Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Irland er et af de fire EU-lande, som er i top-10 på en liste over globale skattely.
Foto: Morten

Irland er et af de fire EU-lande, som er i top-10 på en liste over globale skattely.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skattely er stadig et land i EU

EU forsøger at dæmme op for skattesnyd, men flere medlemslande spænder ben for et opgør med europæiske skattely.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Verdens værste skattely – er det ikke en eller anden eksotisk ø med palmer, hvide sandstrande og solbriller i lange baner?

Jo, Bermuda og Caymanøerne ligger ifølge den britiske udviklingsorganisation Oxfam helt i toppen over lande, der er gode til at hjælpe multinationale virksomheder med at minimere deres skattebetaling. Men lige efter følger fire EU-lande: Holland, Irland, Luxembourg og Cypern er alle i top-10 på den liste, som Oxfam offentliggjorde i mandags.

Det må være lidt af en rød klud i hovedet på de mange europæiske borgere og politikere, der i kølvandet på LuxLeaks har kæmpet for et opgør med skattely. Det sendte nemlig chokbølger gennem det meste af EU, da Politiken sammen med en række andre europæiske medier i 2014 afslørede, hvordan Luxembourg i årevis havde lavet aftaler med multinationale selskaber om at slippe meget billigt i skat, hvis de flyttede deres overskud til Luxembourg.

Det er ikke, fordi EU ikke har reageret, for eksempel har kommissionen for længst foreslået, at man sortlister alle skattely og offentliggør en liste med dem. Problemet er bare, at det ikke gælder de skattely, der ligger i EU. Ifølge kritikerne er det et af de bedste eksempler på, at EU ikke helhjertet ønsker at komme skattelyene til livs.

Mens europæiske politikere taler om, at der skal ryddes helt op i skattejunglen, får nogle af de værste skattely lov at ligge som små uberørte øer i EU.

Der blev ellers skabt et hidtil uset politisk momentum, efter at skattefiflerierne i Luxembourg blev opdaget. Mange europæiske politikere krævede handling her og nu, og kommissionen gik i gang med at undersøge mere end 300 skatteaftaler. Den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager har eksempelvis givet den multinationale virksomhed Apple et skattesmæk på 100 milliarder kroner, fordi Irland ifølge kommissionen har givet Apple ulovlige skattefordele, som gjorde det muligt for selskabet i årevis at betale væsentlig mindre i skat end andre virksomheder.

Underminerer tilliden til EU

Der er i sig selv intet ulovligt i at have en lav selskabsskat, men det er problematisk, når et land opkræver forskellige skatter fra forskellige virksomheder. Den slags aftaler er ikke bare med til at underminere velfærdsstaterne, men også tilliden til EU. Den luxembourgske og irske praksis er med til at snyde andre EU-lande og deres borgere for milliarder i skatteindtægter.

Derfor har EU-kommissionen også præsenteret en omfattende skattepakke, som har til formål at »tackle selskabers skatteunddragelse«. Kommissionen har blandt andet foreslået, at multinationale selskaber skal offentliggøre en såkaldt land for land-rapport, der skal indeholde en hel række oplysninger om økonomi og betaling af skat i hvert land, hvor koncernen opererer.

Men der er tilsyneladende en stribe medlemslande, som lægger forhindringer i vejen for, at EU kan få ryddet helt op i egen baghave og få skabt gennemsigtighed for borgere og virksomheder. Blandt andre Tyskland og Luxembourg forsøger ifølge euobserver.com at få lavet kommissionens forslag om, så det i stedet for at kunne vedtages med kvalificeret flertal skal godkendes af alle 28 medlemslande, hvilket vil gøre det nærmest umuligt at få vedtaget, fordi blot et enkelt land kan blokere.

»Kommissionen har fremsat stærke forslag om at sikre større skattemæssig retfærdighed i EU, men disse forslag er nu stødt på grund i medlemslandene«, udtalte Sven Giegol fra EU-parlamentets Grønne gruppe i går.

EU’s storstilede skattejagt efter LuxLeaks er altså endt i lidt af et paradoks. Mens europæiske politikere taler om, at der skal ryddes helt op i skattejunglen, får nogle af de værste skattely lov at ligge som små uberørte øer i EU.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden