Syriske tropper marcherer gennem gaderne i det østlige Aleppo.
Foto: Foto: Sana via AP /AP

Syriske tropper marcherer gennem gaderne i det østlige Aleppo.

Internationalt

Overblik: Det ved vi om situationen i Aleppo

Tusinder skal evakueres fra den sønderbombede syriske storby Aleppo.

Internationalt

Få overblik over udviklingen i Aleppo de seneste par dage her:

MANDAG 19.12.16:

 • Morgen: Evakueringer til og fra Aleppo og byerne al-Foua og Kefraya er i gang. Rusland har accepteret et udkast til en resolution, som FN's Sikkerhedsråd skal stemme om senere på dagen.

SØNDAG 18.12.16:

 • Aften: Evakueringen af civile og oprørere fra Aleppo er ifølge en FN-embedsmand genoptaget
 • Aften: FN's Sikkerhedsråd bliver enige om et udkast til en resolution om overvågning af evakueringsindsatsen. Det præcise omfang af overvågningen vides dog ikke. Mandag er det planen, at Sikkerhedsrådet mødes igen og stemmer om udkastet.
 • Sen eftermiddag/aften: FNs Sikkerhedsråd mødes for at diskutere situationen. En umiddelbar plan om at sætte officielle observatører ind for at holde øje med evakueringen møder modstand fra Rusland, der truer med at bruge deres vetoret til at blokere forslaget. Evakueringen er endnu ikke gået i gang.
 • Tidlig eftermiddag: Problemer med evakueringen: evakueringsbusser er blevet beskudt og sat i brand af islamiske oprørsstyrker. Busserne skulle have fragtet folk ud fra oprørsbelejrede byer i Ibdil-provinsen, som modsvar til evakueringen af beboerne i det regeringsbesatte øst-Aleppo.
 • Middag: Røde Kors forventer, at evakueringen af Aleppo kan starte igen i løbet af i dag.
 • Morgen: FN's Sikkerhedsråd skal i dag stemme om et fransk forslag om at sende observatører til Aleppo, oplyser diplomatkilder ifølge det franske nyhedsbureau AFP. Observatørerne skal i givet fald overvåge evakueringen af de civile, der fortsat er i byen.

LØRDAG 17.12.16:

 • Aften: En konvoj af 25 busser er lørdag aften ankommet til to syriske byer Kefraya og al-Foua i den nordvestlige del af landet. De skal angiveligt transportere lokale væk fra området forud for en evakuering af civile i Aleppo. Det skriver Ritzau med nyhedsbureauet dpa som kilde. Der er tale om den ene af to konvojer, der angiveligt skal evakuere cirka 1.500 sårede, kvinder og børn. De to shiamuslimske landsbyer ligger i provinsen Idlib ikke langt fra Aleppo. Indbyggerne er overvejende loyale over for regimet og præsident Bashar al-Assad og har været under belejring af Assad-fjendtlige grupper.
 • Formiddag: Begge parter i konflikten bekræfter ny aftale om evakuering af det østlige Aleppo. Aftalen omfatter også, at sårede kan transporteres ud af fire andre byer. »Der er enighed om at genoptage evakueringerne fra det østlige Aleppo parallelt med evakueringerne i medicinske tilfælde fra Kefraya og al-Foua og i nogle tilfælde fra Zabadani og Madaya«, siger en syrisk regeringskilde ifølge Ritzau.
 • Morgen: Syriske oppositionsfolk melder om en ny aftale, som skal sikre en komplet evakuering af en oprørsenklave i Aleppo, rapporterer Al Arabiya. USA's kommende præsident, Donald Trump, lover, at hans administration vil sørge for 'sikkerhedszoner' i Syrien, som Golfstater skal betale for. Den afgående præsident Obama tror ikke på idéen, blandt andet fordi den vil kræve styrker på landjorden i Syrien.

FREDAG 16.12.16:

 • Aften: Den amerikanske præsident, Barack Obama, langer på et pressemøde hårdt ud efter det syriske regime med Bashar al-Assad i spidsen efter regeringshærens erobring af storbyen Aleppo. »Selv om man måske kan opnå en taktisk sejr, så kan Assad-regimet på den lange bane ikke slagte sig vej til legitimitet«, siger han på årets sidste pressemøde i Det Hvide Hus. Og tilføjer, at ansvaret for blodsudgydelserne i Aleppo ligger hos Assad og hans allierede i Rusland og Iran
 • Middag: Nødhjælpsorganisationer og køretøjer får at vide, at de skal forlade området, oplyser Verdenssundhedsorganisationen WHO til Reuters.En talsmand fra WHO siger, at det angiveligt er Rusland, der har givet ordre om at stoppe evakueringen. Den internationale Røde Kors Komité, ICRC, undsender en indtrængende opfordring til alle parter i Aleppo om at genoptage evakueringen af sårede og civile fra den østlige del af Aleppo.
 • Formiddag: Evakueringen af de civile er indstillet på grund af »forhindringer«, oplyser syriske sikkerhedskilder. Der er forskellige meldinger om hvorfor. Øjenvidner melder om en eksplosion. Hizbollah siges at skulle have blokeret en vej i protest, da de kræver to shiamuslimske landsbyer evakueret. Og det statslige syriske tv siger, at evakueringen blev indstillet, fordi militante fra det østlige Aleppo forsøgte at smugle fanger ud af busser, hvormed de brød den indgåede aftale.
 • Morgen: Stribevis af busser og ambulancer venter på at blive fyldt, så de kan køre ud af Aleppo. En sjette konvoj er på ved ud af det østlige Aleppo. I de forrige fem blev op mod 8.000 civile evakueret.

TORSDAG 15.12.16:

 • Aften: Yderligere 1.200 mennesker er nu blevet evakueret fra Aleppo, oplyser en tyrkisk embedsmand ifølge Reuters. Ifølge Røde Kors er omkring 3.000 civile nu sluppet ud af Østaleppo i løbet af torsdag, og flere end 40 sårede er blevet evakueret. Røde Kors bekræfter i en pressemeddelelse, at busser og ambulancer vil tage en tredje tur torsdag aften og fragte flere mennesker ud af det østlige Aleppo.
 • Syriens præsident, Bashar al-Assad, lykønsker i en videooptagelse syrerne med »befrielsen« af Aleppo. »I dag bliver der skrevet historie, og den bliver skrevet af alle syriske borgere«, siger han blandt andet i videoen, der er lagt ud på præsidentkontorets profil på Twitter.
 • Eftermiddag: Næsten 1.000 mennesker har forladt Aleppo i dag, oplyser en militærkilde til AFP. Ifølge Røde Kors er 26 sårede blevet fragtet ud af Aleppo i ambulancer. Yderligere 930 civile har forladt Aleppo i løbet af dagen i busser. Røde Kors har fået besked på at evakuere 200 sårede og nåede 26 i dag. Der er dermed lang vej igen, og evakueringen vil tage flere dage, siger Anders Ladekarl, generalsekretær for Røde Kors. Ifølge tyrkiske kilder vil omkring 50.000 mennesker i alt blive fragtet ud af Aleppo i løbet af de næste to-tre dage, skriver Reuters.
 • Middag: Mere end 20 busser er kørt fra et område i Aleppo, som er kontrolleret af regeringen, mod et område, hvor oprørere befinder sig. Røde Kors bekræfter samtidig, at ambulancer også er på vej ind i de krigssmadrede dele af Aleppo.
 • Formiddag: Styrker, der støtter det syriske styre, har skudt på en ambulance, som deltager i evakueringen. Det beretter syriske aktivister ifølge nyhedsbureauet AP. Én er dræbt og fire såret.
 • Morgen: En konvoj med sårede er torsdag morgen begyndt at køre fra den østlige del af Aleppo mod vest. Det oplyser overvågningsgruppen Det Syriske Observatorium til Reuters.

ONSDAG 14.12.16:

 • Onsdag aften er det lykkedes at indgå en ny aftale om våbenhvile. Det bekræfter kilder fra både styrker, der støtter Assad-regeringen og oprørsgrupper til Reuters, rapporterer Ritzau.  Tidligt torsdag morgen vil evakueringen af Aleppo angiveligt blive genoptaget.
 • Der meldes om bomber i Aleppo trods våbenhvile. Aftalen om våbenhvile er kollapset, og bomberne brager i den østlige del af Aleppo, siger en syrisk familiefar til Ritzau. »Vi er vidner til folkedrab. Hvis vi kan komme væk, vil det være godt for vores chance for at overleve. Det er vores håb for at forblive i live«, siger han til Ritzau.
 • Syriens militær oplyser ifølge Reuters, at 15.000 civile gerne vil evakueres fra Aleppo. Tallet inkluderer ifølge hæren 4.000 oprørere.
 • USA kommer med voldsomt angreb mod Rusland, Syrien og Iran. »Tre af FN's medlemslande bidrager til denne løkke rundt om de civile. Det burde få jer til at skamme jer, men i stedet ser det ud til, at det opildner jer til at planlægge jeres næste angreb. Er I virkelig ude af stand til at føle skam? Er der virkelig intet, der kan jer til at skamme jer? Er der ingen barbariske handlinger mod civile, henrettelse af et barn, der kan røre jer eller påvirke jer bare en smule? Er der noget, I ikke vil lyve om eller retfærdiggøre?«, lød det fra Samantha Power, USA's FN-ambassadør.
 • Observatørorganisationen Det Syriske Observatorium melder om »hårde kampe« i Aleppo.
 • Busser, der er blevet sendt til det østlige Aleppo for at evakuere oprørere og civile bliver sendt tilbage til deres garager. Lokale medier ser det som et sammenbrud af de indgåede aftaler.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

 • FN kræver, at evakueringen overvåges, da de frygter flere massehenrettelser i Aleppo.
 • I en erklæring fra det russiske forsvarsministerium lyder det, at »hæren tilbageviste et angreb i Aleppo tidligt onsdag, og at den fortsætter en operation for at nedkæmpe al modstand i Aleppo«. Ruslands udenrigsminister siger, at Syriens militær venter at have nedkæmpet al modstand i det østlige Aleppo inden for eller tre døgn. Ved angrebet tidligt onsdags meddeler en tyrkisk embedsmand til Reuters, at regeringsstyrkerne både anvendte artilleri, kampvogne og mortérgranater mod oprørsgrupperne.
 • Talsmand for de syriske oprørere siger til Reuters, at regeringsstyrker har genoptaget et granatbombardement af det østlige Aleppo.
 • Rusland  meddeler, at næsten 6.000 civile har forladt de oprørskontrollerede dele af Aleppo. FN kan ikke bekræfte, at oprørere og civile har forladt Aleppo.
 • En talsmand for oprørerne understreger onsdag morgen, at våbenhvilen mellem regeringen og oprørerne ikke bliver påvirket af den udsatte evakuering.
 • Den planlagte evakuering af de oprørskontrollerede områder i det østlige Aleppo blev onsdag morgen af ukendte årsager udsat, oplyste overvågningsgruppen Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder.

TIRSDAG 13.12.16:

 • Ruslands FN-ambassadør siger, at kampene i det østlige Aleppo er slut.
 • Ved hastemødet om situationen i Aleppo fralægger Rusland sig ansvaret for situationen i Aleppo.
 • Ruslands FN-ambassadør bekræfter ifølge Reuters, at der er indgået en evakueringsaftale i Aleppo. De første oprørere vil muligvis kunne forlade området allerede i løbet af få timer.
 • En evakueringsaftale skulle ifølge Ritzau været nået. Oprørere i Aleppo skulle være nået til enighed med Syriens regering om at lade civile og visse oprørere forlade den besatte del af byen.
 • Frankrig indkalder til hastemøde i FN's Sikkerhedsråd for at drøfte situationen i Aleppo. På dagsordenen er »den værste humanitære tragedie i det 21. århundrede, som sker for øjnene af os«, lyder det fra den franske FN-ambassadør.
 • Den internationale Røde Kors Komité (ICRC) melder om, at tiden er ved at løbe ud for at finde en humanitær løsning, der kan forhindre yderligere menneskelige lidelser. Organisationen har i mere end en uge forgæves forsøgt at finde en løsning ved at være i kontakt med alle involverede parter.
 • FN's højkommisær for menneskerettigheder anklager regeringsvenlige styrker for at gå fra hus til hus og likvidere alle, der er hjemme. Også folk, der forsøger at flygte, skulle blive dræbt.
 • En talsmand for FN beskriver synet i Aleppos gader som en by, hvor der har været »en fuldstændig nedsmeltning af menneskelighed«.
 • Ifølge organisationen Unicef er flere end 100 børn fanget i en bygning i Aleppo, der er under kraftig beskydning.
 • FN melder om mindst 82 civile dræbte. Heriblandt kvinder og børn.

MANDAG 12.12.16:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

 • FN giver udtryk for en »alvorlig bekymring« over de voldsomme angreb mandag.
 • En tidligere ansat i Syriens embedsmandsværk i Sukkari-distriktet, som ligger midt i oprørernes enklave siger ifølge Reuters, at »det er dommedag i Aleppo«.
 • »Slaget om Aleppo er nået til afslutningen. Det er kun et spørgsmål om tid - intet mere, intet mindre. Det er et totalt sammenbrud, siger Rami Abdel Rahman, som leder overvågningsgruppen.
 • Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder (Sohr) oplyser til nyhedsbureauet Reuters, at slaget om Aleppo er forbi. Byen er nu næsten fuldstændig under Assad-regimets kontrol.

SØNDAG 11.12.16:

 • En tyrkisk embedsmand, som er sammen med oprørsgruppen Jabha Shamiya, advarer over for Ritzau om »en tragisk afslutning«, hvis ikke der sker en intervention udefra. Imens fører USA og Rusland forhandlinger om situationen. Assad-loyale styrker står til at nedkæmpe den østlige bydels sidste oprørsbastioner.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce