Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Colombias præsident, Juan Manuel Santos, var dybt bevæget, da han i dag modtog Nobels fredspris.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Colombianerne fældede tårer under overrækkelsen af Nobels Fredspris

Med en stærk og bevægende tale takkede præsident Santos for den største pris af dem alle: at Colombia i dag siger farvel til krigen.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det var en tætpakket, farvefyldt festsal på Oslo Rådhus, som i dag hyldede årets modtager af Nobels fredspris, Colombias præsident Juan Manuel Santos.

Og det var en dybt bevæget præsident, som takkede for prisen i hele det colombianske folks navn. Og som i særlig grad fremhævede de mange, der har bidraget til den fredsproces, som han håber vil vise vej til at bilægge andre af verdens mange krige og konflikter.

»Vi har lært, at det allerførste afgørende skridt i en fredsproces er at holde op med at se guerillaen (oprørsbevægelsen Farc, red.) som fjende, og i stedet se den som modstander og en modpart, man kan gå i dialog med«, sagde han blandt andet og roste forhandlerne fra Farc for deres vedholdenhed i den lange og vanskelige fredsproces.

Han takkede også af hjertet for at fredsprisen kom midt i det allervanskeligste øjeblik i processen - få dage efter, at en folkeafstemning med et snævert flertal havde afvist det første udkast til en fredsaftale.

»Vort skib var i havsnød, vi drev for vind og vejr, men Nobelprisen kom som den agtervind, der tillod os alle at nå i mål i fredens havn«, lød hans malende metafor.

Tårevædede colombianere

Mange lokalt bosatte colombianere fulgte hans tale på storskærm fra det nærliggende Nobels Fredscenter, som er et udstillingscenter for  fred og menneskerettigheder.  Ifølge medarbejderne på centret blev der fældet tårer i stride strømme af rørelse og glæde.

Takketalen blev mange gange undervejs afbrudt af klapsalver, men på intet tidspunkt rungede de stærkere eller længere, end da Juan Manuel Santos bad de tilstedeværende repræsentanter for borgerkrigens mange ofre om at rejse sig midt i salen.

Han præsenterede især en af dem, Leiner Palacios fra landsbyen Bojayá, hvor kirketårnet blev ramt af et vildfarent Farc-missil i 2002, som slog næsten 80 mennesker ihjel.

»Leiner Palacios, som står her, mistede på få sekunder 30 af sine slægtninge. Farc har bedt om undskyldning, og Leiner har tilgivet dem - og det er paradokset, at ofrene er de første til at tilgive«, sagde præsidenten.

Et andet og kendt offer for Farc, som var til stede i salen, var tidligere præsidentkandidat for det grønne parti Ingrid Betancourt, som blev holdt som gidsel af Farc i seks lange år.

Hendes glæde over fredsprisen og fredsaftalen er helt uden forbehold, fortalte hun Politiken på vej ind til ceremonien.

»Dette er et ekstraordinært øjeblik for Colombia, og en dag, som vil skabe historie. For os ofre er det fantastisk at vi kan træde ind i et nyt land, uden grusomheder og uden krig«, sagde hun.

Kun den ene part belønnes

Guerillabevægelsen Farc, som er den anden part i fredsaftalen, var dog ikke repræsenteret i Oslo. Der har fra begyndelsen været diskussion om, hvorvidt prisen burde have været delt mellem de to parter.

Næstformand for Nobelkomiteen Berit Reiss-Andersen priste dog i sin tale - som hun holdt i stedet for den sygemeldte forkvinde Kaci Kullman Five - i særlig grad Farcs øverste leder Rodrigo Londoño, også kendt under dæknavnet 'Timochenko'.

»Han har klart udtrykt sin fortrydelse for de lidelser, Farc har udsat den civile befolkning for, og har bedt det colombianske folk om tilgivelse, og det er eksempel til efterfølgelse«, sagde hun.

Hun opregnede at de 52 års borgerkrig har kostet 220.000 menneskeliv, heraf 80 procent civile.

5-7 millioner er fordrevet fra deres hjem. Og næsten 2.000 massakrer har fundet sted mod civilbefolkningen - heraf har Farc og andre oprørsgrupper ansvaret for de 350, mens højreorienterede paramilitære militser står for cirka 1000 massakrer, og de officielle sikkerhedsstyrker for knap 300.

Nu har Colombia, med præsident Santos' ord og med et citat fra hans verdensberømte landsmand forfatter Garcia Marquez mest berømte roman: »Efter 100 års ensomhed har vi fået en ny chance. I dag skinner fredens sol fra Colombias himmel, og vi ønsker at den skal lyse op i hele verden«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden