Bartender Nikolaj Pasjkov, 27 år, tilbereder en SU-34 (andetsteds kendt som en B-52) på baren Ogonjok i Jekaterinburg. Foto: Thomas Heine

Bartender Nikolaj Pasjkov, 27 år, tilbereder en SU-34 (andetsteds kendt som en B-52) på baren Ogonjok i Jekaterinburg. Foto: Thomas Heine

Internationalt

Russiano eller KaPutino? Bølge af patriotisme skyller ind over russiske barer

Først blev Americano-kaffe til Russiano. Så tog en bar i Ural Ruslands nye, patriotiske navnedille et skridt længere.

Internationalt

Nikolaj Pasjkov, en 27-årig bartender, tilbereder rutineret en B-52 og sætter ild til med sin lighter, som sig hør og bør.

Og dog. Nok er ingredienserne de samme som i den klassiske cocktail opkaldt efter et amerikansk bombefly – Kahlúa, Baileys og Cointreau. Men her, på baren Ogonjok i Jekaterinburg i Ural, har drinken midlertidigt fået navneforandring til SU-34 efter Ruslands mest avancerede jagerbomber.

Beslutningen blev truffet, efter at Ruslands ministerpræsident, Dmitrij Medvedev, på et møde i Samfundet af Uafhængige Stater (SNG) i sidste måned spøgende konstaterede, at ’Americano’ ikke er noget videre politisk korrekt navn på det, der i Rusland er en almindelig kop sort kaffe. »Lad os omdøbe den«, sagde Medvedev, hvorefter et medlem af Armeniens delegation omgående kom med et forslag: ’Russiano’.

En række cafeer og restauranter rundt om i Rusland, deriblandt Burger King, tog ideen til sig. En café i den sydlige by Rostov tilbød ikke alene Russiano, men også KaPutino og Represso.

Ikke noget politisk ukorrekt på menuen

I Jekaterinburg gik den populære, elegante bar og restaurant Ogonjok (Flammen) et skridt videre og ændrede »alle ikke politisk korrekte elementer på menuen til vores – russiske og patriotiske«, som det hedder på en særlig ’Premier-menu’.

Ikke blot kan man få en Russiano til omregnet 9 danske kroner eller godt halvdelen af, hvad en Americano plejede at koste. Ogonjok lokker også med drinks som ’Sjora Denisov’ (førhen Jack Daniels), ’Syrlig Perm’ (New York Sour), ’Saratov-limonade’ (Lynchburg Lemonade), ’Birjuljovo’ (Bronx) og ’Maryna Rosjtja (Manhattan).

Hvad der før gik under navnet New York Steak, kaldes nu ’Steak Voronesj’ efter en region i det sydvestlige Rusland, der har slået sig op på at producere oksekød i høj kvalitet.

Patriotisme, ikke racisme

»Det er en måde at vise vor patriotisme på«, forklarer Nikolaj Pasjkov.

»Men hvis nogen skulle tro, at vi er racister, er det helt forkert. Vi respekterer alle vore gæster, uanset hvor de kommer fra«, forsikrer Pasjkov, der er venligheden selv og ualmindeligt snakkesalig af en russisk bartender at være.

Hvis nogen skulle tro, at vi er racister, er det helt forkert. Vi respekterer alle vore gæster, uanset hvor de kommer fra

Han fortæller, at navneforandringerne snarere skal ses som en humoristisk marketingmanøvre end en storpolitisk kommentar. Og skønt man stadig kan bestille de patriotiske drinks, så er den aktive del af kampagnen allerede forbi.

»Vi vil prøve noget nyt hele tiden«, siger han.

Nikolaj Pasjkov har selv en drøm om at flytte til Australien. Men der er bestemt også rart i Jekaterinburg, enes vi om efter yderligere en SU-34.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce