarlig og hurtig måde er, at undersøge alternative ruter for rørledningen«, siger Jo-Ellen Darcy, den amerikanske hærs chef for civilt arbejde, i en pressemeddelelse. Undersøgelsen kan blokere for færdiggørelsen af rørledningen i måneder eller år fremover, skriver New York Times.

Demonstranter: »Vand er liv«

Nyheden kom, efter at protesten havde vokset sig til en stor demonstration med mange hundrede indianere og miljøaktivister, der støttede Sioux-stammen ved Standing Rock-reservatet. Her har de bygget en lejr med tipier, hytter og telte, som har blokeret for olierørledningen i månedsvis, mens Sioux-stammens advokat har forsøgt at bremse rørledningen i retssalen.

Forrige uge eskalerede situationen med arrestrationer af demonstranter og voldelige sammenstød med det lokale politi, der har affyret gummikugler, tåregas og iskoldt vand fra vandkanoner mod demonstranterne. I løbet af de sidste uger har krigsveteraner sluttet sig til demonstrationen for at lave et 'menneskeligt skjold' rundt om demonstranterne.

»Mni wiconi«, råbte demonstranterne. Et kampråb, der betyder »vand er liv«.

Det vand, de har kæmpet for, undgår nu mulig forurening fra olierørledningen. Ligesom indianernes religiøse og kulturelt bevaringsværdige områder bliver skånet.

Mens udmeldingen fra den amerikanske hærs ingeniørregiment har spredt sig, har demonstranterne taget hinanden i armene. De har sunget, jublet og danset. Og fejret sejren med bål og fyrværkeri på nattehimlen over lejren.

Kampen stopper ikke her

Beslutningen betyder ifølge Dave Archambault, leder af Standing Rock-stammen, at demonstranterne kan drage hjem i ly for den tiltagende vinterkulde.

Men det er endnu ikke afklaret, hvor sikker indianernes sejr er. Beslutningen er truffet i præsident Barack Obamas sidste tid, så hvis den nyvalgte republikanske præsident, Donald Trump, ikke er enig, kan han overtrumfe beslutningen. Eller energiselskabet kan anke sagen.

Derfor har mange demonstranter søndag sagt, at de ikke vil gå hjem. De er for usikre på beslutningens gyldighed og har lagt for mange følelser og for meget tid i kampen til at forlade den nu.

»Dette slag er vundet, men krigen er ikke ovre«, siger Danny Grassrope til The Guardian. Han er medlem af Sioux-stammen Lower Bruce, som har sluttet sig til Standing Rock-demonstrationen.

Kampen for Standing Rock er historisk, fordi det er første gang siden 1973, at så mange indianere fra stort set alle stammer i USA har stået sammen i en fælles kamp.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden