Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Måneders anspændt stemning på Uafhængighedspladsen i Ukraines hovedstad Kijev førte til voldsomme sammenstød mellem demonstranter og politi på pladsen i 2014, hvor over 100 demonstranter blev dræbt.
Foto: Jacob Ehrbahn

Måneders anspændt stemning på Uafhængighedspladsen i Ukraines hovedstad Kijev førte til voldsomme sammenstød mellem demonstranter og politi på pladsen i 2014, hvor over 100 demonstranter blev dræbt.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EU ofrer Ukraine i hollandsk nødløsning

Bizar hollandsk folkeafstemning betyder nu, at Ukraine udelukkes fra EU.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ukraine kan godt glemme alt om EU-medlemskab inden for overskuelig fremtid.

Det indtryk står tilbage, efter at EU-landenes ledere giver enstemmig opbakning til, at en aftale om handel og samarbejde med Ukraine påhæftes en højst usædvanlig følgeskrivelse.

I følgeskrivelsens står der, at »aftalen ikke tildeler Ukraine kandidatstatus til optagelse i EU, og den udgør heller ikke en forpligtelse til at tildele en sådan status til Ukraine i fremtiden«. Desuden står der, at aftalen ikke forpligter EU til at hjælpe Ukraine militært, og at Ukraine ikke får flere penge fra EU.

Den markante negative følgetekst skyldes ikke, at EU-lederne pludselig er kommet i tvivl om, hvorvidt aftalen er en god idé. Den skyldes et særligt hensyn til Hollands regering, som har desperat brug for at lægge afstand til Ukraine for ikke at tabe ansigt over for sine egne vælgere.

Løkke: Følgetekst er nødvendig

Det specielle behov er opstået efter en vejledende folkeafstemning i Holland, der fandt sted i april i år om noget så usædvanligt som EU’s såkaldte associeringsaftale med Ukraine. Her stemte et flertal af hollænderne nej.

Hollands regering har herefter bedt de andre EU-lande om hjælp til at vise vælgerne, at deres nej tages alvorligt, uden at aftalen aflives. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) forklarede før topmødet sin opbakning til følgeteksten med, at den er nødvendig:

Unge mennesker ofrede deres liv for den aftale, og nu er det EU, der ikke vil ratificere den

»Der blev tabt en folkeafstemning i Holland. (...) Det er vigtigt, at den ikke kommer til at stå i vejen for, at vi kan få den her associeringsaftale med Ukraine til at fungere«.

Situationen opstod, da folkene bag en satireblog i Holland sidste år indsamlede underskrifter nok til at få en EU-aftale til folkeafstemning. Det fik et bizart afsæt, da folkene bag sagde, at der ingen grund var til, at det blev Ukraine-aftalen. De valgte blot den første EU-relaterede aftale, der kom.

EU-aftale satte Ukraine i brand

For Ukraine er aftalen ingen spøg. Det var netop den aftale, som førte til den såkaldte Euromaidan-revolution i 2014. Det skete, da daværende præsident Janukovitj afviste at indgå aftalen med EU efter pres fra Rusland. Efter lange demonstrationer på Maidan Plads i Kijev stormede EU-venlige ukrainere præsidentpaladset, hvorefter Rusland-venlige ukrainere til gengæld tog magten over det østlige Ukraine med støtte fra russisk militær.

Under topmødet udtrykte Europaparlamentets formand, Martin Schulz, sorg over situationen: »Da præsident Janukovitj nægtede at underskrive samarbejdsaftalen med EU, gik det ukrainske folk i oprør. Folk døde på Maidan Plads i Kijev. Unge mennesker ofrede deres liv for den aftale, og nu er det EU, der ikke vil ratificere den«.

En højtplaceret EU-kilde forklarer, at det er en bitter løsning for EU-lederne, men hvis de ikke lavede følgeteksten, ville Hollands regering ikke ratificere aftalen, og så ville den falde helt. Nu frygter de, at Rusland vil bruge følgeteksten til at sige, at Ukraine aldrig skulle have regnet med EU.

»Det her vil den russiske regering kunne misbruge, det er alle klar over«, siger EU-kilden.

Den hollandske regering vil nu forsøge, om følgeteksten er nok til at få det hollandske parlament med på at ratificere Ukraine-aftalen. Kan den ikke det, kan aftalen falde for hele EU.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden