General Michael T. Flynn ankommer til Trump Tower i New York.
Foto: AP Photo: Carolyn Kaster/AP

General Michael T. Flynn ankommer til Trump Tower i New York.

Internationalt

Trump fyrer hjælper for at tweete falske nyheder

Demokraterne kritiserer også Trumps nye sikkerhedsrådgiver for at viderebringe opdigtede nyheder.

Internationalt

En falsk nyhed skaber uro på Donald Trumps overgangshold.

USA's kommende præsident har ifølge amerikanske medier fyret et medlem af sit hold for at tweete om en bizar konspirationsteori kaldet ’pizzagate’.

Indtil det er bevist, at pizzagate er falsk, vil det vedblive at være en historie.

Michael G. Flynn, der er søn af Donald Trumps nationale sikkerhedsrådgiver, general Michael T. Flynn, var selv et lavere rangerende medlem af det hold, der er i gang med at forberede magtovertagelsen i Det Hvide Hus i januar.

Mandag tweetede han om ’pizzagate’, der dagen før havde fået en bevæbnet mand til at opsøge pizzarestauranten ’Comet Ping Pong’ i hovedstaden Washington, D.C. Manden ville tilsyneladende personligt efterforske uunderbyggede internetpåstande om, at demokraternes præsidentkandidat Hillary Clinton og hendes kampagnechef, John Podesta, var knyttet til en børnepornoring i pizzariaet.

Indtil det er bevist, at pizzagate er falsk, vil det vedblive at være en historie, skrev Michael G. Flynn.

Trusler

Pizzariaets ejer, James Alefantis, har modtaget en strøm af trusler og har forgæves kontaktet forbundspolitiet F.B.I., politiet, Facebook, Twitter og YouTube for at få fjernet påstandene.

Tirsdag benægtede vice-præsident Mike Pence først, at Michael G. Flynn på nogen måde var involveret i overgangsforretningen, men senere erkendte en talsmand ifølge avisen The New York Times, at det havde han været.  To anonyme kilder fortalte avisen, at fyringen skyldtes tweetet.  TV-stationen ABC erfarede, at beslutningen blev taget af Donald Trump selv.

'Flynn fakta'

Det stopper dog ikke kritikken. Michael G. Flynn har også inden han blev udnævnt viderebragt udokumenterede konspirationsteorier, der beskylder Hillary Clinton for alvorlige forbrydelser, og det samme har hans far.

Trumps nyudnævnte sikkerhedsrådgiver, der skal holde den politiske nybegynder Trump opdateret om truslerne mod USA og sortere de virkelige fra de falske, beskyldes af kritikere for selv at have et løst forhold til fakta og en tendens til islamofobi.

I forsvarets efterretningstjeneste brugte medarbejdere øgenavnet 'Flynn fakta' om hans nogle gange tvivlsomme påstande, skriver New York Times.

Demokraterne advarer mod hans udnævnelse.

»Han har jævnligt fremført konspirationsteorier, som ikke har nogen basis i fakta, i fuld offentlighed uden hensyn til, hvordan det kan skade offentligheden at give den slags troværdighed«, siger den højest rangerede demokrat i forsvarsudvalget i Repræsentanternes Hus, Adam Smith, til avisen.

Donald Trump selv viderebragte under Det Republikanske Partis primærvalg en konspirationsteori om, at konkurrenten Ted Cruz's far var knyttet til præsident John F. Kennedys morder.

Rigtigt eller forkert?

Efter den amerikanske valgkamp bliver begrebet 'fake news' diskuteret med bekymring i både USA og Europa.  I Berlin advarede den afgående præsident Barack Obama for nylig om effekten for demokratiet.

»Hvis vi ikke kan skelne mellem seriøse argumenter og propaganda, så har vi problemer«, sagde han til tyske medier.

Sitet Buzzfeed News har opgjort, at de mest udbredte falske nyhedshistorier under den amerikanske valgkamps sidste tre måneder blev spredt mere på Facebook end tophistorierne fra de etablerede medier.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce